Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΔΟΚΙΜΙΟ .


Ο ΚΑΘΕΙΣ ΕΦ Ω ΕΤΑΧΘΗ.

Η μοίρα μας πολλές φορές στρέφεται εναντίο μας ή υπέρ μας,χωρίς να χουμε εμείς την παραμικρή διάθεση ,να προλάβουμε αναγκαία ή μη κακά,που θα συμπεριληφθούνε και θα αποδωθούνε σε τυχόν καίρια ή μη ζητήματα ή θέματα που απασχολούν κάποιους.

Εύκολη λύση,να αποδίδεις ευθύνες,να δρομολογείς συζητήσεις,αλλά παν δύσκολο το να αναλαμβάνεις και να διεκδικείς το δίκιο σου ,με την αλήθεια σου και μόνο.

Ο καθείς εφ ω ετάχθη,το φωνάζω και το διατυμπανίζω ,χρόνια τώρα ,αλλά δυστυχώς.όλοι θα έχουμε πάντα τη δική μας γνώμη και άποψη,που θα πρέπει να την παραδίδουμε και να τη θωρρούμε ως κόρη δικου μας και μόνο οφθαλμού και οπτικής γωνίας,συνδυαζόμενης ποτέ όμως ,μετά της αγωνίας και της προσδοκίας των άλλων.

Θέτουμε και παραθέτουμε γεγονότα και με τέτοιο τρόπο,ώστε να καταφεύγουμε σε ύπουλα,δόλια και ποταπά ,οικτρά μέσα και παιχνίδια ,τερτίπια του μυαλού,που σκαρφίζονται και δρομολογούν τα δικά τους παραχαρακτικά σχέδια και πλάνα ζωής τους.

Αλήθεια ποιος να βρεθεί να αντιταχθεί σε αρρωστημένα μυαλά και ποταπούς εγκεφάλους,που σκαρφίζονται και ερωτοτροπούν ,με το ψέμμα ,τηνκαχυποψία,την ειρωνεία και κάθε ύπουλο και δόλιο μέσο?

Γιατί να μην είναι σε θέση να δουν και να καταλάβουν,πως ο καθένας μας πληρεί τις δικές του προδιαγραφές και προδιαθέσεις,ώστε να φανεί κάπου χρήσιμος και να δράσει προς όφελος του ίδιου του εαυτού ,ακόμα και προς το καλό ενός άλλου?

Γιατί να μη θέλουν να αποδεχθούν και να παραδεχθούν,πως θα πρέπει για μια φορά στη ζωή τους ,να δούνε με άλλο μάτι ,τις ζωές των άλλων,να μην ασχολούνται και να μην παρακολουθούν απ την κλειδαρότρυπα ,αγενώς και αφενώς με ενοχλητικό και κατ εξακολουθητικό τρόπο,παραβιάζοντας μεν ανθρώπινα δικαιώματα,δε καταρτώντας ηθικούς φραγμούς και αξίες ?

Ποιός θα ήταν ικανός και άξιος να τους υποδείξει και να τους δείξει τρόπους ζωής,δικής τους ,όμορφης ,ενθαρρυντικής προτροπής,προς επιβίωση,οχι μόνο καταναλωτικής φύσεως κι αποφάσεως.αλλά κυρίως ψυχικής ενδυνάμωσης και ενθάρρυνσης,να ασχοληθούν μόνο και μόνο με τον εαυτό τους και να αφήσουν τους άλλους ,στην ησυχία καοι την ηρεμία τους.

Ο καθείς εφ ω ετάχθη,ναι ο καθένας έχει τη δική του θέση και τη δική του διάθεση να αντιληφθεί τα πράγματα και τα γεγονότα,να αντικρύσει και να προσκρούσει ,σε διάφορες ιδέες και αντιλήψεις.σε οράματα και οφθαλμαπάτες.

Κανείς μας δεν έχει το δικάιωμα ,να τάσσει και να συντάσσει ,κώδικες διχογνωμίας,κώδικες επαναφοράς,μιας δήθεν αλήθειας ,που θα βολεύει και θα εξυπηρετεί μόνο τους άλλους και θα αφήνει τον άλλον ,τον κρινόμενο,παγερά αδιάφορο και πλήρως αποστασιοποιημένο ,απ΄το ληφθένα και παρατηρηθέν,δείγμα καταγραφής και αναφοράς,γεγονότος ή καταστάσεως,προσώπου ή ηθικού φραγμού ή μη.

Ταράζονται τα ύδατα της ευτυχίας κάποιου,όταν δει και ζήσει παρεμβατικές και ακόμα και παραβατικές συμπεριφορές ,εναντίον του και ενάντια στον τρόπο που θέτει και διαθέτει τον εαυτό του,τις δημιουργίες του,ακόμα και τον τρόπο σκέψης του και ανάθεσης πραγμάτων ,λειτουργιών ή συνδιασκέψεων του νου του με τα θέλω του,τα πρέπει με τις απαγορεύσεις του.

Ο ίδιος του ο εαυτός,συνήγορος μεν αλλά και του διαβόλου πολλές φορές το βάζει και να διαμαρτύρεται και να αντιδρά ,εφόσον βλέπει και παρατηρεί να εξελίσσονται γεγονότα,που
Ναι μεν τον αφορούν,δε τους παγώνουν το είναι του και του εστιάζουν τα θέματα που τον απασχολούν,απόμακρα απ αυτόν και με καθαρή αντίρρηση και επιδίωξη ,ψεύδους και αλλοίωσης της αλήθειας του .

Μιας αλήθειας που χρόνια πρεσβεύει και μάχεται γι αυτήν,αλλά που έρχονται στιγμές ,που κάποιοι άλλοι θέλουν να του διδάξουν τη δική τους παραποιημένη και χαραγμένη ,προς όφελός τους,σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά ,με τα δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις.

Μάταια παλεύουμε κάποια άτομα ,να δείξουμε και να αποδείξουμε ,πως αξίες στη ζωή,δεν είναι να ασχολείσαι με τις ζωές των άλλων,να γεμίζεις το χρόνο σου ,απ τα διάφορα κοινωνικά σχόλια ,να το πω,κουτσομπολιά,για να γίνω πιο αντιληπτή,παρά με το να τα βρεις κατά κύριο και βάσιμο λόγο,με τον εαυτό σου,να δεις τα δικά σου λάθη ,να τα διορθώσεις και να φροντίσεις,να γίνεις καλύτερος άνθρωπος,πρώτα για σένα και ύστερα για όλους τους άλλους,΄που συνδιαλέγεσαι και συναναστρέφεσαι.

Θέλει να καταφέρεις πράγματα για τον εαυτό σου,που κάποια στιγμή,θα σε κάνουν να νοιώσεις περήφανη και θα σου δείξουν δρόμους ζωής,με αξίες και τέτοια ιδανικά ,που αν στρέψεις το βλέμμα σου στο κοντινό παρελθόν,θα σε κάνουν να αηδιάσεις με τους τρόπους σκέψεις και διαφυγής,απ τα προβλήματα,τα τυχόν αντιμετώπιζες κι εθελλοτυφλούσες να τα δεις και να τα παρουσιάσεις,ακόμα και σε σένα τον ίδιον ,την ίδιαν.

Τρόποι έντονοι ,διαμαρτυρίας,στοιβιάζονται σε εκείνα τα χρονοντούλαπα της ιστορίας,που διοχετεύουν την ενέργεια,όχι σε κάτι καλό και πρακτικό,παρά την αναλώνουν και την καταναλώνουν σε διάφορα μίζερα και αδιαφόρετα θέματα και γεγονότα.

Αντί να δουν τα δικά τους σίγουρα που έχουν προβλήματα,ασχολούνται και παραθέτουν ,δήθεν λύσεις και επιβραβεύσεις λαθών,στους άλλους,χωρίς καν να μπουν στη θέση εκείνων,που δε χρειάζονται να τους κατηγορείς,να αγορεύεις εναντίον τους και να τους στήνεις τη δική τους λεκτική και μόνο κρεμάλα,αψηφώντας και αδιαφορώντας ,για την τυχόν εκάστοτε ψυχική τους κατάσταση και αναφορά ,ως προς τα λάθη και τα σφάλματά τους.

Φυσικά ,υπάρχουν και οι ψυχολόγοι ,οι οποίοι ασκώντας με απόλυτη και άψογη κατάρτιση το επάγγελμά τους ,σε απαλλάσσει απο κατηγορίες ,ενοχές ,τύψεις και δημιουργίες κλιμάτων έντασης και υπερέντασης,κατηγορίας και απαλλακτικού θέτοντος βουλεύματος ,απο σένα για σένα.

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε ,να τασσόμαστε ενάντια ,να δρούμε ακόμα και απειλητικά ,απέναντι σε κάποιον,που το θεωρούμε εμείς,ως κριτές και επικριτές τοις πάσι,ένοχο ακόμα να τον προτρέψουμε να να προβεί σε διάφορα μέσα ,που ούτε καν θα περνούσε απ το μυαλό μας ,τι θα ήταν ικανός να κάνει ή να πάθει.



ΠΗΓΗ ANNA ZANIDAKH





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only