Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ποιος θα κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού;


Αναγκαστική προσγείωση αναμένεται να κάνει ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας μετά το τέλος του 2018, έτος για το οποίο οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές.
Η φετινή χρονιά αναμένεται να διατηρήσει το σερί των ρεκόρ γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και στην 52η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ITB Berlin) η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός του κλάδου. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της προτίμησης των Γερμανών τουριστών μετά την Ισπανία και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 4 εκατ. επισκέπτες το φετινό καλοκαίρι.
Η αύξηση που εμφανίζουν οι πωλήσεις για ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με το 2017 από τα γερμανικά τουριστικά γραφεία ανέρχεται σε 40% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας της Τουριστικής Αγοράς (GfK).
Το γεγονός όμως ότι η τάση παραμένει θετική εδώ και έξι χρόνια μπορεί να υπήρξε ενθαρρυντικό, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι η έκρηξη δεν μπορεί να συνεχιστεί ή έστω όχι με τους ίδιους ρυθμούς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιτυχία της Ελλάδας δεν αφορούσε τη βελτίωση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος ή την εντυπωσιακή μείωση των τιμών στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες, αλλά τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μεσόγειο. Η αραβική άνοιξη έθεσε εκτός τουριστικού χάρη την Αίγυπτο λόγω της αναταραχής στην περιοχή, όπως επίσης και την πλειονότητα των χωρών του Μαχρέμπ. Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία από την άλλη η οποία επίσης τοποθέτησε τη γείτονα στις τελευταίες επιλογές των τουριστών έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ελληνικού προϊόντος.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην 52η ITB Berlin από 2,27 εκατ. Γερμανούς τουρίστες το 2012, η χώρα το 2017 υποδέχθηκε 3,7 εκατ. τουρίστες. Οι εκτιμήσεις μάλιστα για το 2018 είναι ακόμη πιο αισιόδοξες με τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 εκατ.
Ωστόσο το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά ύστερα από δύο έτη τουριστικής «ησυχίας» δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Οι εκτιμήσεις μάλιστα θέλουν τους επισκέπτες της Τουρκίας να ανέρχονται σε 38 εκατ. το 2018. Η χώρα μας από την άλλη αναμένει περί τα 30 εκατ. τουρίστες το 2018, με το αντίστοιχο νούμερο για το 2016 να έχει διαμορφωθεί στα 25 εκατ.
Την ίδια στιγμή χώρες όπως Μαρόκο και Τυνησία έχουν εν μέρει αποκαταστήσει την πολιτική τους σταθερότητα και επανέρχονται στον τουριστικό χάρτη δυναμικά. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η Αίγυπτος η οποία, με εξαίρεση κάποιο ακραίο τρομοκρατικό χτύπημα, αναμένεται να κάνει δυναμικό come back.
Το γεγονός μάλιστα ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ανταγωνιστεί τους γείτονές της σε επίπεδο τιμής συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους να προωθήσει και να «πουλήσει» τη διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρει η χώρα. Με τις προοπτικές για κάμψη της ανοδικής πορείας του τουρισμού ελλοχεύει ο κίνδυνος περιορισμού των επενδύσεων στον τουρισμό που τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντικός παράγον. Η έλλειψη κρατικών πόρων από την άλλη δυσχεραίνει σημαντικά τις προωθητικές ενέργειες στο εξωτερικό της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only