Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

«Κύριε Πρόεδρε…Δεν δύναμαι…να συνεχίσω…»- Ο θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα στο Ειδικό Δικαστήριο


Στις 18 Απριλίου 1991 ο Μένιος Κουτσόγιωργος πέθανε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, μια εβδομάδα πριν, στη «δίκη του Αιώνα» όπως αποκάλεσαν τη δίκη του Κοσκωτά.

Ο Κουτσογιώργας είχε παραπεμφθεί το 1989 στο ειδικό δικαστήριο από το ΚΚΕ και τη ΝΔ για την υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά. Τον κατηγορούσαν για παραβίαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71 επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, υπόθαλψη εγκληματία, παθητική δωροδοκία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια.

Τον Σεπτέμβριο του 1989 παραπέμφθηκαν σε δίκη και ο Ανδρέας Παπανδρέους, ο Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος. Η νομιμότητα της παραπομπής αμφισβητήθηκε από έγκριτους νομικούς και υπήρξαν αντιδράσεις καθώς η δίκη τελούσε κάτω από έντονες πολιτικές επιρροές. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου ως ανώτατος δικαστικός ήταν επιλογή της τότε κυβέρνησης.

Τον Οκτώβριο του 1990 το τριμελές συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισε την προφυλάκιση του Μένιου Κουτσόγιωργα, παρά την κατάσταση της υγείας του. Τρεις μήνες αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε 70 εκατομμύρια δραχμές.



Η δίκη και ο θάνατος



Στις 11 Μαρτίου 1991 ξεκίνησε η δίκη, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο Κουτσόγιωργας επιτέθηκε στον αρεοπαγίτη Σπύρο Σπύρου , τον οποίο κατήγγειλε για επαφές με την χούντα και εξέτασε τον ελεγκτή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Καμάρα. Έναν μήνα αργότερα, στις 11 Απριλίου, ο Κουτσόγιωργας εξέταζε τον τότε υποδιοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Στάθη Παπαγεωργίου




Ήταν περίπου 2.20 το μεσημέρι όταν κατέρρευσε μέσα στη δικαστική αίθουσα, καθώς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. «Δεν δύναμαι να συνεχίσω…», ήταν η τελευταία φράση που είπε. Η στιγμή που χάνει τις αισθήσεις μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Απριλίου 1991 άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ η κηδεία του μετατράπηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης της δεξιάς.

Μένιος Κουτσόγιωργας


Ο Κουτσόγιωργας είχε μακρά πορεία στην πολιτική. Διετέλεσε υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης (1981-84), Εσωτερικών (1984-87), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης. Στην ιστορία έχει μείνει η ατάκα του: «Δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε», προς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σχετικά με την Αποστασία του 1965.

Ο Κουτσόγιωργας είχε γεννηθεί το 1922 στο χωριό Ροδινή του Νομού Αχαΐας. Τα χρόνια της κατοχής ήταν 20 χρονών και είχε πάρει μέρος στην αντιστασιακή οργάνωση «Όμηρος», που δρούσε για λογαριασμό του Βρετανικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Παράλληλα σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1945 . Εκείνη τη χρονιά κατατάχθηκε στο Σώμα της τότε Αστυνομίας Πόλεων. Διατηρούσε το δικηγορικό του γραφείο στην οδό Ξενίας στην Πλατεία Μαβίλη και τη δεκαετία του ’50 σπούδασε στο Παρίσι Δημόσιο Δίκαιο. Ήταν προσωπικός δικηγόρος του Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη δίκη της υπόθεσης Ασπίδα.


Τα χρόνια της δικτατορίας έγινε στόχος των Χουντικών, ανακρίθηκε και φυλακίσθηκε στα κτήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ . Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από το 1984 μέχρι το 1987 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Ως υπουργός Προεδρίας κατάργησε το καθεστώς της πολυθεσίας και της πολυ-απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και αποκατέστησε τους υπαλλήλους που είχαν διωχθεί από το Απριλιανό καθεστώς.
Μετονόμασε τον τηλεοπτικό σταθμό ΥΕΝΕΔ, που μέχρι τότε ήταν υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και εισήγαγε σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

Δείτε τη στιγμή που καταρρέει στην αίθουσα δικαστηρίου:














Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only