Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Μεγάλη Ελλάδα


 Το Μεταπόντιο ήταν ελληνική αποικία της Αχαΐας. Ανήκε στην Μεγάλη Ελλάδα και βρισκόταν σε σύρραξη με τις Ιταλικές πόλεις. Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. φιλοξένησε τον Πυθαγόρα και έγινε το κέντρο συνάντησης των Πυθαγορείων. Τον 4ο αι. π.Χ. αντιτάχτηκε στην επεκτατική πολιτική των Συρακουσών και του Διονυσίου κάνοντας συμμαχία με τις άλλες Ιονικές πόλεις της Ιταλίας.

 

Το Μεταπόντιο είχε κόψει νόμισμα, και πολλά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί.[1]

* Ο αργυρός Ιταλικός στατήρας του 5ου-4ου αι. π.Χ. απεικονίζει και στις δυο όψεις ένα στάχυ. Η μπροστινή όψη φέρει την επιγραφή ΜΕΤΑ. Το κέρμα έχει διάμετρο 24 χιλ. και ζυγίζει 7,75 γραμ..


* Ο αργυρός Ιταλικός διόβολος του 4ου αι. π.Χ. απεικονίζει έναν έφηβο, ίσως τον Λίβυο Διόνυσο που φοράει κέρατα τράγου. Η πίσω όψη απεικονίζει στάχυ. Το κέρμα έχει διάμετρο 22 χιλ. και ζυγίζει 7,35 γραμ..


* Ο αργυρός Ιταλικός στατήρας του 4ου αι. π.Χ. απεικονίζει την προτομή του Λεύκιππου με κορινθιακό κράνος. Πίσω του κάθεται ένας σκύλος. Η πίσω όψη φέρει την επιγραφή ΜΕΤΑ και απεικονίζει στάχυ με φύλο και από πάνω ένα περιστέρι που φτερουγίζει. Κάτω από το περιστέρι είναι τα γράμματα ΑΜ. Το κέρμα έχει διάμετρο 21 χιλ. και ζυγίζει 7,73 γραμ..

 Ίππασος

Πυθαγόρας, λέγεται ότι πέθανε στο Μεταπόντιο, αποσυρόμενος στο ιερό των Μουσών και παραμένοντας εκεί για σαράντα ημέρες δίχως τροφή.

Επιμέλεια ; Φ Καρακωστας

http://www.hellenicaworld.com/Greece/




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only