Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Νέα ευρήματα στην Ποσειδωνία της Μεγάλης Ελλάδας

Οι ανασκαφές που άρχισαν πριν από τρεις εβδομάδες στο Ιερό της Αθηνάς, στην Αγορά και σε οικία της αρχαϊκής περιόδου στην Ποσειδωνία, πλησιάζουν στο τέλος τους, ενώ νέες ανασκαφικές περίοδοι σχεδιάζονται για το 2019.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα νέα ευρήματα από το ιερό  που ήταν αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, όπου η ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής τον Fausto Longo του Πανεπιστημίου του Salerno, σχεδόν ενενήντα χρόνια μετά τις επεμβάσεις του Amedeo Maiuri, άνοιξε δύο ανασκαφικά σκάμματα νότια του ναού.

Υπήρξαν φόβοι ότι θα βρεθούν διαταραγμένα στρώματα ή σε κάθε περίπτωση ήδη ανασκαμμένα, αλλά οι μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια στα φυσικά αρχεία και οι πρόσφατες γεωφυσικές έρευνες που διεξήγαγαν οι Marilena Cozzolino και Vincenzo Amato πρότειναν κάτι διαφορετικό.


Στην πραγματικότητα, η ανασκαφή επέτρεψε να ανακτηθεί ένα από τα αρχαιότερα ανασκαφικά σκάμματα που ανοίχθηκαν από τον Maiuri και να διερευνηθούν περιοχές που δεν είχαν εξερευνηθεί ποτέ πριν.

Μεταξύ των ανακαλύψεων ιδιαίτερης σημασίας είναι αντικείμενα της αρχαϊκής περιόδου, συπεριλαμβανομένων τμημάτων ενός ανάγλυφου χάλκινου δακτυλιδιού, πολυάριθμων αγγείων και αγαλμάτων από τερακότα του 6ου αιώνα π.Χ.. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο βραχίονας ειδώλου της θεάς Αθηνάς επίσης κατασκευασμένο από τερακότα. Επιπλέον, βρέθηκαν πολυάριθμα τεμάχια κεραμίδων και ένα υπέροχο ακροκέραμο ζωγραφισμένο με τη μορφή κεράτων (580-560 π.Χ.).

Μάλιστα, το ακροκέραμο θα προστεθεί στα άλλα ακροκέραμα που έφερε στο φως ο Maiuri στη δεκαετία του 1930 και που ήδη αποδίδονται σε ναό της Αθηνάς παλαιότερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα (500 π.Χ.).

Οι μελλοντικές ανασκαφές θα πρέπει τώρα να αποκαταστήσουν το περιβάλλοντα χώρο του ιερού της Αθηνάς, που μέχρι σήμερα παραμένει σχεδόν άγνωστο, και θα επιτρέψει μια νέα αφήγηση του ιερού, ειδικά του παλαιότερου, που ανάγεται στις πρώτες γενιές των κατοίκων της αρχαίας πόλης. Η φετινή ανασκαφή έδειξε ότι αυτή η πρόκληση είναι τώρα δυνατή.

Στην περιοχή της Αγοράς, η ανασκαφή υπό τη διεύθυνση του Emanuele Greco του Ιδρύματος Paestum, έχει ερευνήσει τμήμα κτίριου με στοά της ύστερης δημοκρατικής εποχής.


Η ανασκαφή επικεντρώθηκε σε δωμάτιο ανοιχτό προς τη στοά, αποκαλύπτοντας έναν τοίχο διαχωρισμού που το χωρίζει σε δύο διαμερίσματα. Στο εσωτερικό του βρέθηκε ένα μεγάλο θαμμένο δοχείο αποθήκευσης (dolium). Επίσης, σε αυτό τον τομέα, αναμένεται να προσδιοριστούν στρώματα που χρονολογούνται στην αρχαϊκή και κλασική αγορά της πόλης, η οποία αργότερα καλύφθηκε από το ρωμαϊκό forum.


Τέλος, το Eastern University της Νάπολης συνέχισε την ανασκαφή αρχαϊκής οικίας, μία από τις μοναδικές του είδους που βρίσκονται σε πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας.


Η ανασκαφή έφερε στο φως στρώματα που μπορεί να χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και μια μεγάλη αίθουσα, άνω των 30 τετραγωνικών μέτρων, εξοπλισμένη με ένα εσωτερικό πέτρινο κανάλι για τη ύδρευση της οικίας. Η Laura Ficuciello, η οποία διευθύνει την ανασκαφή, ελπίζει να αποκαλύψει ολόκληρο το κτίριο και, αν είναι δυνατό, να βρει και τις οικίες των ιδρυτών της Ποσειδωνίας.












πηγη estia.tv







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only