Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Πολύαιγος: Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου


Πολλοί από εμάς έχουμε… επισκεφθεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, και έχουμε θαυμάσει τον τεράστιο καλλιτεχνικό πλούτο που φυλάσσεται σ΄αυτό το Μουσείο..







Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη Μήλο και 2 χιλιομέτρων από την Κίμωλο, βρίσκεται το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Η Πολύαιγος, όπως ονομάζεται έχει έκταση 17 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το συνολικό μήκος των ακτών της αγγίζει τα 27 χιλιόμετρα.
Ενδεικτικά, να σημειωθεί πως το νησί είναι μεγαλύτερο σε έκταση από τη Δονούσα, παρά το γεγονός ότι η τελευταία έχει περίπου 165 μόνιμους κατοίκους. αια, και η Πολύαιγος δεν ήταν πάντοτε ακατοίκητη. Το 1951 αριθμούσε 14 κατοίκους, ενώ ακόμη παλαιότερα λέγεται ότι ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τα 150 άτομα.
Η ονομασία του νησιού μιλάει από μόνη της (πολλές αίγες = πολλές κατσίκες) και μαρτυρά την καταλληλότητά του ως βοσκότοπου, σκοπό για τον εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα. το ακρωτήριο Μάσκουλα της Πολυαίγου δεσπόζει φάρος ύψους 138 μέτρων, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1898, ενώ στα βορειοδυτικά βρίσκονται τα ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου – βασιλικής με τρούλο, χρονολογούμενης από το 1622.



Άλλα δείγματα της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί είναι τα δύο λατομεία τραχείτη.
Τέλος, να σημειωθεί πως η Πολύαιγος προστατεύεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. Natura 2000, καθώς θεωρείται σημαντικός βιότοπος που μένει ανενόχλητος από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί μεταξύ άλλων καταφεύγει προκειμένου να γεννήσει τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους.
ΠΗΓΗ .estia.tv




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only