Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Ινώ-Λευκοθέα, Άρνη Χαιρώνεια , Αχαία Φθιώτις, Βοιωτία.


 Στη Βοιωτία λάτρευαν την Ινώ-Λευκοθέα με θυσίες και θρήνους, και τη θεωρούσαν ηρωίδα και θεά.

Στο ιερό της στη Χαιρώνεια απαγορευόταν η είσοδος , στους δούλους και στους Αιτωλούς.Το αρχαίο όνομα της Χαιρώνειας είναι Άρνη, από την ομώνυμη θυγατέρα του Αιόλου, όπως μας αναφέρει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας στα Βοιωτικά του. Άρνη, κόρη του Αιόλου γιου του Έλληνα γιου του Δευκαλίωνα.
.Η Χαιρώνεια αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο, με την ονομασία Άρνη και με βασιλιά της τον Αρηίθοο, στον κατάλογο των βοιωτικών πόλεων που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο.
Γύρω στο 1.200 πχ οι Βοιωτοί εγκατέλειψαν την περιοχή που κατείχαν από αιώνες στην Κεντρική Πίνδο, και εγκαταστάθηκαν στην Άρνη, στο κέντρο του διαμερίσματος που αργότερα θα ονομασθή Θεσαλιώτις . Από εκεί ένα μέρος των Βοιωτών με τον βασιλιά Οφέλτα μετανάστευσε στη χώρα που πήρε το όνομα Βοιωτία . Οι Βοιωτοί κατέλαβαν τη Χαιρώνεια και ίδρυσαν στην Κορώνεια ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς, τη λατρεία της οποίας είχαν πάρει τον καιρό της παραμονής τους στην περιοχή της Άρνης. ΙΕΕ τ.Β σ 19.
Βοιωτοί τε γάρ οι νυν εξηκοστώ έτει μετά Ιλίου άλωσιν εξ΄Άρνης αναστάντες υπό Θεσσαλών την νύν μέν Βοιωτίαν, πρότερον δέ Καδμηίδα γήν καλουμένην ώκισαν . Θουκυδίδης Ι 12,6.
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι Αιολείς είχαν εκδιώξει τους Βοιωτούς που κατοικούσαν κοντά στον Παγασητικό κόλπο , ωστόσο στο εν λόγω απόσπασμα ο όρος Αιολείς σημαίνει τους Θεσσαλούς . Την εκδίωξη από τους Θεσσαλούς των εγκατεστημένων στην Άρνη Βοιωτών επαναλαμβάνουν ο Χάραξ, ο Αρχέμαχος και ο Πρόκλος.
Ο Ευριπίδης αναφέρει τον Βοιωτό ως γιος του Ποσειδώνα και της Μελανίππης, κόρης του Αιόλου και της Ίππης, κόρης του Χείρωνα. [Θεσσαλική μυθολογία].
Κατά τον Διόδωρο, οι Βοιωτοί της Άρνης πήραν το όνομά τους από τον Βοιωτό, που γεννήθηκε από την ένωση του Ποσειδώνα και της Άρνης, της κόρης του Αιόλου γιου του Ιππότη ο οποίος ήταν εγγονός του Αίολου γιου του Έλληνα 

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.



.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only