Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Το πρώτο ρομπότ, «θαυματουργές» πόρτες και οπλικά συστήματα

Η έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία που παρουσιάζει το Μουσείο Ηρακλειδών περιλαμβάνει ομοιώματα αρχαίων ελληνικών εφευρέσεων που εντυπωσιάζουν όχι μόνο τους λάτρεις της ιστορίας, αλλά και τους ερευνητές των φυσικών επιστημών.

Τι θα μπορούσε να συνδέει ένα βαδίζον ρομπότ «γεννημένο» στην αρχαιότητα και με αποστολή να σερβίρει κρασί στους συνδαιτυμόνες ενός τραπεζιού, με τη βία που συνεπάγεται ο πόλεμος;

Η απάντηση φαίνεται πως βρίσκεται κρυμμένη ανάμεσα στους περίπλοκους μηχανισμούς της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας η οποία «γέννησε» σπουδαίες πολεμικές μηχανές, εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα, αλλά και ένα αρχαίο ρομπότ που μέχρι τώρα δεν είχε δει ποτέ ξανά το ελληνικό κοινό.

Τα δύo αναπαλαιωμένα κτήρια του Μουσείου Ηρακλειδών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας φιλοξενούν τις τελευταίες ημέρες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Πρόκειται για την έκθεση Eureka, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πεκίνο το 2017 με τουλάχιστον 500.000 επισκέπτες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη Βαδίζουσα Θεραπαινίδα που σερβίρει «οίνο κεκαρμένο» τους συνδαιτυμόνες, αυτόματες «θαυματουργές» πόρτες, καθώς και μια σειρά εκθεμάτων της αρχαίας ελληνικής πολεμικής τεχνολογίας.

Το Sputnik βρέθηκε στο Μουσείο Ηρακλειδών και συνομίλησε με τον ιδρυτή του μουσείου Παύλο Φυρό για την έκθεση που είναι αφιερωμένη στην αρχαιοελληνική τεχνολογία.

«Η επίσκεψη σε βάζει πραγματικά μέσα στην ελληνική τεχνολογία. Όταν μεταθέτεις τον εαυτό σου πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια, καταλαβαίνεις ότι εκεί ξεκίνησε η επιστήμη. Αυτοί επινόησαν τα πρώτα βήματα. Δε θα μπορούσαμε να σήμερα έχουμε την τεχνολογία που βλέπουμε, αν πρώτα δεν είχαμε περάσει από εκείνο το στάδιο», τονίζει ο κ. Φυρός.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλα αυτά δεν είχαν εφευρεθεί μέχρι τότε, ενώ είναι απλά πράγματα. Αλλά για κάποιο λόγο έπεσε ο λαχνός στους Έλληνες να σκεφτούν ένα βήμα παραπάνω και να ανεβάσουν τον πήχη», σημειώνει ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκθεσης, τονίζει ότι η διαφοροποίησή της σε σχέση με άλλες εκθέσεις αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας είναι η επιστημονική της τεκμηρίωση. «Ο τρόπος να δώσεις στον επισκέπτη τη σιγουριά ότι αυτό που βλέπει είναι αυθεντικό ομοίωμα είναι το να εκθέτεις το αποτέλεσμα της μελέτης καθηγητών και ερευνητών που βάζουν και το όνομά τους», εξηγεί ο κ. Φυρός και συμπληρώνει ότι «θέλαμε να είναι αποκλειστικά έργα που έχουν μελετηθεί και έχουν εγκριθεί». «Κάθε τεμάχιο που συγκροτεί το έκθεμα θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας ότι «όταν έρχονται παιδιά από σχολεία δεν είναι σωστό να τους δείχνουμε κάτι το οποίο “νομίζουμε ότι υπήρχε”. Αν νομίζουμε, τότε καλύτερα να περιμένουμε ώσπου να βεβαιωθούμε.













Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only