Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

USS Constitution


 Στο τέλος του Φθινοπώρου 1824 η μεγάλη αμερικανική φρεγάτα "Constitution" έφτασε στο Αιγαίο. Πιστή στο δόγμα Μονρόε του απομονωτισμού και της μη εμπλοκής στις Ευρωπαϊκές υποθέσεις κράτησε ίσες αποστάσεις στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι αφηγήσεις όμως του προσωπικού δείχνουν αδιαφορία για τους Τούρκους αλλά ενθουσιασμό για τους Έλληνες. Ήδη από τον Ιανουάριο του 1824 ο Daniel Webster στο Αμερικανικό Κονγκρέσο καλούσε για αναγνώριση της Ελληνικής Συνέλευσης:

«Δεν μπορώ να πω ότι οι Έλληνες θα επιτύχουν: αυτό τα ουράνια το γνωρίζουν. Αλλά όσον αφορά εμένα, εάν αύριο ακούσω ότι απέτυχαν, ότι η τελευταία τους φάλαγγα έπεσε στο Τουρκικό γιαταγάνι, ότι οι φλόγες της τελευταίας τους πόλης έσβησαν στις στάχτες και τίποτα δεν έμεινε παρά μελαγχολική ερημία εκεί που ήταν κάποτε η Ελλάδα, θα μπορώ να αναθυμηθώ ότι στο όνομα 7 εκατομμυρίων ελευθέρων ανθρώπων σας εζήτησα να αρθρώσετε μιά φιλική φωνή.»
Στις 2 Ιουλίου τον ίδιο χρόνο ερημώθηκαν τα Ψαρά. Μία γυναίκα κατάφερε να σώσει το παιδί της βάζοντάς το σε μία βάρκα και εμπιστευόμενο στην θάλασσα. Ένα από τα πλοία της αμερικανικής δύναμης το περιμάζεψε και τελικά κατέληξε στο Constitution. O Γιώργος Συριανός διηγήθηκε πώς οι Τούρκοι έσφαξαν την μητέρα του καθώς απομακρυνόταν από τα Ψαρά. Ο Καπετάνιος Daniel Patterson βρήκε μία λύση ώστε να μην δώσει ερίσματα για κατηγόριες ότι βοηθά τους επαναστάτες· προσέλαβε το αγόρι ως μούτσο στο πλοίο.
Ο Patterson επίσης αναφέρει με ενθουσιασμό τις συναντήσεις του με τους Έλληνες αρχηγούς· στις αντίστοιχες με τους Οθωμανούς είναι τυπικός. Το 1827:
«Ο Ναύαρχος Κανάρης μαζί με κάποιους Έλληνες Αξιωματικούς επισκέφθηκε το πλοίο μας. Είναι περίπου 35 ετών και μικρού αναστήματος, αλλά ευθυτενής και με οξύ βλέμμα και συγκρατημένος. Είναι ένας από τους γενναιότερους άνδρες που διαθέτει η Ελλάς, και τα επιτεύματά του διατηρούν την φήμη του στους συμπατριώτες του.»
Το ίδιο χρόνο, την 1η Ιουνίου, επιβιβάστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:
«Καθόσον παραμέναμε εδώ, μας επισκέφθηκε ο φημισμένος Έλληνας Στρατηγός Κολοκοτρώνης. Είναι σχεδόν 50 ετών, με επιβλητικό και ψηλό παρουσιαστικό, και αποφασισμένο βλέμμα. Συνολικά ένας μεγαλοπρεπής άνδρας. Οι Έλληνες Στρατιώτες προσβλέπουν σε αυτόν στον αγώνα τους για την ελευθερία. Η ίδια του η εμφάνιση τους κινητοποιεί σε δράση και τους οδηγεί, χωρίς να έχουν καταλήξει νικητές.»
Κωνσταντίνος Κανάρης, μέσα 19ου

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only