Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΖΑΝΙΔΑΚΗ “Ακριβοθώρητη” Εκδόσεις: ΣΠΑΝΙΔΗΣ

«Το ανεπανάληπτο συνίστατο σε ορισμένες τυχαίες αποχρώσεις ορισμένων τυχαίων τονικοτήτων»

 «Κάθε έρωτας είναι μία απόπειρα καθυστέρησης του πεπρωμένου, είναι η αφελής ψευδαίσθηση μίας πρόσκαιρης αθανασίας»

Για να πιστοποιήσει κάποιος ότι έχει στην κατοχή του ένα διαμάντι πρέπει να το περάσει πάνω απο ενα γυαλί. Αν το διαμάντι χαράξει το γυαλί είναι αυθεντικό. Ακόμα και αν αυτο το διαμάντι κοπεί σε ένα εκατομμύρια κομμάτια και ενα κομμάτι απο όλα αυτά πέσει στον βούρκο, όταν βγεί στην επιφάνεια, πλυθεί και καθαρισθεί θα είναι απο το προτωγενές υλικό απο το οποίο έχει δημιουργηθεί. ΕΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙ !!!!!!

Ενα χαρακτηριστικό της ποιήτριας Αννας Ζανιδάκη στη συλλογή της «Ακριβοθώρητη» είναι η οξύτατη κριτική ματιά, η παρατηρητικότητα, η οποία, εκκινώντας από επιφανειακές και πρόχειρες κουβέντες για τον έρωτα, ανατέμνει την κοινωνική υποκρισία, την αμήχανη στάση Ποίηση λιτή , λοιπόν, που μιλά με απλότητα και ειλικρίνεια με φινέτσα και κυρίως ανυπόκριτα.
Υπάρχουν ποιήματα με κοινωνική διάσταση, καταγραφή χαρακτήρων ή φευγαλέες σκηνές, εικόνες, βλέμματα, περιστατικά, που αφήνουν ως γεύση μια ξεχωριστή αίσθηση, αφού όλα πρωτίστως στοχεύουν στο συναίσθημα. Κάποια ποιήματα, στα οποία η Αννα Ζανιδάκη ενσταλάζει τις σωστές δόσεις του κοινωνικού και ερωτικού στοιχείου για την ακρίβεια- είναι αληθινά διαμάντια.

Αυτό που κρατάει το κείμενο αξιοπρεπές είναι η επιτυχής χρήση της γλώσσας και το θεματικό ενιαίο ποιητικών πεζών και πεζολογικών ποιημάτων. Τέτοιες «μεταβολές» δεν παύουν ωστόσο να είναι αξιόλογες ποιητικά και άξιες προσεκτικής ανάγνωσης.

Η ποίηση της Αννας Ζανιδάκη έχει συναισθηματικό αντίκτυπο στον αναγνώστη, αφού του θυμίζει πως οι άνθρωποι ποτέ δεν ξεχνάνε τις πληγές του παρελθόντος του, παρά μονάχα μαθαίνουν να ζουν με αυτές και να πορεύονται μαζί τους, κληροδοτώντας τες άθελά τους στις επόμενες γενιές.

Άρτια δομημένοι στιίχοι, εξαιρετικά σκιαγραφημένοι, με το ψυχογράφημά τους να ξετυλίγεται και να αναπτύσσεται ομαλά και εξελικτικά, χωρίς βιασύνες ή επιπολαιότητες, χωρίς καμία προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού για να κερδηθούν δήθεν εντυπώσεις . Ειλικρινείς, ξεκάθαροι, ταγμένοι στο φως ή το σκοτάδι, ή ακόμα και στο ημίφως, επειδή δεν είναι τα πάντα σε αυτή τη ζωή λευκό ή μαύρο. Άνθρωποι με τα δικά τους θέλω, τα δικά τους πάθη, τις δικές τους αλήθειες, που σε κερδίζουν και που κάνουν την ποιητική αυτή συλλογή ακόμα πιο γοητευτική και αυτό γιατί, δεν είναι απλά ποίηση, αλλά η δική τους ιστορία.

Είμαι βέβαιος πως ο νους σας θα γεμίσει εικόνες, η ψυχή σας συναισθήματα, και η καρδιά σας θα χτυπήσει λίγο πιο γρήγορα.

 ΠΗΓΗ  ANNA ZANIDAKH

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only