Όλες οι λεπτομέρειες για τα σχέδια αποκατάστασης και διαμόρφωσης του χώρου
Με χρηματοδότηση της Περιφέρεας Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ιστορικό Θέατρο του Λυκαβηττού αναμένεται να πρωτοστατήσει ξανά στην πολιτιστική ζωής της πρωτεύουσας από το φθινόπωρου του 2019.
Το Θέατρο του Λυκαβηττού, ένα όραμα της μεγάλης μας τραγωδού Άννας Συνοδινού, σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο και επί δεκαετίες φιλοξένησε μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής προσελκύοντας εκατομμύρια κόσμου. Το 1998 ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ το 2008 αποφασίστηκε η παύση της λειτουργίας του λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας. Έκτοτε το Θέατρο του Λυκαβηττού, αφέθηκε στο έλεος του με εμφανή πλέον τα σημάδια εγκατάλειψης.
Σήμερα, η Περιφέρεια Αθηνών, έπειτα από προτροπή της ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) αναλαμβάνει να υλοποιήσει κατόπιν Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού τις απαραίτητες παρεμβάσεις αποκατάστασης του Θεάτρου και του περιβάλλοντα χώρου (συνολικής έκτασης 35,6 στρεμμάτων) με στόχο την αναζωογόνηση και ενεργοποίηση της περιοχής και την επαναλειτουργία του Θεάτρου ως μητροπολιτικού πολιτιστικού πόλου σε πλήρη συνεννόηση με το συνολικό σχέδιο ανάπλασης του λόφου από το Δήμο Αθηναίων (Παν.Όραμα).
Οι μελέτες που από κοινού έχουν δρομολογήσει η Περιφέρεια Αττικής και η ΕΤΑΔ αφορούν το κέλυφος του Θεάτρου, δηλαδή το σύνολο των κερκίδων που καταλαμβάνουν επιφάνεια 2.657,77 τ.μ. συμπεριλαμβάνοντας αναλυτικά όλες οι επιμέρους εργασίες που κρίνονται απαραίτητες για την στατική επάρκεια της κατασκευής (υποστυλώματα, ζυγώματα, τεγίδες, συνδέσεις, ενίσχυση δοκών, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σύστημα πυρόσβεσης, κλπ.). Παράλληλα, θα γίνει αποξήλωση και επανακατασκευή των υποστηρικτικών χώρων του Θεάτρου, καμαρίνια, χώροι υγιεινής, αναψυκτήριο και κουβούκλια έκδοσης εισιτηρίων.
Ο ανάδοχος που θα αναλάβει -έπειτα από διαγωνισμό- την εκπόνηση της πλήρους μελέτης αποκατάστασης θα προχωρήσει σε επιπλέον παρεμβάσεις ανασύστασης του υπαίθριου χώρου πλατώματος (πάρκινγκ) και του περιβάλλοντος χώρου του Θεάτρου (πάντα εντός των ορίων ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ) ώστε η μορφή τους να αλλάξει σημαντικά.
Στόχος του προγράμματος είναι τον επόμενο χρόνο να δρομολογήσει την απομάκρυνηση των αυτοκινήτων από το Λόφο του Λυκαβηττού και να αξιοποιηθούν περισσότερες «πράσινες» λύσεις προσέγγισης του Λόφου, όπως ηλεκτροκίνητα λεωφορεία με αφετηρία τους πλησιέστερους σταθμούς του μετρό (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής). Παράλληλα, ο υπαίθριος χώρος προορίζεται για παράλληλες δράσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις με πολιτιστικό, παιδαγωγικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό προσανατολισμό καθ' ολο το 24ωρο. Στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος χώρου περιλαμβάνεται η ανάδειξη του φυσικού τοπίου ενώ συνολικά θα δημιουργηθούν χώροι παρατήρησης-κατόπτευσης του Αθηναϊκού Τοπίου, χώροι στάσης και ανάπαυσης, ζώνη ξενάγησης στο φυσικό περιβάλλον με χρήση αναλογικών ή ψηφιακών (διαδραστικών) μέσων, info-point, κυλικείο, χώροι υγιεινής επισκεπτών, κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στους Ορίζοντες Λυκαβηττού, ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ Γιάννης Πολύζος ανέφερε ότι οι σχετικές μελέτες θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου του 2018 και στις 10 Δεκεμβρίου να αναρτηθεί το κείμενο του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Οι προσφορές θα μπορούν να υποβληθούν στα μέσα Φεβρουαρίου και ο διαγωνισμός θα κλείσει στις 8 Μαρτίου 2019. Η κήρυξη του Αναδόχου θα γίνει στο τέλος Μαρτίου και η αρχή εργασιών προσανατολίζεται για αρχές του 2019. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ η ολοκλήρωση του έργου είναι εφικτό να ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 μηνών και το Θέατρο του Λυκαβηττού να παραδοθεί ξανά στο κοινό μέσα στο φθινόπωρο.
Το κόστος του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση του Θεάτρου εκτιμάται στα 1.984.000 ευρώ, ωστόσο τον Οκτώβριο του 2018 το Περιφερειακό συμβούλιο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού συμπλήρωσε τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, εξήγησε ότι ο φορέας διαχείρισης του Θεάτρου Λυκαβηττού θα είναι το Ακροπόλ σε συνεργασία με τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα του Υπουργείου Πολιτισμού όπως το Εθνικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, κ.ά.
πηγη reader
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.