Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Μήπως βιώνετε συναισθηματική κακοποίηση και δεν το έχετε αντιληφθεί;


Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είστε σε μια συναισθηματικά κακοποιητική σχέση ή να μειώνετε τη σημασία του προβλήματος. Μπορεί να μη θεωρείτε το/τη σύντροφό σας κακοποιητικό/ ή, επειδή φέρεται με τρυφερότητα και στοργή απέναντί σας, μέχρι να μην συναινέσετε σε αυτό που θέλουν.

Ο κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να είναι εξαιρετικά τρυφερός, όταν είστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να εκπληρώσετε και να ικανοποιήσετε όλες τις ανάγκες τους και όταν τους δίνετε την αμέριστη προσοχή σας. Πιο συγκεκριμένα, όταν ένα άτομο σταματήσει να εκπληρώνει τις ανάγκες του θύτη, τότε χρησιμοποιούνται δάκρυα, θυμός, προσβολές, σιωπηλή χειραγώγηση ή άλλες μορφές τιμωρίας για να καταφέρει αυτό που θέλει.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο θύτης εξαρτάται πλήρως από το/τη σύντροφό του, για να τον κάνει ευτυχισμένο και προσπαθεί να καλύψει όλα εκείνα τα συναισθήματα που προέκυψαν μέσα από την παιδική απόρριψη και την συναισθηματική κακοποίηση που εκείνος βίωσε. Όταν η σχέση του δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του, τότε έρχεται η βίαιη τιμωρία.

Μήπως ο σύντροφός σας νευριάζει, όταν δεν συναινείτε και αποκρίνεται κρατώντας μούτρα, ώστε να κάνετε τα πάντα για εκείνον, αλλιώς θα σας κακομεταχειριστεί με κάποιο τρόπο; Προσπαθείτε να υπομείνετε την έντονη κριτική του; Θεωρήστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά του και πρέπει εσείς να τον/την κάνετε να νιώσει καλύτερα;

Σας κατηγορεί ότι τον απορρίπτετε, όταν κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας; Έχετε συνηθίσει να συναινείτε επειδή ξέρετε ότι ύστερα θα σας τιμωρήσει συναισθηματικά; Νιώθετε ότι χάνετε τον εαυτό σας, δίνοντάς του τα πάντα, σε σημείο που απομονώνεστε ή νιώθετε ψυχολογικά αποδυναμωμένοι; Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο περισσότερο τους ευχαριστείτε, τόσο περισσότερο ενισχύετε την συναισθηματική κακοποίηση.

Ίσως χρησιμοποιούν τους ίδιους τους φόβους σας εναντίον σας, απειλώντας με διαζύγιο, χωρισμό ή απομάκρυνση των παιδιών, καταφέρνοντας έτσι να σας χειραγωγήσουν. Ίσως αναφέρουν συχνά ότι κανείς άλλος δεν θα σας άντεχε. Μπορεί να επαναλαμβάνουν ότι δεν θα καταφέρετε να επιβιώσετε οικονομικά χωρίς αυτούς, ώστε να σας στερήσουν κάθε αίσθηση ανεξαρτησίας. Αυτό που θέλουν είναι να νιώσετε ότι δεν αξίζετε τίποτα καλύτερο.

Ένα συναισθηματικά χειριστικό άτομο γνωρίζει πώς να σας προκαλέσει με έναν τρόπο που θα σας αναγκάσει να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του και να σας ελέγξει. Κάνει τη σχέση του να υποφέρει μόνο και μόνο για να πάρει αυτό που θέλει. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο θύτης βάζει τη δική του αυτο – αμφισβήτηση και τις ανασφάλειες μπροστά, επειδή βαθιά μέσα του φοβάται ότι θα τον αφήσετε ή ότι δεν τον θέλετε. Όσο περισσότερο φοβάται ότι σας χάνει, τόσο πιο κακοποιητικός γίνεται, για να σας ελέγξει.

– Σας κατηγορεί για πράγματα που δεν έχετε κάνει λάθος, για να νιώσετε τύψεις;

– Γεμίζει τη σχέση σας με τις δικές του/της ανάγκες και έτσι τα δικά σας συναισθήματα δεν μετρούν;

– Αναμένει να κάνετε ό,τι θέλει; Κακοποιήστε, επειδή δεν συναινείτε;

– Νιώθετε ότι δεν έχετε δικαιώματα μέσα στη σχέση; Νιώθετε ότι είναι ευκολότερο να διατηρήσετε την ηρεμία και να αποφύγετε τη σύγκρουση, αν δεν τα διεκδικείτε;

– Ζηλεύει και νιώθει ανασφάλεια μόλις μιλήσετε με άλλο άτομο; Ελέγχει με ποιον/ α είστε;

– Έχει θυμωμένα ξεσπάσματα, όταν δεν συναινείτε; Σας απειλεί ότι θα κάνει έτσι κι αλλιώς αυτό που θέλει;

– Όταν εκφράζεστε, προβάλλει πάνω σας ότι τον/την κακομεταχειρίζεστε, ώστε να υποχωρήσετε; Σας μειώνει; Σας κάνει να χάνετε την αίσθηση εαυτού;

– Σας προκαλεί τύψεις, ώστε να μην βγαίνετε με τους φίλους σας;

– Αν κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, σας τιμωρεί ή σας κάνει να νιώθετε άσχημα, σαν να σας απορρίπτει;

– Βρίσκει τρόπους να σας παγιδεύσει, ώστε να μείνετε μέσα στη σχέση;

– Νιώθει καλύτερα, όταν ικανοποιείτε την ανάγκη του/της;

– Έχετε σταματήσει σταδιακά να νιώθετε ο εαυτός σας; Έχετε μάθει να απωθείτε τις δικές σας ανάγκες;

– Του/της λέτε ό,τι θέλει να ακούσει, ώστε να μην προκαλέσετε πρόβλημα;

– Σας απομακρύνει από τους φίλους και την οικογένεια, ώστε να σας έχει μόνο για τον εαυτό του/της;

– Φοβάστε συνέχεια ότι θα πείτε κάτι λάθος, οπότε δεν λέτε τίποτα;

– Παρερμηνεύει συνεχώς αυτό που λέτε, ώστε να φανείτε κακοί;

– Αν νιώθει απόρριψη, σας εκδικείται;

– Σας κατηγορεί άδικα για πράγματα που δεν έχετε καν πει;

– Σας τραβά προς τα συναισθήματα της ενοχής και των τύψεων, ώστε να μην συνειδητοποιείτε την κακοποίηση;

Έχετε παρατηρήσει σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης;
Ένας άνθρωπος μπορεί να θάψει τα παιδικά συναισθήματα της συναισθηματικής κακοποίησης και να προστατέψει τον εαυτό του, ώστε κανείς να μην καταφέρει να τον πληγώσει ξανά, παίρνοντας εκδίκηση παράλληλα από τους ανθρώπους. Ο θυμός του δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά σχεδόν πάντα εξοστρακίζεται στους αγαπημένους του.

Είναι εύκολο να παρερμηνεύσει ότι οι αγαπημένοι του τον έκαναν να νιώθει έτσι. Οπότε, ο συναισθηματικός θύτης θα τιμωρήσει τους αγαπημένους του, σαν να είναι εκείνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που νιώθουν. Ο /Η σύντροφος δέχεται όλες τις κατηγορίες και όλα τα συναισθήματα προβάλλονται πάνω του/της. Με αυτό τον τρόπο, ο θύτης επαναλαμβάνει την συναισθηματική κακοποίηση. Ίσως κακοποιήθηκε, επειδή δεν ικανοποίησε τον φροντιστή, κηδεμόνα, γονέα του. Νιώθει συνεχώς απόρριψη ή ανασφάλεια.

Τι να κάνετε αν νιώσετε ότι κακοποιήστε συναισθηματικά;
Αν παρατηρήσετε σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης, τότε θα αναμένεται εσείς να επανορθώσετε για τις δικές τους παρελθοντικές απογοητεύσεις και τον πόνο που βίωσαν. Ο θύτης όμως πρέπει να δουλέψει όλα αυτά τα συναισθήματα και να τα επουλώσει, αντί να κάνει τους άλλους να πληρώνουν για κάτι που δεν φταίνε. Μόλις συνειδητοποιήσουν πώς νιώθουν, δεν θα έχουν την ανάγκη να προβάλλουν τα συναισθήματά τους σε άλλους.

Αν αναγνωρίσετε ότι κακοποιήστε συναισθηματικά, επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, ώστε να σας βοηθήσει να ξαναχτίσετε τα υγιή σας όρια και να μην νιώθετε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των άλλων, αναγνωρίζοντας τι ανήκει σε εκείνους και ποιες είναι οι δικές σας ευθύνες. Θα εκπλαγείτε, ανακαλύπτοντας ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία, χάσατε την αξία του εαυτού σας, αφήσατε τους άλλους να σας κακοποιήσουν. Θα χρειαστεί να μάθετε να ξαναχτίζετε μια ισχυρότερη αίσθηση εαυτού, ώστε να σας φροντίσετε και να ξαναχτίσετε υγιέστερες σχέσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only