Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Τα αθέατα πυροβολεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κακιά Σκάλα και στους Αγίους Θεοδώρους



Φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τη μοναδική δίοδο προς Πελοπόννησο…
Από την πόλη των Αγίων Θεοδώρων μέχρι το ανατολικό όριο της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή Στίκας Μεγάρων, υπάρχουν πυροβολεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αθέατα για τους ταξιδιώτες που περνούν από την Εθνική Οδό.
Εγκαταλειμμένα, κατασκευασμένα από τους Γερμανούς, πυροβολεία ή ερείπια αυτών υπάρχουν ένα μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων και της Κινέτας, άλλο ένα μεταξύ της Κινέτας και του δυτικού ορίου της Κακιάς Σκάλας και πέντε στην Κακιά Σκάλα, εκεί που βρίσκεται σήμερα το δεύτερο τούνελ της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου-Αθήνας….
Τα ερείπια του πρώτου βρίσκονται μεταξύ της παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Αθήνας και της παλαιάς γραμμής του τρένου, σε απόσταση 4,43 χιλιομέτρων από την πόλη των Αγίων Θεοδώρων….
Από το δεύτερο, που βρισκόταν δίπλα στην παλιά εθνική, σε απόσταση 7,14 χιλιόμετρα μετά το προηγούμενο, ακολουθώντας τη διαδρομή από Αγίους Θεοδώρους προς Αθήνα, δεν βρέθηκε ούτε πυροβολείο ούτε ερείπια αυτού. Πιθανώς καταστράφηκε λόγω των έργων διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής του προαστιακού τρένου, η οποία περνάει από το σημείο….
Τα τελευταία, στην Κακιά Σκάλα, βρίσκονται κοντά σε όρμους με απόκρημνες ακτές στις οποίες είναι ακροβολισμένα. Είναι συγκεντρωμένα σε μια απόσταση 880 μέτρων μεταξύ της παλαιάς γραμμής του τρένου και της παλιάς εθνικής οδού.
Φτιάχτηκαν για να προστατεύουν το μοναδικό τότε δρόμο προς την Πελοπόννησο και την παλιά γραμμή του τρένου.
[24grammata.com/]

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only