Η έκπληξη των Κυκλάδων
Ελλάδα
Σηκώνει το ανάστημά της και παραμένει ανέγγιχτη από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα άλλων νησιών. Φροντίζει να διατηρεί την ταυτότητα και την αυθεντικότητά της, χωρίς να χάνει κάτι από την ομορφάδα της. Η Κίμωλος, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, κοντά στη Μήλο από την οποία και χωρίζεται από το στενό Αμώνι και 7 μίλια νοτιοδυτικά από τη Σίφνο.
Το νησί από τα αρχαία χρόνια ήταν «μονόπολις». Έτσι και σήμερα, έχει ένα μόνο Χωριό (και όχι Χώρα, όπως επιμένουν κάποιοι να το ονομάζουν, επηρεασμένοι από άλλα νησιά ). Μικρότεροι οικισμοί που κατοικούνται είναι η Ψάθη (λιμάνι), η Γούπα, του Καρά, τα Πράσα, η Αλυκή, η Μπονάτσα και της Δέκας. Παρά το μικρό της μέγεθος, όμως, η Κίμωλος έχει πολλές ομορφιές.
Στο Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Μεσαιωνικό Κάστρο και τα Μουσεία (Αρχαιολογικό και Λαογραφικό), καθώς και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες είναι προστατευόμενες από το ΥΠ.ΠΟ. Εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή και στα κοντινά νησιά έχετε από την πλατεία του Σχολείου και την αυλή του Παντοκράτορα στο Ξαπλοβούνι. Στην παραλία Μαυροσπήλια θα χαρείτε το ηλιοβασίλεμα, ενώ εκεί βρίσκεται βυθισμένη στα ρηχά η αρχαία πόλη του νησιού. οργανισμών.
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος», υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι το ονομάζουν «Σκιάδι». Ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα και αγκαλιάζει τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού.
Υπέροχα νερά
Κοντά στο Χωριό, μια φυσική πισίνα με εξαιρετικό σκηνικό τα βράχια φέρει το όνομα Ρέμα και είναι μία από τις αγαπημένες παραλίες των επισκεπτών της Κιμώλου. Εντυπωσιακή και η παραλία Πράσα, με λευκή, χοντρή, άμμο και γαλάζια νερά. Στην είσοδο του οικισμού λειτουργούν ιαματικά λουτρά.
2 χλμ. νοτιοανατολικά της Κιμώλου, η Νήσος Πολύαιγος φέρνει στο μυαλό εικόνες Καραϊβικής. Έχει έκταση περίπου 18,146 τ.χλμ. και παρότι εμφανίζεται ως ακατοίκητο στην απογραφή του 2001, κατοικείται από ένα ζεύγος κτηνοτρόφων. Μέρος του νησιού ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την «Παναγία Οδηγήτρια». Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία.
Τοπικές γεύσεις
Το πιο γνωστό έδεσμα είναι η Λαδένια, που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Μπορείτε να αγοράσετε, εξαιρετικό μέλι, ξινό (ξινούτσικη φρέσκια μυζήθρα), μανούρα (ξερό τυρί τυλιγμένο στη «λάσπη» του μούστου), αγγουράκια (στρογγυλά, ριγωτά, τραγανά που όταν ωριμάσουν γλυκαίνουν), κάπαρη και πελτέ από ντόπιες ντομάτες. Στις ταβέρνες του νησιού, μπορείτε να βρείτε κιμωλιάτικα φρέσκα μακαρόνια, ντοματοκεφτέδες και χωριάτικη σαλάτα με κιμωλιάτικο αγγούρι και ξινό.
Κίμωλος: Ένας εκλεκτός τόπος με ατελείωτες ομορφιές - Media Gallery
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.