Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Παρατημένα και εγκαταλελειμμένα αγάλματα Μακεδονομάχων στη Θεσσαλονίκη


Οι φωτογραφίες αγαλμάτων Μακεδονομάχων, που βρίσκονται στον αύλειο χώρο των Σφαγείων, στη Θεσσαλονίκη, έχουν κατακλύσει εδώ και λίγες ώρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εικόνες αυτές συνοδεύονται από ποικίλα σχόλια, που κάνουν λόγο για «ξήλωμα αγαλμάτων και επιγραφών από όλη την Ελλάδα, που σχετίζονται με την Μακεδονία και τον Μακεδονικό Αγώνα». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς τα εικονιζόμενα αγάλματα και οι επιγραφές βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο εδώ και ένα χρόνο και πλέον και προέρχονται από την πλατεία Μακεδονομάχων, η οποία βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας απέναντι από τον Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποίητου.

Όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, μιλώντας στο Thestival.gr, τα αγάλματα αυτά έχουν μεταφερθεί στα Σφαγεία, ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να φυλάσσονται στον ελεγχόμενο αυτό χώρο, ο οποίος είναι γεμάτος ζωή, όπως σημειώνει. «Η πλατεία έπρεπε να αδειάσει για τις εργασίες του μετρό, στο σημείο. Μέχρι αυτές να τελειώσουν δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθούν αλλού», τονίζει η κ. Χρυσίδου.

 Όπως εξηγεί, τα αγάλματα αυτά και οι επιγραφές δεν είναι μικρά, ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε. Αυτή τη στιγμή, «τα αγάλματα δεν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Για να επανατοποθετηθούν χρειάζεται να γίνει μια σειρά πραγμάτων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσωρινή τους τοποθέτηση σε άλλο χώρο», προσθέτει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

 «Δεν μπορώ να παίζω παιχνίδια με τους «Μακεδονομάχους», δεν το έκανα ποτέ και ούτε θα το κάνω», υπογραμμίζει εμφατικά η κ. Χρυσίδου, συμπληρώνοντας πως η επανατοποθετήσει των αγαλμάτων θα γίνει στο σημείο, όπου βρίσκονταν και πριν τις εργασίες του μετρό. «Αν μετά το πέρας των εργασιών δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο σημείο, μόνο τότε θα εξετάσουμε αν μπορούν να τοποθετηθούν κάπου αλλού», εξήγησε.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only