Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Κνίδος


 «Έτσι αποφασίσαμε να προσαράξουμε στην Κνίδο, για να δούμε τον ναό της Αφροδίτης που φημίζεται για το εξαίσιο δείγμα τέχνης του Πραξιτέλη· και απαλά πλησιάσαμε τη γη με την ίδια την θεά, πιστεύω, συνοδεύοντάς μας σε ήρεμα νερά. Οι υπόλοιποι ασχολήθηκαν με τις συνήθεις φροντίδες, αλλά εγώ με τους δύο επαΐοντες του έρωτα πλάϊ τριγυρίσαμε την Κνίδο, όχι χωρίς γέλωτες για την ακολασία των κεραμέων, θυμίζοντάς μας ότι βρισκόμαστε σε πόλη της Αφροδίτης.

Και έξαφνα μας χτύπησε η ερωτική αύρα του ιερού άλσους. Καθώς η υπαίθρια αυλή δεν είχε στο μεγαλύτερο μέρος μονοπάτι με γυαλισμένες πέτρες, αλλά όπως αναμενόταν σε έναν ναό της Αφροδίτης υπερέβαλλε σε δέντρα με καρπούς. Αυτά τα σφριγηλά δέντρα με φρέσκα πράσινα φύλλα κορυφώνονταν στον ουρανό γύρω μας. Περισσότερες ακόμα ήταν οι μυρτιές που σκαρφάλωναν γύρω από τον κορμό τους και άλλα φυτά περιβόητα για την ομορφιά τους. Τα δέντρα αγκάλιαζαν κισσοί, πιστοί του έρωτα, και πυκνά κλήματα με πλούσια σταφύλια· διότι η Αφροδίτη είναι πιο ευχάριστη με τον Διόνυσο.
Όταν ικανοποιηθήκαμε από την ωραιότητα του άλσους, εισήλθαμε στον ναό. Στο μέσο όλων στέκεται η θεά – είναι από τα πιο θαυμαστά αγάλματα από Παριανό μάρμαρο – αγέρωχη, με ένα περιπαιχτικό χαμόγελο. Χωρίς άμφια, με όλη της την ομορφιά, εκτός από το χέρι της που αβίαστα κρύβει την αιδώ της. Τόσο αξεπέραστη ήταν η δύναμη της τέχνης του γλύπτη, που το τραχύ και καρτερικό μάρμαρο έλιωσε σαν μέλι. Ο δε Χαρικλής σαν μανιακός ξέσπασε μπροστά της σε κλάμματα και ψυθίρησε: «ο πιο ευτυχής από τους θεούς ήταν ο Άρης που υπέφερε αλυσίδες για χάρη της!»· και καθώς μιλούσε τέντωσε τον λαιμό του φιλώντας με επίμονα χείλη.»
Ψευδο-Λουκιανός, Έρωτες, 4ος μ.Χ
Αφροδίτη της Κνίδου, ρωμαϊκό αντίγραφο του Πραξιτέλους του 350 π.Χ, Καπιτώλιο, Ρώμη

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only