Κεραμικά ελληνικά ευρήματα από την περιοχή του θεάτρου
Μετά από αιώνες αμέλειας, το ελληνικό θέατρο της «ελληνιστικής» περιόδου θέατρο του Ακράγαντα είναι το τελευταίο αρχαιολογικό μαργαριτάρι που αναδύεται από τη Σικελία. Στην πραγματικότητα ήταν πάντα εκεί, σιωπηλό, περιμένοντας την τυχερή διαίσθηση κάποιου μελετητή.
Παρόλο που υπέφερε από διαδοχικές λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αιώνων για να χτιστή η πόλη που γνωρίζουμε σήμερα, διατηρούσε ακόμα την αρχική της εμφάνιση, αλλά κανείς, μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε να την βρει
Αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο αρχαίο ελληνικό θέατρο του Ακράγαντα
Ο τελευταίος που δοκίμασε ήταν ο Veronese Pirro Marconi, στη δεκαετία του 1920. Ο Marconi, ωστόσο, έκανε ένα ασυγχώρητο λάθος ερμηνείας που τον έβαλε σε λάθος διαδρομή. Φυσικά, δεν είχε κάποιο γεωραντάρ με τον οποίο να μπορούσε να ερευνήσει το έδαφος. Έτσι η θέση του θεάτρου παρέμεινε ένα μυστήριο για τις επόμενες δεκαετίες.
Το 2016, μετά από εβδομάδες έρευνας με βάση όργανα, ευρήματα, υποθέσεις και παρατηρήσεις, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν με εύλογη βεβαιότητα ότι ένα ασβεστολιθικό ανάχωμα που δεν φέρει σήμανση μόνο λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον ελληνικό βέβαια ναό της Ομόνοιας την αδιαμφισβήτητη χαρακτηριστική εικόνα της κοιλάδας των ναών ... το θέατρο.
Για μήνες δεν το αποκαλούσαμε το «θέατρο» ", λέει αστειευόμενη η αρχαιολόγος Μαρία Concetta Parello, "εξαιτίας κάποιου δισταγμού από τη δική μας πλευρά και επειδή αγωνιούσαμε επίσης να αναγνωρίσουμε τη δομή του".
Η μόνη γραπτή πηγή για το θέμα αυτό χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνα. Ο Δομινικανός αντάρτης Tommaso Fazello, ο οποίος είχε γράψει το De Rebus Siculis Decades Duae , το πρώτο «τυπωμένο» βιβλίο για την ιστορία της Σικελίας μετά την επίσκεψή του στον Ακράγαντα , αναφέρει μόνο λίγα λόγια για το θέατρο. «Δεν αναγνωρίζω τα θεμέλιά του», έγραψε. Ένα σημάδι ότι εκείνη την εποχή είχαν αφαιρεθεί πολλά τεμάχια από πέτρα για να χτιστεί η νέα πόλη.
Όλική όψη του αρχαίου θεάτρου της ελληνικής πόλεως του Ακράγαντα
«Ωστόσο, καταφέραμε (από τα τέλη του 2017 και το πρώτο μέρος του 2018) για τον προσδιορισμό του κοίλου και τα καθίσματα για τους θεατές,» συνεχίζει η Parello, όπως η ίδια μας οδηγεί ανάμεσα από τους αρχαιολόγους οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται για να καθαρίσουν το κάτω μέρος της δομής
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρακτική της «ελληνιστικής»περιόδου, οι σειρές των πάγκων χτίστηκαν πάνω στην πλευρά ενός λόφου, ενώ το πάνω μέρος του θεάτρου χτίστηκε πάνω από το έδαφος «με τοίχους πάνω από δέκα μέτρα ύψος», εξηγεί ο αρχαιολόγος.
Συντήρηση ζωγραφισμένου όστρακου ερυθρόμορφου αγγείου από τον Ακράγαντα
Η κατασκευή υπέστη σημαντική ανακαίνιση στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ., όταν ο αρχαίος Ακράγας έγινε το Agrigentum των Ρωμαίων. "Αλλά το θέατρο είχε ήδη υπάρξει πριν από έναν αιώνα και μόνο μετά την κατάκτηση ήταν διευρυμένη, ίσως μέχρι το αξιόλογο μέγεθος των 95 μέτρων σε διάμετρο. Δεν ήταν και λίγο για ένα επαρχιακό θέατρο".
Μικρό περιδέραιο που απεικονίζει την θεά Νίκη
Κενταυρομαχία σε ανάγλυφη μορφή σε πήλινο σκεύος
Δομές του αρχαίου θεάτρου του Ακράγαντα έχουν ήδη ανασκαφεί, πάνω στην βραχώδη ανάχωμα
Αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο αρχαίο ελληνικό θέατρο του Ακράγαντα
Αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο αρχαίο ελληνικό θέατρο του Ακράγαντα
Σχεδόν κάθε μέρα η ανασκαφή έχει αποδώσει θαύματα, συμπεριλαμβανομένων πολύ σημαντικών αντικειμένων. "Κατά την πλήρωση του σπηλαίου βρέθηκε μια κατάθεση τεχνουργημάτων που σχετίζονται με μια προσηλωτική τελετή, τα οποία είναι σκεύη καθημερινής χρήσης, χρησιμοποιούμενα για πόση και για αποθήκευση υγρών, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αγγείου με στόμιο, ενός γκιούτου (ένα είδος μπιμπερό) , καθώς και μάσκες, λαμπτήρες πετρελαίου, κοσμήματα, εικόνες, όλα τα οποία ανατέθηκαν αμέσως στα χέρια της αποκαταστάτριας Marilanda Rizzo Pinna. "
Αρχαιολόγος - συντηρητής καθαρίζει το πήλινο αγγείο
Ο αρχαιολόγος- συντηρητής καθαρίζει ένα πήλινο ειδώλιο
Μάσκα Γοργόνειου που βρέθηκε στην περιοχή του θεάτρου του Ακράγαντα
Αποκόμματα από μια αφιερωμένη επιγραφή
Ασημένιο νόμισμα της πρώιμης αυτοκρατορικής εποχής
Αναπαλαίωση καθαρισμός μωσαϊκού,στην ελληνιστικής -ρωμαϊκής περιόδου συνοικία της «κοιλάδας των ναών » στον Ακράγαντα
Αρχαιολόγοι εργάζονται στην ελληνιστικής -ρωμαϊκής περιόδου συνοικία της «κοιλάδας των ναών » στον Ακράγαντα
Οι εργάτες σκάβουν μια ρωμαϊκής περιόδου κολόνα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών , συνοικία της «κοιλάδας των ναών » στον Ακράγαντα
Η αρχαιολόγος Giorgia Moscato τοποθετεί σε κάποιες θέσεις αποθήκης μερικά από τα ευρήματα , συνοικία της «κοιλάδας των ναών » στον Ακράγαντα
Νόμισμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνστάντιου Β΄ 654-659 μ.Χ. Συρακούσες . Βρέθηκε στο αρχαίο ελληνικό ΄θέατρο .
Οι αρχαιολόγοι παρενέβησαν επίσης στην IV νησί της κοντινό ελληνιστικής-ρωμαϊκής συνοικίας, μια τεράστια έκταση κτιρίων που είχαν ήδη αναδειχθεί στη δεκαετία του 1950 με τα κεφάλαια της Cassa per il Mezzogiorno. Εκεί ο Parello και η ομάδα του βρήκαν αστικά λουτρά της εποχής του Κωνσταντίνου (4ος αιώνας μ.Χ.).
"Κατά την αυτοκρατορία του Κωνσταντίνου του Μέγα χτίστηκαν πολύ σημαντικοί δρόμοι όπως το Παλέρμο-Κατάνια και το Παλέρμο-Αγκριτζέντο",{Πάνορμον -Ακράγας } καταλήγει ο αρχαιολόγος. "Στους δρόμους αυτούς υπήρχαν ξενώνες και σταθμοί με ιαματικά λουτρά. Έχουμε ένα θαυμάσιο παράδειγμα γι 'αυτό εδώ".
"Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από τη μυστρί και το φτυάρι της ανασκαφής αυτής επειδή υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά και θα επιστρέψουμε το επόμενο έτος".
ΠΗΓΗ ellinondiktyo.blogspot.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.