Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Καρκίνος Παγκρέατος: Ένα σύμπτωμα του, που μπορεί να τον προλάβει!Μπορεί ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου να σας φαίνεται κάπως οξύμωρος, αλλά ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Γρ. Τσιώτος έρχεται να μας τον επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα λοιπόν με επιστημονικές μελέτες που συνεχίζονται και τα πρώτα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Παγκρεατολογικής Εταιρείας τον Νοέμβριο 2013, αποδείχθηκε ότι υπάρχει άμεση σχέση του καρκίνου του παγκρέατος και της προηγούμενης αναίτιας εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Αυτή η διαπίστωση, όπως τονίζει ο κ. Τσιώτος, επιβεβαίωσε και τις δικές του παρατηρήσεις. “Από χρόνια είχαμε παρατηρήσει ότι δύο στους τρείς ασθενείς (περίπου 70%) που εμφανίζουν καρκίνο του παγκρέατος, είχαν εμφανίσει πρώτα σακχαρώδη διαβήτη μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Και μάλιστα ο σακχαρώδης διαβήτης στις περιπτώσεις αυτές, τη στιγμή της διάγνωσής του, δε μπορούσε να συσχετισθεί με κάποια άλλη πιθανή αιτία, π.χ. αύξηση του βάρους ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη”.

Στην πράξη, αυτοί οι ασθενείς άρχιζαν θεραπεία για τον διαβήτη τους χωρίς κανένας να υποψιαστεί ότι ο διαβήτης στην πραγματικότητα «χρησιμεύει σαν καμπανάκι» για την εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας.

Η επιστημονική πρόταση

Να εξετάζονται κατάλληλα όλοι όσοι εμφανίζουν αναίτια και ξαφνικά διαβήτη, ώστε να γίνει η διάγνωση πιθανού καρκίνου του παγκρέατος νωρίς σε θεραπεύσιμο στάδιο. Η ξαφνική εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2, υπό ορισμένες συνθήκες, θα πρέπει να εξετάζεται. Όταν λέμε “ορισμένες συνθήκες” εννούμε κυρίως τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα Διαβήτη, χωρίς να έχει πάρει βάρος. Σε αυτή την περίπτωση, τα αίτια που προκαλούν την ξαφνική εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη θα πρέπει να εξετάζονται για την περίπτωση που ελλοχεύουν την εμφάνιση κάποιων αρχόμενων όγκων που οδηγούν σε καρκίνο του παγκρέατος.

Μία δύσκολη αλλά αποτελεσματική διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται ενδοσκοπικά, δηλαδή μ’ ένα ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα. Πρόκειται για μία αρκετά σύνθετη, λεπτή και τεχνικά απαιτητική εξέταση η οποία χρειάζεται μία δυνατή ομάδα τριών διαφορετικών ειδικοτήτων για να ερμηνευτεί. Έναν άριστο γαστρεντερολόγο, με πολύ εξειδικευμένες προδιαγραφές και φυσικά εμπειρία, έναν κορυφαίο κυτταρολόγο που θα μελετήσει με ακρίβεια τα κύτταρα που θα του δώσει ο γαστρεντερολόγος και τέλος έναν ειδικό χειρουργό για ζητήματα παγκρέατος. Όλοι μαζί θα ερευνήσουν κι ερμηνεύσουν τα ευρήματα.

Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη και λεπτομερή διαδικασία, που απαιτεί το συνδυασμό τριών άριστων επιστημόνων και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Η ουσία της επιστημονικής πρότασης

Ο κ. Τσιώτος τονίζει πως είναι καθαρά η ευαισθητοποίηση κι εκπαίδευση τόσο του κοινού όσο και της ιατρικής κοινότητας γενικότερα. “Ο κάθε ασθενής που θα εμφανίσει ξαφνικά αναίτιο διαβήτη τύπου 2, θέλουμε ν’ απευθυνθεί στον παθολόγο ή το διαβητολόγο και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, εγκαίρως! Οι παθολόγοι που βλέπουν πρώτα από όλους μας τον ασθενή, καλούνται να σκέφτονται αυτό το ενδεχόμενο και να λειτουργούν προληπτικά. Η εφαρμογή της πρότασης αυτής μπορεί ν’ αποβεί ιδιαίτερης σημασίας, καθώς πολλοί ασθενείς θα εντοπίσουν τον καρκινικό όγκο στο πάγκρεας σε στάδιο που είναι ακόμα απολύτως θεραπεύσιμος.”

Μία πρόταση με αποτελέσματα

“Σ’ εμένα έχουν έρθει έξι ασθενείς, που πέτυχαν με την παραπάνω μέθοδο την πρώιμη διάγνωση κι είναι όλοι θεραπευμένοι. Δεν έχουν πλέον τη νόσο και μετεγχειρητικά, δε χρειάστηκαν χημειοθεραπεία! Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω στους συναδέλφους ιατρούς, παθολόγους ή ενδοκρινολόγους, είναι πως όταν δουν ότι ένας ασθενής εμφανίζει αναίτια διαβήτη, τότε πρέπει να του συστήσουν να απευθυνθεί σε ειδικό γαστρεντερολόγο ή χειρουργό παγκρέατος για να ελέγξει το συγκεκριμένο όργανο με τις κατάλληλες εξετάσεις. Και αυτό διότι η διαφορά του προχωρημένου ανεγχείρητου καρκίνου του παγκρέατος και του πρώιμου εγχειρήσιμου είναι απίστευτα σημαντική!”

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Χειρουργικής, κ. Γρηγόρη Τσιώτο, έρευνες και στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι περίπου το 50% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ το 80% αυτών εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο. Επίσης όσοι άνθρωποι εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο, χωρίς να έχουν πάρει βάρος, έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος.

Τα δεδομένα της εξέτασης αυτής μπορούν να βοηθήσουν τις συνεχιζόμενες επιστημονικές μελέτες, που έχουν ως βασικό στόχο μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια να προσδιορίσουν τα αυξημένα επίπεδα της Adrenomedullin, η οποία παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη κι αντιστρατεύεται τη δράση της ινσουλίνης.

Η επιτυχής εξέλιξη των μελετών αυτών, μπορεί να συντελέσει σημαντικά στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, διότι τότε θα έχουμε πραγματικά πρώιμη διάγνωση του καρκίνου σε θεραπεύσιμο στάδιο. Όμως, μέχρι τότε, θα πρέπει όλοι όσοι ξαφνικά εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη να υποβληθούν στην ειδική αυτή εξέταση για την ανεύρεση πιθανών αρχόμενων όγκων στο πάγκρεας.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: newsitamea.gr

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only