Σε «πλυντήριο» νομιμοποίησης όλων των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετατρέπεται η Βουλή με σειρά διατάξεων που εισηγούνται τα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας και οι οποίες κρίνονται ως προβληματικές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και προβλέπει πως θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 ενώ παράλληλα επεκτείνει και για το 2019 την διαδικασία διαχείρισης κονδυλίων «κατά παρέκκλιση» κάθε κανόνα διαφάνειας και ελέγχου.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προστέθηκε τροπολογία που διευρύνει το καθεστώς αναδρομικής νομιμοποίησης δαπανών και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η αιτιολογική έκθεση της επίμαχης ρύθμισης είναι ενδεικτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας για την διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι με την τροπολογία «τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες».
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση, τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες προέκυψαν από την απαίτηση ταχείας ανταπόκρισης στη διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ που είναι επιφορτισμένες για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στους τομείς σίτισης, διαμονής, μεταφοράς και υγειονομικής περίθαλψης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Άλλη τροπολογία που κατέθεσε στο κοινοβούλιο το υπουργείο Εξωτερικών ζητά να θεωρηθούν «σύννομες» δαπάνες ύψους 550.000 ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί την διετία 2017-2018.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.