Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ντοκιμαντέρ για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, με αφηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα που έχουμε στην αρχαιολογία και στην επιστήμη γενικότερα. Είναι όμως και μοναδικός, καθώς μας λείπει το πριν και το μετέπειτα. Έχουμε δηλαδή μια στιγμή της εποχής, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την όλη πορεία. Έτσι, οι άνθρωποι που ανέλαβαν να τον ‘διαβάσουν’ και να τον διερευνήσουν δεν είχαν μόνο πολύ ανοιχτό μυαλό. Πρέπει να είχαν και τη σοφία των αρχαίων. Ήθελα λοιπόν αυτό που έζησε η ερευνητική ομάδα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων να μας το διηγηθεί», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπακώστας, δημιουργός του ντοκιμαντέρ και συνιδρυτής της αναγνωρισμένης στην Πύλη Πολιτιστικών φορέων του υπουργείου Πολιτισμού εταιρείας Canto Mediterraneo, κύριο μέλημα της οποίας είναι η προστασία και διατήρηση του μεσογειακού πολιτισμού

«Θέλουμε να βρούμε έναν μεγάλο χώρο, καθώς είναι πάρα πολλοί εκείνοι που θέλουν να τη δουν. Παράλληλα, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία επιθυμούμε να διαδοθεί, κυρίως στη νεολαία. Είμαστε λοιπόν διατεθειμένοι να προβάλλεται δωρεάν σε σχολεία, ιδρύματα και γενικά σε κάθε φορέα που θα θελήσει να την προβάλλει», σημειώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η ταινία να συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ των Κανών, που γίνεται τον Σεπτέμβριο, ενώ ένας ακόμα στόχος είναι το φιλμ, που έχει διάρκεια μιάμισης ώρας, να γίνει σειρά. «Το υλικό που έχουμε είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να γίνει μια σειρά από έξι ταινίες», τονίζει ο κ. Παπακώστας.
\«Το φιλμ ήταν κάτι που ονειρευόμουν εδώ και πολύ καιρό, γιατί τα δυο προηγούμενα, το ένα δεν απέδιδε κατά τη γνώμη μου όπως θα έπρεπε όσα είχαν να κάνουν με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και το δεύτερο ήταν ερασιτεχνικό. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα το δει ελπίζω πολύ περισσότερος κόσμος από ό,τι μια παρουσίαση σε ένα μεγάλο αμφιθέατρο. Συνεπώς η εκπαιδευτική συνιστώσα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχει μεγαλύτερη εμβέλεια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος και επιστημονικός σύμβουλος της παραγωγής

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν, εκτός από τον κ. Μουσά, με περίπου πεντάλεπτες παρουσιάσεις, πολλοί διάσημοι επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, από τους χώρους της αστροφυσικής, της αστρονομίας, της φιλοσοφίας και της ιστορίας των επιστημών, της παλαιογραφίας, της μηχανολογίας και άλλων τομέων της επιστήμης. Μεταξύ αυτών ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, διακεκριμένος ερευνητής και θεωρητικός φυσικός, διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον του Τέξας, ο Διονύσης Σιμόπουλος φυσικός, αστρονόμος και επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, ο Διονύσης Κριάρης μαθηματικός και κατασκευαστής αρχαίων οργάνων (μεταξύ αυτών και αντίγραφο του Μηχανισμού), ο Αγαμέμνων Τσελίκας φιλόλογος, παλαιογράφος και προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, ο Γιάννης Σειραδάκης καθηγητής αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της ερευνητικής ομάδας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο Μάνος Δανέζης, ομότιμος καθηγητής αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Μπιτσάκης, φυσικός, ιστορικός της επιστήμης και μέλος της ομάδας διερεύνησης και μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο Mike Edmunds καθηγητής της φυσικής και της αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, ο Jim Evans καθηγητής της φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Puget Sound των ΗΠΑ και διευθυντής του προγράμματος επιστήμης, τεχνολογίας και κοινωνίας, ο Alexander Jones, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο Μάνος Ρουμελιώτης, καθηγητής αρχιτεκτονικής υπολογιστών, διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογίας Συστημάτων Υπολογιστών και Δικτύων, ο Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων, διευθυντής Εργαστηρίου Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας και ο Παναγιώτης Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με τη βοήθεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι ενάλιες ανασκαφές στο σημείο του ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της εταιρείας Canto Mediterraneo. Τη σκηνοθεσία, τη μουσική και το μοντάζ έκαναν ο Νίκος Παπακώστας, με επιστημονικό σύμβουλο τον Ξενοφώντα Διον. Μουσά, σύμβουλο παραγωγής τον Μάριο Ρετσίλα και αφηγητή τον Γιάννη Γαβρίλη.


Ελένη Μάρκου

ΑΠΕ ΜΠΕ


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only