Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ο Πλάτων ως αθλητής της πάλης!


Παίζετε στο παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» για τις 50.000 ευρώ. Η ερώτηση είναι: «Ο Πλάτων ήταν...»: α. ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη, β. δάσκαλος του Αριστοτέλη, γ. παλαιστής, δ. όλα τα παραπάνω. Η τέταρτη απάντηση είναι εκείνη που θα σας στέψει νικητή.
Αλλά αν υποθέσουμε ότι γνωρίζατε πως ο Πλάτων είχε δοκιμάσει την τύχη του στην παλαίστρα, γνωρίζετε αν είχε καταφέρει να κάνει «διεθνή» καριέρα και να στεφθεί Ολυμπιονίκης;
Το νήμα για να ξετυλιχθεί το κουβάρι είναι μια προτομή του Αθηναίου φιλοσόφου που βρέθηκε στις αποθήκες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και το οποίο μελέτησε διεξοδικά ο Αμερικανός αρχαιολόγος, Στίβεν Μίλερ. Κλειδί για τη λύση του μυστηρίου αποδεικνύεται η ταινία που είναι περασμένη και στερεωμένη στα μαλλιά του. «Ίσως είναι ένδειξη ότι ο Πλάτων νίκησε σε κάποιους αγώνες» εκτιμά ο Στίβεν Μίλερ, ο οποίος επισημαίνει πως προπονητής του ήταν ο Αρίστων από το Άργος.
Οι πηγές θέλουν τον Πλάτωνα να δοκίμασε τις δυνάμεις του στα Ίσθμια και στους Δελφούς ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και Ολυμπιονίκης στους αγώνες του 408 π.Χ., παρά το γεγονός ότι το όνομά του δεν διασώζεται στις πηγές (πράγμα σύνηθες κατά τον ερευνητή), καθώς φέρεται ως παιδί να είχε εκφράσει ανάλογη επιθυμία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είχε ταξιδέψει με τον πατέρα του σε τουλάχιστον δύο διοργανώσεις. Ωστόσο ο Στίβεν Μίλερ δεν αποκλείει την πιθανότητα οι νικητήριες κορδέλες στο γλυπτό του Πλάτωνα να συνδέονται με την ευρύτερη φιλοσοφική σκέψη του.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only