Ο διάσημος πλέον Φαραώ Τουταγχαμόν, γεννήθηκε γύρω στο 1347 π.Χ. και πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 18 ετών, έχοντας ανέβει στο θρόνο ήδη από τα 9 του χρόνια. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε.
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΤΡΟΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1347 π.Χ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΌΝ
Η ανακάλυψη του τάφου έλαβε σημαντική κάλυψη και ανανέωσε το ενδιαφέρον για την Αρχαία Αίγυπτο. Στον τάφο του βρέθηκαν επίσης δύο νεογέννητα μωρά, (κορίτσια), το ένα πέθανε στη γέννα ενώ το άλλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο Carter στάθηκε μάλλον τυχερός με την ανακάλυψη του τάφου, καθώς ο βασικός χρηματοδότης του λόρδος Carnavon, αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, ήταν έτοιμος να αποσύρει την υποστήριξή του στις έρευνες του Carter.
Οι μοναδικές αυθεντικές φωτογραφίες από την ανακάλυψη του τάφου έγιναν έγχρωμες
Kαι λίγο πριν γίνει αυτό, ο Βρετανός αρχαιολόγος έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη της καριέρας του. Ο ίδιος έχει πει...«Η 26 Νοεμβρίου έμελλε να είναι η ωραιότερη μέρα της ζωής μου… Αργά, απελπιστικά αργά, τα υπόλοιπα μπάζα που έφραζαν ακόμη το κάτω μέρος της πόρτας απομακρύνθηκαν. Η αποφασιστική στιγμή είχε έρθει… Στην αρχή, δεν είδα τίποτα. Ο ζεστός αέρας που έβγαινε από το δωμάτιο έκανε τη φλόγα του κεριού να τρεμοσβήνει. ‘Ύστερα όμως, όσο τα μάτια μου συνήθιζαν στο σκοτάδι, είδα σιγά-σιγά κάποια σχήματα να διαγράφονται : παράξενα ζώα, αγάλματα, και παντού το λαμπύρισμα του χρυσού. Για κάποια δευτερόλεπτα -που για τους συντρόφους μου θα έμοιαζαν μία αιωνιότητα- έμεινα άφωνος από την έκπληξη.
Και όταν ο Λόρδος Carnarvon ρώτησε επιτέλους : «Βλέπετε κάτι ;» δεν μπόρεσα παρά να απαντήσω : «Ναι, θαύματα !» Και τότε διεύρυνα ακόμη περισσότερο το άνοιγμα για να μπορέσουμε να δούμε μέσα και οι δύο»
Οι μοναδικές αυθεντικές φωτογραφίες από την ανακάλυψη του τάφου έγιναν έγχρωμες από τη Dynamichrome για την έκθεση The Discovery of King Tut, και πραγματικά είναι συγκλονιστικές. (Φωτογραφίες: Harry Burton (C) The Griffith Institute, Oxford. Colorized by Dynamichrome )
Νοέμβριος 1925 Η νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών
Ιανουάριος, 1924- Ο Howard Carter, ο Arthur Callender και ένας Αιγύπτιος εργάτης ανοίγουν τις πόρτες του εσώτατου χώρου και βλέπουν για πρώτη φορά τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών.
Δεκέμβριος 1922- Ένα τελετουργικό κρεβάτι σε σχήμα της Ουράνιας Αγελάδας, που περιβάλλεται και από άλλα αντικείμενα στον προθάλαμο του τάφου.
Δεκέμβριος 1922- Ένα επιχρυσωμένο κρεβάτι λιοντάρι, ρούχα και άλλα αντικείμενα στον προθάλαμο. Ο χώρος του ταφικού θαλάμου φρουρείται από αγάλματα.
1923. Μια συλλογή από αντίγραφα-μινιατούρες πλοίων.
Δεκέμβριος 1922- Κάτω από το κρεβάτι-λιοντάρι στον προθάλαμο είναι αρκετά αντικείμενα από έβενο και ελεφαντόδοντο, καθώς και η καρέκλα που ο Τουταγχαμών χρησιμοποιούσε ως παιδί.
1923 - Μπαούλα μέσα στο θησαυροφυλάκιο.
Δεκέμβριος 1922-Περίτεχνα σκαλιστά αλαβάστρινα βάζα στον προθάλαμο.
ανουάριος 1924- Σε ένα «εργαστήριο» που έχει συσταθεί στον τάφο του Sethos ΙΙ, οι συντηρητές Arthur Mace και Alfred Lucas καθαρίζουν ένα από τα αγάλματα (φρουρός) από τον προθάλαμο.
29 Νοεμβρίου 1923- Οι Howard Carter, Arthur Callender και ένας Αιγύπτιος εργάτης τυλίγουν ένα από τα αγάλματα για τη ασφαλή μεταφορά του.
Δεκέμβριος 1923- Oι Arthur Mace και Alfred Lucas επεξεργάζονται ένα χρυσό άρμα από τον τάφο του Τουταγχαμών έξω από το «εργαστήριο» στον τάφο του Sethos II.
1923- Ένα άγαλμα του Anubis σε ένα ιερό.
2 Δεκέμβρη, 1923 - Αφαιρώντας το διαχωριστικό τοίχωμα ανάμεσα στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο.
Δεκέμβριος 1923 - Στον ταφικό θάλαμο, ένα τεράστιο βαρύ λινό πέπλο με χρυσούς ρόδακες, που θυμίζουν νυχτερινό ουρανό.
Δεκέμβριος 1923 - Προσεκτική αποσυναρμολόγηση σε μια από τις χρυσές λάρνακες μέσα στο ταφικό θάλαμο.
ΜΕ ΠΗΓΗ fractalart.gr Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.