Μια φωτογραφική αναδρομή σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας,που σήμερα αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών.
Το όνειρο υπήρχε από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, όμως άρχισε να γίνεται πραγματικότητα το 1882. Η διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου είναι σημείο σταθμός στην ιστορία της απελευθερωμένης Ελλάδας. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο κυβερνήτης Καποδίστριας επιθυμώντας την ανάπτυξη της χώρας, ανέθεσε τη μελέτη της διάνοιξης της Διώρυγας της Κορίνθου σε ειδικό μηχανικό.
Όμως, τo κονδύλι των 40 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων που απαιτούταν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δαπάνης, για την εκτέλεση του έργου, δεν μπορούσε να εξευρεθεί από τη διεθνή χρηματαγορά και πόσο μάλλον να διατεθεί από τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Έπειτα από πολλές προσπάθειες έναρξης της διάνοιξης της Διώρυγας, το έργο πνοής ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εν τέλει (1880-1893), επί πρωθυπουργίας του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος στόχευε μέσω της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους.
Ο Ισθμός το 1884 , στην επιφάνεια του εδάφους στον χώρο βλέπουμε τα γραφεία των κατασκευαστών αλλά και οικίες όπου έμενε αρκετό από το προσωπικό ]
Οι ατμοκίνητοι εκσκαφείς πάνω σε ράγες έχουν κατεβάσει το πεδίο του εδάφους στο ύψος που βλέπουμε στην φωτογραφία .Ο τοίχος στήριξης δεξιά και αριστερά θα γίνει εφόσον το έδαφος κατέβει ακόμα
Η κατασκευή του τοίχου στήριξης δεξιά και αριστερά της διώρυγας
Η κατασκευή του τοίχου στήριξης δεξιά της διώρυγας
Το εργοτάξιο σε πλήρη λειτουργία
Ο νότιος τοίχος αντιστήριξης έχει κατασκευαστεί
Τα τοιχία στήριξης δεξιά και αριστερά έχουν κατασκευαστεί σε ένα μεγάλο μέρος του και διακρίνονται τα νερά του Κορινθιακού να έχουν πλημμυρίσει την νότια πλευρά της Διώρυγας.
Οι μεταφορές υλικών γίνονται με φαρδύραγα βαγονέτα
Το πλοίο εκσκαφέας αφαιρεί ύλη και την εναποθέτει αριστερά του στην φορτηγίδα .Το νερό του Κορινθιακού έχει πλημμυρίσει την διώρυγα μέχρι τώρα
Φορτηγίδα που μεταφέρει ύλη μέσω θαλάσσης
Η στιγμή της ένωσης των υδάτων του Κορινθιακού με τον Πατραϊκό κόλπο.
Σκηνή από τα εγκαίνια 25 Ιουλίου 1893
Εγκαίνια της Διώρυγας (1893) Πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη
Η διέλευση του τραίνου από τον Ισθμό .Μεγάλο επίτευγμα της εποχής
Φεβρουάριος 1916
Γερμανοί στρατιώτες στην άκρη της Διώρυγας.
Γερμανός στρατιωτικός των κατοχικών στρατευμάτων στην Διώρυγα.
Η οδική και σιδηροδρομική γέφυρα έχει κοπεί
Η ανατίναξη της γέφυρας έριξε και μέρος του εδάφους μέσα στο κανάλι .Εδώ γίνεται ο καθαρισμός από φορτηγίδες
Νεώτερα χρόνια κοιτώντας μέσα από την διώρυγα πάνω σε πλοίο
Inspired By Ersnt Stavros Bl.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.