Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Ο Σαίξπηρ έγινε μισογύνης όταν κόλλησε σύφιλη



 Το «κακιασμένο» γράψιμο του Σαίξπηρ για τις γυναίκες προδίδει έναν θυμό που οφείλεται στο γεγονός ότι μια γυναίκα τον κόλλησε σύφιλη

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σερ Τζόναθαν Μπέιτ, ο οποίος σε ομιλία του στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τσέλτεναμ, μεταξύ άλλων, είπε ότι «μερικά από τα τελευταία σονέτα του αναφέρονται στα λουτρά υδραργύρου στα οποία πήγαινε κανείς όταν κολλούσε σύφιλη».

Ο καθηγητής, ο οποίος χρίστηκε ιππότης το 2015 για την προσφορά του στη λογοτεχνία, πρόσθεσε ότι στο τέλος της βασιλείας του Τζέιμς του Πρώτου ο Σαίξπηρ δεν εμφανιζόταν στην αυλή του μαζί με τους άλλους ηθοποιούς, ενδεχομένως επειδή ήταν ήδη άρρωστος και υπήρχε νόμος που απαγόρευε σε όσους έπασχαν από σύφιλη να είναι σε απόσταση μικρότερη των 365 μέτρων από τον βασιλιά.

Επίσης, βασίζει αυτή την ερμηνεία του και στον τρόπο με τον οποίο ο Βασιλιάς Ληρ στις ομιλίες του εξέφραζε την απέχθειά του για τις γυναίκες.

«Υπάρχουν διάφορες στιγμές κατά τις οποίες επιδεικνύεται μια αποτρόπαια συμπεριφορά, ξεσπάσματα θυμού και σεξουαλικής απέχθειας, χαρακτηρίζοντας τα γυναικεία σεξουαλικά όργανα “γούβα με θειάφι” κ.λπ.» σημειώνει.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only