Στην κορυφή της επικαιρότητας βρέθηκε για πολλές ημέρες το θέμα ανάρτησης της Ελληνικής σημαίας στην βραχονησίδα Ανθρωποφάς ή Ανθρωποφάγος. Σχόλια ακούγονται για το αν είναι σύννομο η όχι η ύψωση του Ελληνικού συμβόλου σε ελληνική βραχονησίδα, καθώς και για την πιθανολογούμενη, κατά δήλωση ενέργεια της Τουρκίας να υποστείλει τη σημαία μετά από 24ωρη ενημέρωση των Ελληνικών Αρχών. Ας εξετάσουμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση.
Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής: Την Παρασκευή στις 13-4-18, μία ομάδα νέων, ανάρτησε την Ελληνική σημαία σε βραχονησίδες γύρο από τους Φούρνους που είναι κοντά στη Ικαρία και τη Σάμο. Κατά δήλωσή τους το έκαναν για να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου ήρωα αεροπόρου που έπεσε στη Σκύρο.
Ως πρώην αεροπόρος, αυθόρμητα χαιρετίζω το υψηλό τους φρόνημα. Ως ευαισθητοποιημένος πολίτης, θα πρότεινα οι δίκαιες αντιδράσεις στην αντισυμβατική και διαχρονική στάση του κακού γείτονα, να μην γίνονται εν βρασμώ ψυχής ή καιροσκοπικά.
Πρέπει να γίνονται με πλάνο, ώστε στις όποιες ενέργειες, να επιτυγχάνεται στοχευμένο αποτέλεσμα. Και ο στόχος πρέπει να είναι να κερδηθούν διεθνώς υποστηρικτές ώστε στη συνέχεια να υποστηρίξουν τις θέσεις μας. Ας μην θεωρούμε δεδομένο ότι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τους διαφεύγει και η ουσία. Θα έλεγα ότι οι ξένοι, σε γενικές γραμμές, δεν εμβαθύνουν στα εθνικά μας θέματα. Θα πρέπει εμείς να τους «μορφώσουμε», προβάλλοντας τις απτές αποδείξεις που αποδεικνύουν τα δίκαια των θέσεών μας.
Το Σάββατο στις 14-4-18 κάποιοι τούρκοι, προφανώς τουρίστες, επεσήμαναν τις σημαίες στις βραχονησίδες και ενημέρωσαν τις τουρκικές Αρχές. Αυτές με τη σειρά τους, κατά δήλωσή τους πάντα, ενημέρωσαν τις αντίστοιχες Ελληνικές Αρχές για να υποστείλουν τις σημαίες.
Την Κυριακή, σε αντίδραση για την πιθανολογούμενη κατά τους τούρκους αδράνεια των ελληνικών Αρχών, δικοί τους βατραχάνθρωποι υπέστειλαν και αφήρεσαν την Ελληνική σημαία από την βραχονησίδα μικρός Ανθρωποφάγος.
Το σενάριο, όπως περιγράφηκε από πολύ υψηλόβαθμους τούρκους αξιωματούχους, ακόμα και από τον ίδιο τον Ερντογάν, θυμίζει περισσότερο σαπουνόπερα, δηλαδή τούρκικο σήριαλ και γεννά πολλά και εύλογα ερωτήματα.
🔷 Αφού οι τούρκοι θεωρούν ότι η βραχονησίδα ανθρωποφάς ή ανθρωποφάγος είναι δικό τους έδαφος, τότε γιατί ζήτησαν από τις ελληνικές Αρχές να υποστείλουν τη σημαία;
🔷 Αν σε αυτή την περίπτωση ανέβαιναν Έλληνες στρατιώτες στη βραχονησίδα, ποια θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας;
🔷 Αν οι τούρκοι, όπως ισχυρίζονται, δεν ήθελαν να οξυνθεί η κατάσταση, γιατί δεν έκαναν την διεθνώς ενδεδειγμένη κίνηση, δηλαδή να αποστείλουν μία επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία (ΝΟΤΑ), προς την Ελλάδα; Κρίνοντας από τα Ίμια, δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες αβρότητες.
🔷 Σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα, αν πίστευαν και είχαν εμπιστοσύνη στις θέσεις τους, γιατί άφησαν να περάσουν πολλές ώρες περιμένοντας να αντιδράσει η Ελληνική κυβέρνηση, αποδεχόμενοι επομένως την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα;
🔷 Γιατί παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, η βραχονησίδα Ανθρωποφάγος αναφέρθηκε με το Ελληνικό της και όχι το τουρκικό της όνομα, από τους τούρκους επισήμους;
Προφανώς τα γεγονότα δεν είναι όπως η Τουρκία θα ήθελε να είναι.
Έχει βαρύνουσα σημασία ότι τα γεγονότα στη βραχονησίδα αλλά και οι δηλώσεις των τούρκων επισήμων που ακολούθησαν, έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Το όλο σκηνικό στήθηκε προφανώς για να δημιουργηθούν οι δέουσες εντυπώσεις.
Και εδώ αρχίζουν οι πικρές αλήθειες για την Γείτονα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του, τόσο κατά την επίσκεψη στην Τουρκία όσο και πριν, προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τις θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, εμμένοντας ότι οι δύο χώρες ως σύμμαχοι πρέπει να βρουν λύσεις για τα θέματα που τους απασχολούν.
Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε αρνητικά, επικριτικά από μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Όμως η δουλειά του ΓΓ είναι η διατήρηση της συνοχής στη Συμμαχία και με βάση αυτή την πραγματικότητα, έκανε τη δουλειά του.
Σύμφωνα όμως με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, όπως ανέφερε ο N.S. υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων σε κλειστή συνάντηση περιορισμένης συμμετοχής: «Στις Συσκέψεις στο ΝΑΤΟ, πίσω από τις κλειστές πόρτες (behind closed doors) χρησιμοποιούνται σκληρά λόγια (tough language) κατά της Τουρκικής συμπεριφοράς».
Η Τουρκία είναι η δεύτερη σε ισχύ στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ. Επομένως είναι απόλυτα λογικό, η Δυτική Συμμαχία να μην θέλει να τη χάσει. Όμως η Γείτονα διατηρεί το αναφαίρετο μονομερές δικαίωμά της να αποχωρήσει από τη Συμμαχία οικειοθελώς.
Στην περίπτωση αυτή που η Τουρκία αποφασίσει να εγκαταλείψει τη Συμμαχία και να ξαπλώσει με τη Ρωσία, τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την προίκα της. Το ΝΑΤΟ νομοτελειακά, δεν θα επιτρέψει η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας να στραφεί εναντίον του.
Τι μπορεί να συμβεί στην Τουρκία; Τα παραδείγματα του Ιράκ και της Συρίας είναι στη γειτονιά της και την τρομάζουν. Δυστυχώς για την σημερινή Τουρκία, έχει δώσει πολλά δικαιώματα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αποδειχθεί η μοιραία προσωπικότητα για το μέλλον της, όπως ο Σαντάμ για το Ιράκ και ο Άσαντ για τη Συρία.
(*) Ο αντιπτέραρχος (Ι) εα Ιωάννης Αναστασάκης, είναι στρατηγικός αναλυτής και μέλος του Περιφερειακού Παρατηρητήριου Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη / Regional observatory: Security for Economic Development (ROSED).
defence-point
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.