Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η ελληνική πόλη Φιλωτερίς των Πτολεμαίων ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Μέρος από το Γυμνάσιον που ανακαλύφθηκε στην Φιλωτερίδα

Έναν χώρο, που θυμίζει Ελλάδα στα αρχαία της στάδια, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Ουάτφα της Αιγύπτου (κάπου 100 χιλιόμετρα από το Κάιρο).

Εκεί όπου κάποτε υπήρχε το αρχαίο χωριό με το όνομα Φιλωτερίς, που ίδρυσε ο Πτολεμαίος ο Β΄ το 300 π.Χ., από την αδελφή του Φιλωτερίδα.

Αίγυπτος: Για πρώτη φορά, ανακαλύφθηκε γυμναστήριο των ελληνιστικών χρόνων στην όαση Φαγιούμ Π

Πρόκειται για ένα ελληνιστικό γυμναστήριο όπου οι νέοι της Αιγύπτου στην περιοχή κοντά στην όαση της σημερινής πόλης Φαγιούμ, εκπαιδεύονταν στον αθλητισμό, την ελληνική λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, και το οποίο έφεραν στο φως η Γερμανοί και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κορνέλια Ρόμερ. - Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο διεξάγει έρευνες και ανασκαφές στο Watfa από το 2010.Μέρος από το Γυμνάσιον της πόλεως


Σύμφωνα εξάλλου με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής ομάδας των ανασκαφών Άιμαν Ασμάουι, το στάδιο-γυμναστήριο περιελάμβανε στο κεντρικό του κτίριο ένα χώρο υποδοχής, που κάποτε ήταν περικοσμημένος με αγάλματα, ένα μεγάλο χώρο συνεδριάσεων και συναντήσεων και έναν αύλειο χώρο.

Η περιοχή Άλ Φαγιούμ


Ειδικότερα στο Δέλτα και το Φαγιούμ δημιουργήθηκαν νέα χωριά στα οποία ζούσε ο ντόπιος πληθυσμός μαζί με τους Έλληνες νεοφερμένους. Τα χωριά αυτά ήταν εξοπλισμένα όχι μόνο με αιγυπτιακούς ναούς, αλλά και με ελληνικά ιερά.Υπήρχαν επίσης δημόσια λουτρά, ένας θεσμός πολύ δημοφιλής στον ελληνικό κόσμο. Τα λουτρά σύντομα έγιναν τόποι κοινωνικής συνάντησης στις πόλεις  και σημεία συνάντησης για τους Αιγυπτίους και Έλληνες κατοίκους Τα Γυμνάσια ως μέρη του ελληνικού πολιτισμού και του τρόπου ζωής ήταν μέρος αυτού του Ελληνιστικού πολιτιστικού περιβάλλοντος.Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΦΙΛΩΤΕΡΙΣΥπήρχε επίσης και ο χώρος για την κούρσα των αθλητών, ένας διάδρομος μήκους 200 μέτρων, ενώ ο χώρος περιβάλλονταν από κήπους, χώρος ιδανικός για την εκμάθηση των νέων, όπως γράφει στο σχετικό της ρεπορτάζ η αγγλόφωνη έκδοση της «Αλ Αχράμ»

Το γυμναστήριο είχε κατασκευαστεί από εύπορους κατοίκους της περιοχής, που ήθελαν να δώσουν στους νέους της ανώτερης τάξης της εποχής μία καθαρά ελληνική εκπαίδευση, μέσω της οποίας να αθλούνται, να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά και να διδάσκονται τις μεγάλες φιλοσοφικές ελληνικές ιδέες.
Η επιρροή του Μέγα Αλέξανδρου

Η αιγυπτιακή εφημερίδα επισημαίνει ότι τέτοιοι χώροι εκπαίδευσης των νέων υπήρχαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του ελληνιστικού κόσμου, αναφέροντας ενδεικτικά την Αθήνα και τη Μίλητο στη Μικρά Ασία.


Εύρημα από την ανασκαφή   Πηγη: english.ahram.org


Και μέσω αυτής της μεγάλης ανακάλυψης, η επικεφαλής αρχαιολόγος κ. Ρόμερ αναδεικνύει το γεγονός της μεγάλης επίδρασης του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια, όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά και στην περιφέρεια-επαρχία της χώρας, κατά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος μετέτρεψε την Αίγυπτο σε ένα κομμάτι του ελληνιστικού κόσμου, δημιουργώντας ελληνικές πόλεις με ναούς, δημόσια λουτρά και άλλα κτίρια, όπου συμβίωναν οι ντόπιοι με τους Έλληνες που κατά χιλιάδες ταξίδεψαν τότε στην Αίγυπτο, προσδοκώντας να ζήσουν σε ένα κόσμο με ευημερία και ειρήνη.
Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only