Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Χρειάζεται κάτι παραπάνω από εξυπνάδα για να ενεργείς έξυπνα!


Μια αρκετά σκεπτόμενη φράση, ειπωμένη από τον παγκόσμιας εμβέλειας Ρώσο στην καταγωγή συγγραφέα, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ο Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1821. Γιός μιας αστικής οικογένειας, μεγάλωσε κάθε άλλο παρά φτωχικά τα παιδικά του χρόνια, σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών στην Αγία Πετρούπολη και έχασε τους γονείς του κατά τη διάρκεια της 2ης δεκαετίας της ζωής του.

Μέτριος στις φοιτητικές του επιδόσεις, επιρρεπής στο τζόγο ξόδευε όλα του χρήματα με αποτέλεσμα να ζει διαρκώς σε συνθήκες πενίας. Ακολουθεί για μικρό χρονικό διάστημα το επάγγελμα που σπούδασε εξασφαλίζοντάς του σταθερή οικονομική ευχέρεια, αλλά σύντομα παραιτείται της ιδέας να υπηρετεί το σύστημα και προσανατολίζεται στη μεγάλη του αγάπη, τη λογοτεχνία.


Συχνάζει σε φιλοσοφικούς κύκλους, εκφράζεται ελεύθερα, συλλέγει ιδέες, γνώσεις και αντιλήψεις για ευρύτερα θέματα που απασχολούν τους διανοούμενους και σκεπτόμενους ανθρώπους. Ο τζόγος καραδοκεί συνεχώς και ο Ντοστογιέφσκι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας οικονομικής δυσχέρειας, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Για να ξεπεράσει το σκόπελο, αποφασίζει να ασχοληθεί με τη συγγραφή, πράγμα που αποδεικνύεται σωτήριο. Στο διάστημα αυτό γράφει τα παγκόσμια αριστουργήματά του: Ο παίκτης, Έγκλημα και Τιμωρία, Ο Ηλίθιος, Οι δαιμονισμένοι, έργα στα οποία υπάρχουν βιογραφικά στοιχεία τόσο για τον ίδιο όσο και για τη μητέρα του, τη γλυκιά, ήρεμη και δεκτική γυναικεία μορφή της παιδικής του ηλικίας.

Παντρεύεται τη Μαρία Ισάγιεβα και δημιουργεί μαζί της οικογένεια. Ταλαιπωρείται από επιληπτικές κρίσεις οι οποίες εντείνονται μετά το χαμό του μικρότερου γιού του από επιληψία. Άλλο ένα ψυχολογικά δυσβάστακτο διάστημα της ζωής του, που του αποφέρει το συγκλονιστικό του δημιούργημα Οι αδελφοί Καραμάζοφ. 

Σε ηλικία μόλις 60 ετών, στις 9 Φεβρουαρίου του 1881, αφήνει την επίγεια ζωή μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία με την πάθηση των πνευμόνων του. Πλήθος κόσμου σπεύδει στην κηδεία του για να τιμήσει όπως είθισται ένα λογοτεχνικό – εθνικό ήρωα.



Αξίζει να αναφερθεί η επιρροή του στον επίσης καταξιωμένο Λέων Τολστόι, ο οποίος στο άκουσμα του θανάτου του Ντοστογιέφσκι, ξέσπασε σε λυγμούς. Έκπληξη επιπρόσθετα φέρει το γεγονός όπου, όταν ο Τολστόι πέθανε, κρατούσε στα χέρια του ένα αντίτυπο του βιβλίου οι Αδερφοί Καραμαζόφ. Και να φανταστείτε ότι οι δύο τους δε συναντήθηκαν ποτέ…

Ο προφήτης της Ρωσίας, απέδειξε ότι κάτω από δυσμενείς, δυσβάσταχτες συνθήκες της ζωής μπορεί να γεννηθεί και να ανθίσει ένα δημιούργημα. Σχεδόν όλα του τα έργα τα έγραψε υπό την πίεση άλλοτε οικονομικών καταστροφών και άλλοτε από ψυχολογικές συντριβές μιας απώλειας. Κατάφερε να διδάξει τη νηνεμία που ακολουθεί μετά τη καταιγίδα, κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του πόνου, κατάφερε να μεταλλάξει την κατάπτωση σε ωφελιμιστική δημιουργικότητα.

Ο ιδιοφυής, ψυχογράφος, και επίκαιρος Ντοστογιέφσκι καταφέρνει μέχρι και σήμερα να προβληματίζει μέσα από τα έργα του που κοσμούν την παγκόσμια λογοτεχνική μας κληρονομιά και αποτελούν ορόσημό της.   

Αληθινός, στοχαστικός, θρησκευόμενος, συντηρητικός, ακραίος και αντιφατικός, κατείχε ένα σπάνιο κράμα στο χαρακτήρα του, καμωμένο από ευαισθησίες και εμπειρίες που χαρακτήριζαν το πληθωρικό του ταπεραμέντο.    

Διαβάζοντας ένα από τα πολλά δημιουργήματά του, που σκοπός δεν είναι να τα απαριθμήσω, επιτελείται η γνωριμία μαζί του και αβίαστα προκύπτει μια αμεσότητα και μια οικειότητα που στόχο της έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη. Πολύτιμο και σημαντικό επίτευγμα κάθε συγγραφικού έργο που όμως δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό.

Έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και στο θέατρο δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γίνει αποδέκτης ψυχολογικών, κοινωνικών, πολιτικών και πνευματικών ιδεών μέσα από τους πολύπλευρα υφασμένους χαρακτήρες των βιβλίων του που ως φαίνεται δε θα ξεπεραστούν ποτέ!

Θα κλείσω με μια του φράση, αφήνοντας τα σχόλια στη δική σας ευχέρεια…

«Και μήπως είναι τίποτα άλλο από ένα όνειρο η ζωή μας;» 

   

       Κατερίνα Σιδέρη

Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική.

 

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com. 


 

 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only