Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Οι 7 καλύτερες τροφές για την καταπολέμηση των φλεγμονών


Η φλεγμονή αποτελεί μια υγιή απόκριση του οργανισμού στην καταπολέμηση μιας ασθένειας. Αλλά όταν το μέτρο και ο έλεγχος χάνονται, η φλεγμονή μπορεί να μεταμορφωθεί σε χρόνια και να οδηγήσει σε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά πιστεύεται οτι συνεισφέρει στις φλεγμονές, γι’ αυτό και όσοι εμφανίζουν φλεγμονώδεις παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα δοκιμάζουν δίαιτες που περιέχουν ελάχιστη ζάχαρη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τροφές που μπορείτε, επιλέγοντάς τες, να πολεμήσετε τις φλεγμονές.

Οι παρακάτω επιλογές αποτελούν την πιο πρόσφατη εστίαση των επιστημόνων όσον αφορά στον πόλεμο κατά των φλεγμονών
Πιπεριές
Πώς να τις καταναλώνετε: Ψιλοκόψτε τις και σερβίρετέ τις με χούμους ή ψημένες με λίγο κόκκινο κρασί, αλάτι και πιπέρι.

Γιατί μας κάνουν καλό: Οι πιπεριές -ειδικά οι κόκκινες- περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Όπως περίπου και με τις καυτερές πιπεριές, έτσι και οι γλυκές περιέχουν την χημική ουσία καψαϊκίνη, που θεωρείται οτι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και πιθανότατα και στον πόνο.

Αχλάδια
Πώς να τα καταναλώνετε: Κόψτε τα αχλάδια και προσθέστε τα σε σαλάτα με καρύδια και μαλακό τυρί.

Γιατί μας κάνουν καλό: Αν ανησυχείτε για φλεγμονές (για παράδειγμα, αν έχετε αρθρίτιδα ή διαβήτη), η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αποτελεί έναν φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα. Οι δίαιτες που ειναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνεισφέρουν σε ένα υγιές μικροβίωμα και ενισχύουν τον κορεσμό- εξαιρετικά χρήσιμο, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Σκουμπρί
Πώς να το καταναλώνετε: Αυτό το ψάρι είναι βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής. Ψήστε ένα φιλέτο σκουμπρί (ή και ολόκληρο το ψάρι) με μια γενναία δόση βοτάνων, ελαιόλαδου και λεμονιού.

Γιατί μας κάνουν καλό: Τα υψηλά επίπεδα λιπαρών βοηθούν στην καταπολέμηση παθήσεων, που χαρακτηρίζονται απο υψηλά επίπεδα φλεγμονών, όπως καρδιοπάθεις και Alzheimer. Το σκουμπρί είναι επίσης πηγή βιταμινών Β12 και D, εκ των οποίων η τελευταία ειναι δύσκολο να βρεθεί φυσικά στις τροφές. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών και της ανοσοποιητικής λειτουργίας, όπως επίσης και για την καλή απορρόφηση του ασβεστίου.

Σπανάκι
Πώς να το καταναλώνετε: Φτιάξτε μια σαλάτα σπανακίου με υλικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, όπως αβοκάντο, ώστε να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών σας.

Γιατί μας κάνει καλό: Το σπανάκι είναι πολύ δημοφιλές ως υπερτροφή και όχι άδικα. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από μόρια, που προκαλούν φλεγμονές, τις κυτοκίνες. Το σκούρο χρώμα του λαχανικού μάς πληροφορεί για τη μεγάλη ποικιλία του σε θρεπτικά συστατικά.

Μαύρο τσάι
Πώς να το καταναλώνετε: Το μαύρο τσάι έχει υπέροχη γεύση από μόνο του, αλλά με λίγο γάλα και μέλι, λεμόνι και χυμό ροδιού η εμπειρία απογειώνεται.

Γιατί μας κάνει καλό: Το πράσινο τσάι συνήθως κλέβει όλη τη δημοσιότητα, αλλά το μαύρο τσάι (που προέρχεται από το ίδιο φυτό) έχει επίσης πολλά οφέλη. Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού διατηρεί ανοιχτές τις αρτηρίες και περιέχει αντιοξειδωτικά που ειναι γνωστό οτι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Μία έρευνα μάλιστα συνέδεσε το μαύρο τσάι με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοηθηκών.

Φαγόπυρο
Πώς να το καταναλώσετε: Το φαγόπυρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ειδικών noodles, που μπορείτε να βρείτε σε ορισμένες αγορές και να τα μαγειρέψετε σε σούπες. Μπορείτε, επίσης, να το αγοράσετε στην αρχική του μορφή και να το μαγειρέψετε στη θέση του ρυζιού.

Γιατί μας κάνουν καλό: Η κατανάλωση αυτού του ψευδοδημητριακού μπορεί να μειώσει έναν δείκτη φλεγμονής στο αίμα που ονομάζεται c-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, κάνοντάς τη μια ασφαλή επιλογή για άτομα που εμφανίζουν κοιλιοκάκη (πάντα να ελέγχετε, όμως, την ετικέτα του προϊόντος που αγοράζετε).

Ρόδι
Πώς να το καταναλώσετε: Υπάρχουν αγορές που πουλάνε συσκευασμένους έτοιμους σπόρους ροδιού, αλλά αν θέλετε να ξεκινήσετε με ολόκληρο το φρούτο, κόψτε το στη μέση και με ένα κουτάλι βγάλτε τους σπόρους σε ένα μπολ ή προσθέστε τους σε σαλάτες.

Γιατί μας κάνουν καλό: Οι σπόροι αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τόσο τη χοληστερίνη, όσο και την πίεση του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια ουσία που ονομάζεται πουνικαλαγίνη στοχεύει στις φλεγμονές στον εγκέφαλο και η οποία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των νόσων που σχετίζονται με εγκεφαλική εξασθένιση.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only