Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Τέσσερα βήματα μείωσης της χοληστερίνηςΠολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο την ανεβασμένη χοληστερίνη τους απλώς και μόνο κάνοντας μερικές αλλαγές στη διατροφή τους.
Για παράδειγμα, για όσους καταναλώνουν φανατικά κόκκινο κρέας, η αντικατάστασή του μερικές φορές την εβδομάδα με άπαχο λευκό κρέας και με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 25% ή και περισσότερο.
Επίσης, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών –τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα γαλακτοκομικά– και των τρανς λιπαρών –αναφέρονται ως «(μερικώς) υδρογονωμένα έλαια» στις ετικέτες των τροφίμων– μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 5-10%.
Τέσσερα βήματα μείωσης της χοληστερίνης
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνιστούν τέσσερις απλές στρατηγικές μείωσης της χοληστερίνης με τη… δύναμη της σωστής διατροφής:
1. Περιορισμός των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών και κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών
Τα περισσότερα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά. Καλά λιπαρά δίνουν επίσης τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ορισμένα λαχανικά.
2. Αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών
Διαλυτές ίνες βρίσκονται για παράδειγμα στη βρόμη και στα φρούτα. Το συγκεκριμένο είδος φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
3. Τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες
Οι στερόλες και οι στανόλες είναι σύνθετες ουσίες φυτικής προέλευσης που μοιάζουν δομικά με τη χοληστερίνη. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό βοηθούν ώστε να απορροφάται μικρότερη ποσότητα χοληστερίνης. Οι στερόλες και οι στανόλες βρίσκονται μεταξύ άλλων σε χυμούς, γιαούρτια και προϊόντα επάλειψης.
4. Δίαιτα που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού
Μπορεί να τύχει να σας πει ένας φίλος ή συγγενής ότι κατάφερε να ρίξει τη χοληστερίνη τους ακολουθώντας την τάδε ή τη δείνα δίαιτα. Είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κι εσείς τη συγκεκριμένη δίαιτα, είναι όμως πιθανό να μην καταφέρετε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δίαιτες –είτε λόγω γενετικού υποβάθρου είτε βιολογικών διαφορών– κι έτσι ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.
Αν η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για να επαναφέρει τα επίπεδα της χοληστερίνης μέσα στα φυσιολογικά όρια, ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only