Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Τα νέα ευρήματα της ελληνικής πόλεως Φαναγορία στην Μ.Θάλασσα


Για το  2018 ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στην αρχαία ελληνική  πόλη Φαναγορία

Μέλη της αρχαιολογικής ανασκαφής  στην Ελληνική πόλη  Φαναγορία διεξήγαγαν ανασκαφές στην «Άνω πόλη» (κέντρο της αρχαίας πόλης των Φαναγορών), την «Κάτω πόλη», την ανατολική και τη δυτική νεκρόπολη, αλλά και από την πλευρά της αρχαίας πόλης που κατακλύζεται από τη θάλασσα.

Στη δυτική νεκρόπολη των αρχαίων Ελλήνων της Φαναγορίας  εντοπίστηκε και ανασκάφηκε ένας πέτρινος θολωτός τάφος της Ελληνιστικής εποχής. Σύμφωνα με τον Vladimir Kuznetsov, ο οποίος είναι επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής , "Αυτός είναι ο πρώτος καλά διατηρημένος ελληνιστικός θολωτός τάφος που ανακαλύφθηκε στη χερσόνησο Taman τα τελευταία χρόνια".

Η Φαναγορία (ρωσικά: Фанагория, γνωστή και ως η Φαναγόρεια, τα Φαναγόρεια, η Φαιναγόρη, η Φαναγόρα) ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Τεούς η οποία ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. στην νότια ακτή της χερσονήσου του Ταμάν, στις όχθες του Κιμμέριου Βοσπόρου. Ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Μαιώτιδας λίμνης καθώς και των πόλεων στις ακτές του δυτικού Καυκάσου. Μετέπειτα αποτέλεσε την ανατολική πρωτεύουσα του βασιλείου του Βοσπόρου, με την δυτική να είναι στο Παντικάπαιο. 

"Ο τάφος χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. στο ανάχωμα ενός παλαιότερου ταφικού καταφυγίου και αποτελείται από δύο υπόγειους χώρους - έναν ευρύχωρο θάλαμο ταφής και ένα μικρό δωμάτιο μπροστά του. Τα τείχη του στέφθηκαν με γείσο, το οποίο χρησίμευε ως υποστήριξη για ένα τεράστιο πέτρινο τόξο και ένα ανάχωμα πάνω του.Χάρη στην γερή δόμηση της πέτρινης κατασκευής, ήταν δυνατό να ανακατασκευάσει κάποιος με το ύψος της, που ήταν 2,5 μέτρα από το επίπεδο των πλακών δαπέδου εξ ασβεστόλιθου", δήλωσε ο Κουζνέτσοφ.

"Δυστυχώς, τα εσωτερικά περιεχόμενα του τάφου αφήνουν πολλά ερωτηματικά , αφού μετά από αρκετές προσπάθειες λεηλασίας στην αρχαιότητα, ο τάφος υπέστη αισθητά λεηλασία στα τέλη του 20ου αιώνα, ωστόσο βρέθηκαν τα σκελετικά υπολείμματα  τουλάχιστον 10 ατόμων".

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα έγινε στην ανατολική νεκρόπολη της Φαναγορίας, αυτή του τάφου με λάσπη-τούβλο του 1 ου αιώνα μ.Χ. Ο τάφος της ρωμαϊκής εποχής έχει μοναδικό σχεδιασμό - ο εσωτερικός του χώρος ξεκινάει ακριβώς κάτω από τον άξονα της εισόδου και το πάτωμα του τάφου βρισκόταν σε βάθος 5 μέτρων από την επιφάνεια της γης.


Η πόλη ιδρύθηκε το 540 π.Χ. και ιδρυτής της φέρεται να υπήρξε ο Φαναγόρας, αρχηγός της αποστολής η οποία έφυγε από την Τέω στα παράλια της Λυδίας υπό την καταδίωξη των Περσών, ωστόσο εξίσου πιθανό είναι πως πρόκειται για αποικία των Αβδήρων οι κάτοικοι των οποίων προέρχονταν επίσης από την Τέω. Η αποικία βρισκόταν σε νησί (σημερινό Ταμάν) το οποίο σχηματιζόταν από το κύριο ρεύμα του ποταμού Αντιχίτη ή Υπανίτη (Κουμπάν) ο οποίος διαχέονταν στον Εύξεινο Πόντο, και ένα μικρότερο ρεύμα το οποίο κατέληγε στην Μαιώτιδα λίμνη. Το τμήμα του Αντιχίτη προς Εύξεινο Πόντο σχημάτιζε μια μικρή λίμνη η οποία κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν γνωστή ως Κοροκονδαμίτις κατά τον Στράβωνα (Κουμπανσκόι Λιμάν), και στα αριστερά της λίμνης αυτής βρισκόταν η Φαναγόρεια


Στην είσοδο του ταφικού θαλάμου βρέθηκε μια μεγάλη ταφική τεφροδόχος με τα υπολείμματα ενός ανθρώπινου σκελετού . "Από τα αρχαία κείμενα είναι γνωστό ότι στην αρχαία εποχή τα οστά που επιβίωσαν μετά την αποτέφρωση συνενώθηκαν προσεκτικά και πλύθηκαν με κρασί και έπειτα, μαζί με τις στάχτες, τοποθετούνται σε τεφροδοχείο  για την κηδεία. Το περιεχόμενο του σκάφους σχεδιάζεται με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων, ελπίζουμε να μπορέσουμε να μελετήσουμε το περιεχόμενο του σκεύους  στην αρχική του μορφή ", ανέφερε ο Κουζνέτσωφ.Επιπλέον, βρέθηκαν επτά σαρκοφάγοι με τα ερείπια ενήλικων και παιδιών στον τάφο. Λεπτά αγγεία από ρωμαϊκό γυαλί, συμπεριλαμβανομένων και  υψηλής ποιότητας κόκκινων βερνικιών, ήταν από τα ανακτηθέντα κτερίσματα
Ορισμένα στοιχεία ρουχισμού, καθώς και περόνες , ανακτήθηκαν επίσης. Οι νεκροί φορούσαν χρυσά στεφάνια και τα ρούχα τους με κεντητό χρυσό νήμα. Μενταγιόν από αιγυπτιακά φαγεντιανά: ειδώλια με τη μορφή βατράχων, σκαθάρια-σκαραβαίοι και άλλων ήταν μεταξύ των κτερισμάτων των  τάφων

"Τα ευρήματα δείχνουν ότι τον 1 ο-2 ο αι. μ.Χ. το βασίλειο του Βοσπόρου ήταν  κάτω από την επιρροή της Ρώμης", προσθέτει ο αρχαιολόγος, "και παρά το γεγονός ότι ο τάφος λήφθηκε στην αρχαιότητα, τα τάφια κτερίσματα αντικατοπτρίζουν την υψηλή κοινωνική κατάσταση άνθρωποι θαμμένοι εδώ. "Μία από τις μεγάλες σαρκοφάγους περιείχε τα σκελετικά υπολείμματα του νεαρού άνδρα με  μακρύ ξίφος ιππέα , η δε ξύλινη λαβή ήταν ακόμα ενσωματωμένη στο χέρι του νεκρού πολεμιστή. Τέτοια όπλα απεικονίζονταν συχνά στις κηδείες του Βοσπόρου ως το κύριο όπλο των ιππέων του Βοσπόρου. Η λεπίδα ήταν πολύ κατάλληλη για το χτύπημα πάνω από άλογο , κάτι που είναι σημαντικό για έναν ιππέα πολεμιστή .
Προς μεγάλη έκπληξή τους, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα γυάλινο σκάφος ή «balsamarium» που περιέχει ακόμα το υγρό με το οποίο ήταν γεμάτο. "Η ανακάλυψη του μεγάλου γυάλινου" balsamarium "στη σαρκοφάγο του Φαναγόριου  Πολεμιστή-ιππέα  που περιέχει ακόμα το αρχικό υγρό είναι μια μοναδική ανακάλυψη. Το περιεχόμενο εκατοντάδων παρόμοιων αγγείων που βρέθηκαν στην ελληνική πόλη  Φαναγορία νωρίτερα δεν διατηρήθηκαν, το μπαλσάμαριουμ που βρέθηκε με τον πολεμιστή είναι γεμάτο με ημι- διαφανές υγρό, στον δε πυθμένα του είναι ορατό ένα σκοτεινό ίζημα και είναι η πρώτη φορά που εγώ και οι συνάδελφοί μου κάναμε ένα τέτοιο εύρημα ». εξήγησε ο Kuznetsov.

"Το στόμα του μπουκαλιού ήταν αρχικά κλειστό με ένα πώμα, και αργότερα, όταν κατέρρευσε  η κρύπτη , σφραγίστηκε με πηλό. Τέτοια αγγεία χρησιμοποιήθηκαν συχνά στις πόλεις του βασιλείου του Βοσπόρου σε τελετή κηδείας και με την  βοήθεια αυτού του αντικειμένου  θα ανακαλύψουμε τι είδους υγρό περιείχε η φιάλη

Ο 1ος αιώνας μ.Χ. ήταν η εποχή που ο πόλεμος για το θρόνο διεξήχθη μέσα στο κράτος, ενώ παράλληλα βάρβαρες φυλές έζησαν κοντά στα σύνορα του βασιλείου του Βοσπόρου, οι οποίες στην πραγματικότητα άνθισαν σε βάρος του βασιλείου. Εδώ  βρήκαμε ότι αυτός ο πολεμιστής μας δίνει μια προοπτική για την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων αυτή τη φορά », παρατηρεί ο Κουζνέτσοφ.
Η Φαναγορία ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. στη χερσόνησο που σήμερα ονομάζουν (Ταμάν)Taman. Αργότερα έγινε η πρωτεύουσα του ασιατικού τμήματος του βασιλείου του Βοσπόρου, το οποίο δημιούργησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής τους επέκτασης στις ακτές της Μαύρης και Αζοφικής θάλασσας. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., οι Έλληνες έφυγαν από την επικράτεια της χερσονήσου Ταμάν όταν την περιοχή διέσχισαν οι πολεμικές φυλές των Ούννων.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΆ 

Ένας αρχαίος ελληνικός βωμός, χαρακτηρισμένος από ελληνικές αποικίες στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, έχει ανακαλυφθεί στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Φαναγορία στη χερσόνησο Ταμάν στην νότια επικράτεια του Κρασνοντάρ της Ρωσίας, αναφέρει ο Βλαντιμίρ Κουζνέτσωφ, ο οποίος ηγείται της αρχαιολογικής εκστρατείας στηνΦαναγορία 

"Το συγκρότημα χρονολογείται από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ. ή από την εποχή που ιδρύθηκε η Φαναγορία", ανέφερε. "Το πιο σπάνιο εύρημα είναι ένα από τα αρχαιότερα και μοναδικά αρχαία ελληνικά ιερά στη Ρωσία." Από όσο γνωρίζω, τέτοιου είδους συμπλέγματα δεν βρέθηκαν πουθενά αλλού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ είναι πολύ σπάνια για στην περιοχή της Μεσογείου γενικά ," είπε. "Η διάταξη αυτού του βωμού είναι απολύτως απαράμιλλη - δεν βρέθηκαν άλλοι παρόμοιοι βωμοί με τόσο ιδιαίτερα συγκεκριμένα στοιχεία". 

Το κτίσμα από τούβλο όπου το τούβλο εδράστηκε στο φυσικό στρώμα εδάφους σε βάθος δύο μέτρων. Μια σκάλα που οδηγούσε από το θόλο τελείωσε σε μια μικρή πλατφόρμα μπροστά από ένα ορθογώνιο βωμό από οπτόπλινθους. Στην άκρη του βωμού τοποθετήθηκε ένα κύπελλο διαμέτρου 80 εκ. Και κοντά του βρισκόταν βαθύ κοίλωμα , με την επιφάνεια του βωμού και το άκρο του λάκκου να δείχνει ίχνη πυρκαγιάς και στάχτης."Το συγκρότημα απαιτεί σοβαρή μελέτη και στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς λειτουργούσε αυτή η δομή", δήλωσε ο Κουζνέτσωφ , προσθέτοντας ότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το κτήριο χρησίμευε ως ιερό αφιερωμένο στους θεούς που συνδέονται με τον κάτω κοσμο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο βωμός χρησιμοποιήθηκε για να γίνει μια θυσία σε αυτόν, με το αίμα να στάζει στο αγγείο, έτσι ώστε να μην λερώνεται ο βωμός. Ο λάκκος, κρίνοντας από τα ευρήματα των οστών, χρησιμοποιήθηκε για τη διάθεση της σάρκας. Ο Β. Πούτιν στην Φαναγόρια έλαβε μέρος το 2011 σε ανασκαφή στο βυθισμένο μέρος της ελληνικής πόλεως 


ΠΗΓΗ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only