Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ



Χριστούγεννα ήταν και τότε. Χριστούγεννα πολεμικά. Βρισκόμαστε στο 1940. Θριαμβευτής ο στρατός έχει καταλάβει το Αργυρόκαστρο και βρίσκεται έξω από το Τεπελένι.
Υπερήφανο το Έθνος, εντείνει τις προσπάθειές του. Σε μια μονάδα έξω από τους Αγίους Σαράντα, στο δρόμο που οδηγεί στη Χειμάρρα, οι φαντάροι γιορτάζουν τη μεγάλη μέρα.
Η μονάδα τους είναι σ' ένα αρβανιτοχώρι, μικρό και φτωχό με τα λίγα σπίτια του σκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού. Διπλό το συσσίτιο την ήμερα εκείνη κι από ένα ποτηράκι κρασί. Τι άλλο χρειάζεται για την ευδαιμονία;
Στα διαλείμματα των επιδρομών οι φαντάροι γιορτάζουν. Τά ‘χουν όλα. Δεν απουσιάζει παρά η γυναίκα. Δε δυσκολεύονται όμως να τη φτιάξουν κι αυτή. Με πηλό έπλασε ο Δημιουργός τον πρώτο άνθρωπο.
Με χιόνι πλάθουν αυτοί την πρώτη γυναίκα. Είναι σε υπερφυσικές διαστάσεις, πανύψηλη, εύσαρκη, πληθωρική, με παχιά μάγουλα, με ογκώδη μπράτσα, με υπερτροφικούς μηρούς.
Όπως τη φαντάζεται κατά τις ημέρες του ασκητισμού του ο ερημίτης. Μια γυναίκα από χιόνι. Δεν την εκοίταζαν όλοι με το ίδιο μάτι.
Ένας έβλεπε σ' αυτή τη μητέρα, άλλος έβλεπε τη σύζυγο, ένας, ο τρίτος έβλεπε τη κόρη των ονείρων του. Όλοι, όμως, μαζί εστήλωσαν απάνω της τα βλέμματα. Την εθώπευσαν με τα μάτια. Την είδαν με τρυφερότητα, την είδαν με επιθυμία. Μερικοί την επλησίασαν και άπλωσαν προς το μέρος της τα δάχτυλα, σα να ήθελαν να τη χαϊδέψουν.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ(1895-1984) ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΡΟΜΑΝΤΣΟ» , 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

 

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only