Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ἑλλαδιάς


 Εάν υπάρχει ένα κοινό αντικείμενο που να χαρακτηρίζει την εποχή του 5ου μ.Χ στην Αυτοκρατορία, αυτό θα ήταν η κάτωθι χτένα από ελεφαντοστούν στην Αντινοόπολι της Αιγύπτου, Μουσείο Λούβρου. Περιλαμβάνει τόσα πολλά στοιχεία που θα ήταν η χαρά του ιστορικού. Η επιγραφή είναι στα Ελληνικά:

«+ΝΙΚΑ Η ΤΥΧΗ+» όπισθεν «+ΒΕΝΕΤΩΝ. ΑΜΗΝ+» κάτωθεν αμφότερα «ΕΛΛΑΔΙΑC»
Απεικονίζεται ένας θίασος παντομίμας σε θεατρικούς αγώνες ή θεάματα στον ιππόδρομο ή το θέατρον και η πρωταγωνίστρια Ελλαδιάς. Ανήκει προφανώς σε χριστιανό και μέλος της παράταξης των Βένετων (Μπλε). Παράταξη, διότι οι φατρίες του ιπποδρόμου δεν ήταν απλά για τις ιπποδρομίες ή μόνον στην Κων/πολη. Ήταν παντού, σε όλη την Αυτοκρατορία, θεσμοί της πολιτείας με πολιτική επιρροή. Για να γίνει αντιληπτό, φαντασθείτε η Ν.Δ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να ήταν και ποδοσφαιρικές ομάδες και να παρήλαυναν στο Σύνταγμα ακολουθούμενες από τον Πρωθυπουργό, ανήκων σε μία εκ των δύο· όπως συνήθιζαν οι φατρίες.
Τα θεατρικά θεάματα και οι αντίστοιχοι αγώνες ήταν από καιρό παράδοση στην Αντινοόπολι. Η πόλη χτίσθηκε από τον Αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ προς τιμήν του Αντίνοου. Οικίστηκε από Έλληνες εποίκους από παντού στην Αυτοκρατορία και ο Αδριανός έδωσε ειδικά κίνητρα για αυτό. Σκοπός ήταν να προωθηθή η Ελληνο-Ρωμαϊκή κουλτούρα στην Άνω Αίγυπτο, ανάμεσα σε συμπαγείς Αιγυπτιακούς (Κοπτικούς) πληθυσμούς. Η πόλις ήταν μεγαλειώδης με έναν τεράστιο Ελληνορωμαϊκό ναό στον Αντίνοο/Όσιρη που στεκόταν εώς τον 19ο αιώνα. Θεάματα και ιπποδρομίες ελάμβαναν χώρα και θεατρικοί αγώνες κατά το ελληνικόν.
Όσο για το σύνθημα υπέρ των Μπλε, συμπυκνεί την ελληνιστική παράδοση της τύχης της πόλεως με το FORTUNA VINCIT των Ρωμαίων· φυσικά στην ανατολή παρέμεινε στα Ελληνικά. ΝΙΚΑ φώναζαν οι οπαδοί των φατριών στους αγώνες του Ιπποδρόμου υποστηρίζοντας τον αναβάτη τους, και στην Ελλαδιάδα γιορτάζοντας τη νίκη των Βένετων.

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only