Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Τα δέκα καρέ της εβδομάδας που πέρασε (21-27.04.18)



Αναβρασμός με τις φρεγάτες, πέρασε ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, παραιτήθηκε από την ΕΛΔΟ με βαριές κατηγορίες ο Σταμάτης Κριμιζής, οι Ρομά «βγαίνουν» από τους καταυλισμούς τους και πηγαίνουν σε οικισμούς ενώ ακόμη συζητιέται στη Βουλή το αν θα μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς… ήταν κάποια από τα θέματα που μας απασχόλησαν την εβδομάδα που τελειώνει…

Εκτός Unicef για οικονομικές παρατυπίες η Ελλάδα

Εκτός του διεθνούς οργανισμού UNICEF βρέθηκε η Εθνική Επιτροπή της Ελλάδας, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι λόγοι που οδήγησαν στην αποβολή της ελληνικής επιτροπής είναι οικονομικές παρατυπίες, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία.  Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση και το διάδοχο σχήμα της Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού στη χώρα μας.



Σε οικισμούς οι Ρομά με πιλοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσε η Φωτίου

Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά από καταυλισμούς και παραπήγματα, σε οικισμούς με την αρχή να γίνεται στην Άμφισσα. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ανέφερε πως «ανοίγει έτσι ο δρόμος για πανελλαδική μετεγκατάσταση των Ρομά σε οργανωμένους οικισμούς». Όπως τόνισε αρχής γενομένης από την Άμφισσα με τα πρώτα 250 άτομα Ρομά να μεταβαίνουν σε πρότυπο οικισμό 45 κτιρίων.


Υπέρ της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την Τετάρτη ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για την ανάδοχη παιδιών σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Αντιδράσεις υπήρξαν για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια καθώς υπέρ δηλώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η ΔηΣυ ενώ η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου ανέφερε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τη διάταξη.




Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς

Από τις εμβληματικότερες μορφές της πνευματικής ζωής της Ελλάδας, ο αρχαιολόγος Άγγελος Δεληβορριάς, ο επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, πέθανε την Τρίτη 24 Απριλίου σε ηλικία 81 χρόνων. Πληθωρικός, εξωστρεφής και ιδιαίτερα αγαπητός σε όποιον τον γνώριζε υπήρξε κλασσικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε ο μακροβιότερος διευθυντής Μουσείου στην Ευρώπη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πληθωρικός, εξωστρεφής και ιδιαίτερα αγαπητός σε όποιον τον γνώριζε υπήρξε κλασσικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Εμπλοκή με τις φρεγάτες ή ένα μη θέμα;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία έστω και άτυπη για τις γαλλικές φρεγάτες τις οποίες επρόκειτο να πάρουμε με leasing; Κατά πως φαίνεται τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ όσο υποθέταμε εφόσον από τη μία ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι γίνονται συζητήσεις την ίδια ώρα στη Γαλλία διατυπώθηκαν απόψεις που έκαναν σαφές ότι το θέμα των φρεγατών στην Ελλάδα δεν είναι απλό και από την άλλη μόλις την Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν υφίσταται το θέμα ουσιαστικά αδειάζοντας τον κ. Κουβέλη. 


Νόμος του κράτους η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Με 151 ψήφους πέρασε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού». «Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές, ενώ 25 συνολικά απουσίαζαν από την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκης κλείνοντας τη συζήτηση να λέει: «Η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα».


Παραίτηση Κριμιζή με βαριές κατηγορίες από τον ΕΛΔΟ

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού υπέβαλε ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τον ορισμό του ΔΣ του Οργανισμού. Ο κ. Κριμιζής, στην μακροσκελή επιστολή παραίτησής του, αναφέρεται σε υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου» και χαρακτηρίζει τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα, «Τσάρο του Διαστήματος», επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

Ελεύθερος, υπό φρούρηση, ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Από την Πέμπτη κυκλοφορεί ελεύθερος, με φρουρά, ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφθασαν στη χώρα μας την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016. Στον Τούρκο αξιωματικό, που ήταν ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαγιανακτσίμ, δόθηκαν τα χαρτιά του και πέρασε τις πύλες του αστυνομικού τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού όπου κρατείτο με προορισμό σπίτι σε άγνωστη τοποθεσία. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο αξιωματικός αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του ΣτΕ στις 19 Απριλίου και μέχρι την τελική κρίση του ίδιου δικαστηρίου για τη χορήγηση ασύλου.





Θετικά μηνύματα από την επίσκεψη Γιουνκέρ στην Ελλάδα

Σε ένα ιδιαίτερο θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Γιουνκέρ στην Αθήνα το οποίο αποτυπώθηκε τόσο στα όσα είπε ο ίδιος όσο και η ελληνική πλευρά.

«Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ σε όλες τις τοποθετήσεις του τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και στην ομιλία του στην ελληνική Βουλή υπερασπίστηκε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν αναλάβει αναφορικά με τη μείωση του χρέους, αλλά και επισήμανση της σημασίας που έχει η ταχεία ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. 



Ιστορική συμφωνία ειρήνης Βόρειας - Νότιας Κορέας

Την διακήρυξη για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν. Στην πρώτη Σύνοδο μετά από μία δεκαετία οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη και σταθερή ειρήνη στη χερσόνησο.







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only