Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Αμφίπολη – Ιδού τι κρύβει το ΥΠΠΟ για το Τύμβο Καστά: Ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα γίνει επισκέψιμο το μνημείο


Το 2014, όταν μετά από 23 αιώνες η Περσεφόνη έβγαινε και πάλι στο παγαιορείτικο στερέωμα, στο σημείο της Αμφίπολης, μετά το πρώτο μούδιασμα που προκάλεσε η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, άρχισε η αντεπίθεση της «αριστεροσύνης». Η βάση του πολιτικού σκεπτικού των επικριτών ήταν ότι από τη στιγμή που το ταφικό συγκρότημα συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και την μακεδονική δυναστεία, έστω και χρονολογικά, θα αποτελέσει στο μέλλον ένα μεγάλο αγκάθι, όταν θα έρθει η ώρα να διευθετηθεί το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, καθώς θα έχει θρέψει τον εθνικισμό. Όπως είναι γνωστό τα επόμενα χρόνια εντάθηκε ο πόλεμος, με το γνωστό πόρισμα που παρήγγειλε ο τότε υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και η αναπλ. Γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη και με το οποίο ήθελαν να βγάλουν το μνημείο ρωμαϊκό. Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πόρισμα δημοσιεύθηκε το 2015, στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ την ΑΥΓΗ.

Βέβαια σε αυτή την υπόθεση του πορίσματος περί ρωμαϊκού μνημείου υπήρχε και μια άλλη διάσταση, καθώς η απαξίωση του Τύμβου Καστά, ήταν ένα στάδιο προετοιμασίας της κοινής γνώμης για να ξαναθαφτεί το μνημείο, όταν θα έρχονταν η ώρα της μοιρασιάς των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Όπως και έγινε!!


Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αναστήλωση, στερέωση, συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου στον Τύμβο Καστά, δηλαδή ποσά γύρω στο 1,5 εκ. ευρώ, είναι σταγόνα στον ωκεανό της χρηματοδότησης που έχει ανάγκη το μνημείο. Σήμερα στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ περιλαμβάνονται εργασίες, στον περίβολο και στο μνημείο, όπου για να γίνουν στο σύνολο του Τύμβου, τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν.

Στις καλένδες η ανασκαφή!!!


Ωστόσο, η μεγάλη απορία όλων των παροικούντων στην Αμφίπολη είναι για το πώς θα γίνει συντήρηση, αναστήλωση και όλα τα σχετικά που χρειάζεται ο περίβολος, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή στην συνολική επιφάνεια του Τύμβου; Αυτό είναι ένα επιπλέον ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί. Η απορία πολλών είναι αν μέσα από την διαδικασία αναστήλωσης του περιβόλου θέλουν να μεταθέσουν στο απώτερο μέλλον, την συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών.


Στην παρούσα χρονική στιγμή το σημαντικότερο – πέραν της συντήρησης του ταφικού μνημείου – είναι το τι θα γίνει με την έρευνα, τον εντοπισμό και την ανασκαφή όλων των σημείων του Τύμβου για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης και άλλων μνημείων. Κατά την κοινή λογική το πρώτο και κύριο είναι να γίνει μια νέα γεωσκόπηση του τύμβου, ώστε  να επικεντρωθούν οι μετέπειτα ερευνητικές εργασίες στα σημεία ενδιαφέροντος και παράλληλα να προχωρούν οι εργασίες στο ήδη ανασκαμμένο ταφικό μνημείο.


Επιπλέον και σημαντικό, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη (μελέτη, χρηματοδότηση κ.λ.π.) για την μεταφορά του Λέοντα, από την παρόχθια περιοχή του Στρυμόνα, επάνω στον Τύμβο Καστα, αρχική θέση του μνημείου, για την οποία έχει επιχειρηματολογήσει πολλές φορές η ανασκαφική ομάδα. Για άγνωστο χρόνο ακόμη το μνημείο του λέοντα θα μείνει στη θέση που εντοπίστηκαν τα τμήματα του γλυπτού!

Πότε θα γίνει επισκέψιμο

Και αν γίνουν έστω αυτά που σχεδίασε το ΥΠΠΟ, θα γίνει επισκέψιμο το μνημείο και πότε; Αυτό είναι το ερώτημα που αυθόρμητα διατυπώνεται, αλλά δεν υπάρχει σοβαρή απάντηση, παρά τα όσα έχουν λεχθεί. Στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο πέραν του ότι δεν προβλέπονται, ούτε νέα γεωσκόπηση, αλλά ούτε και ανασκαφή στο υπόλοιπο τύμβο,  υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα!!!


Για παράδειγμα δεν έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση των χωραφιών πέριξ του τύμβου, με αποτέλεσμα, εκεί που έχει γίνει η απόθεση των χωμάτων της εκσκαφής  από το ταφικό συγκρότημα, εκεί που παρκάρουν τα αυτοκίνητα των επισκεπτών και το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου πρόσβασης στο μνημείο, να είναι ιδιωτικοί χώροι  και η χρήση τους από την αρχαιολογική υπηρεσία να στηρίζεται στην ανοχή των ιδιοκτητών τους. Και δεν είναι μόνο αυτά. Όπως είναι γνωστό σε όλη την διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα σε περιόδους διακοπών, αυξάνει κατακόρυφα ο αριθμός των επισκεπτών στον Τύμβο Καστά. Δεν θέλει να έχει κανείς πολύ μυαλό για να σκεφτεί το τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και γίνει επισκέψιμο το μνημείο, από τον μεγάλο αριθμό των αυτοκινήτων των επισκεπτών. Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν έργα τα οποία, ούτε καν έχουν σχεδιαστεί, όπως το να κατασκευαστεί, νέος  δρόμος πρόσβασης, κόμβος σύνδεσης με το εθνικό δίκτυο,  χώρος στάθμευσης εκτός του μνημείου, αλλά και περίφραξη, είσοδος και δρόμος πρόσβασης στο ταφικό μνημείο και πέριξ του περιβόλου. Για αυτά δεν υπάρχουν ούτε μελέτες, ούτε φυσικά χρηματοδότηση!!!



Για όλους αυτούς του λόγους και γι’ άλλους που ακόμη δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν, το μνημείο δεν πρόκειται να γίνει επισκέψιμο, ούτε σε 3, αλλά ούτε και σε 13 χρόνια!!


Η επικοινωνιακή γραμμή της ηγεσίας του ΥΠΠΟ είναι να σταματήσουν οι πολλές επισκέψεις και οι παρατηρήσεις επί του τύμβου και των εργασιών που σύντομα θα ξεκινήσουν, γιατί αυτά που θα γίνουν δεν αντέχουν στην κριτική ακόμη και ενός «ανίδεου» δημοσιογράφου ή ενός ερασιτέχνη ερευνητή.


Η ηγεσία του ΥΠΠΟ, λόγω της πίεσης που δέχεται από την κοινή γνώμη για την εγκατάλειψη του μνημείου στον Τύμβο Καστά, επέλεξε να ακολουθήσει τη λογική που υπαγορεύει, να κάνουν δήθεν ότι το αναδεικνύουν, αλλά αυτό να γίνεται με τόσα λίγα χρήματα που οι εργασίες θα σέρνονται, ώστε αργήσουν πολύ να ολοκληρωθούν και όταν αυτό θα συμβεί θα απουσιάζουν τα έργα που θα επιτρέπουν την πρόσβαση . Γι΄ αυτό ένα ακόμη ερώτημα που διατυπώνεται είναι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Θεωρητικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2010 με το κλείσιμο του ΕΣΠΑ, αλλά ως γνωστόν από προηγούμενα χρηματοδοτικά πλαίσια, υπάρχουν συνεχείς παρατάσεις


Σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε εκκρεμότητα η εκδήλωση του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Σέρρες, αρχές Δεκεμβρίου, αλλά ματαιώθηκε. Συζητιέται ότι είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου, ελπίζουμε αν δεν υπάρξει και νέα αναβολή, εκεί να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να μην αναλωθεί η εκδήλωση σε μια εκ νέου παρουσίαση του ιστορικού της ανασκαφής καθώς και των ευρημάτων, από άτομα μάλιστα που δεν ήταν παρόντα στο σύνολο των ανασκαφικών εργασιών! Πολλώ δε να δίνονται απαντήσεις μέσα από ψεύτικα προφίλ και κλειστές ομάδες, παραμάγαζα, υποκαθιστώντας την επίσημη πολιτεία!

Που είναι η Κατερίνα Περιστέρη;

Στο μυαλό όλων, η ανασκαφή της Αμφίπολης είναι ταυτισμένη με το πρόσωπο της αρχαιολόγου και ανασκαφέα του Τύμβου Καστά, Κατερίνας Περιστέρη, η οποία ήδη από το 2015 έχει συνταξιοδοτηθεί από την υπηρεσία. Στο φετινό ΑΕΜΘ η ανασκαφική – πλεον μελετητική – ομάδα δεν πρόκειται να «κατεβάσει» εισήγηση εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει μια ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της, ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κατατεθεί στην γραμματεία του συνεδρίου, τα κείμενα των περσινών εισηγήσεων!!!

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το Φθινόπωρο του 2016, όταν η κ. Περιστέρη έγινε στόχος ύπουλων δημοσιευμάτων από δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με μέλος της ανασκαφικής ομάδας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90!!! Η άθλια σκευωρία κατέπεσε όταν η κ. Περιστέρη απείλησε τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο με εξώδικα, καθώς η όλη υπόθεση στόχο είχε να πλήξει την ίδια και κατ’ επέκταση το μνημείο και την ανασκαφή. Ήταν η εποχή που είχε κορυφωθεί η αντιπαράθεση με το ρωμαϊκό πόρισμα και θα άνοιγε η συζήτηση για την κατανομή του ΕΣΠΑ!!! Αν αυτό σας λέει κάτι. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είχε προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον πόλεμο κατά του μνημείου Καστά. Ευτυχώς υπάρχουν τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.

Αυτή την εποχή η κ. Περιστέρη εργάζεται επάνω στην μελέτη των ευρημάτων, με σκοπό να έχει ολοκληρώσει το έργο της, μέχρι το 2020 που λήγει η προθεσμία δημοσίευσης. Αποφεύγει επιμελώς τις πολλές δηλώσεις σε σχέση με τα επιμέρους πορίσματα που έχει καταλήξει, με σκοπό να παρουσιάσει το σύνολο της εργασίας της με τρόπο που συνάδει σε έναν επιστήμονα. Γι’ αυτό στις διάφορες ομιλίες της η κ. Περιστέρη περιορίζεται μόνο στην παρουσίαση των ήδη γνωστών ευρημάτων, χωρίς να υποκύπτει στον πειρασμό της ματαιοδοξίας και της προπέτειας και να αναλώνεται στην «ρήψη πυροτεχνημάτων»!!! Ωστόσο, η κ. Περιστέρη από τη θέση και της συμβούλου του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα θα παρακολουθεί και τις εργασίες αναστήλωσης του Τύμβου Καστά, καθώς το ΥΠΠΟ φρόντισε να χαρακτηριστεί το έργο ως τεχνικό, ώστε να μην υπάρχει αρχαιολόγος στην ομάδα έργου!!!


Γι’ όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι το ΥΠΠΟ, θέλει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τον Καστά και για το λόγω αυτό προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή παντός είδους περιορισμούς.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only