Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

26 Ιουλίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

26 Ιουλίου 1945: Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πόντσδαμ, κατά την οποία ο Χάρι Τρούμαν, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Χιάνγκ Κάι Σεκ, καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους συμμάχους. Η Ιαπωνία, αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης.

811: Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα: Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

1139: Ο τότε κόμης Αλφόνσο, μετά την μάχη του Ουνρίκε, ανακηρύσσεται από τον στρατό του πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της χώρας από την Καστίλη.

1788: Η Νέα Υόρκη, επικυρώνει το αμερικανικό Σύνταγμα και γίνεται η 11η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1822: Η Μάχη στα Δερβενάκια. Οι μικρές επαναστατικές δυνάμεις υπό το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη διαλύουν τη Στρατιά του Δράμαλη, τρέποντας τα υπολείμματά της σε άτακτη φυγή.



1867: Πεθαίνει ο Όθων (Βίτελσμπαχ), ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων. (Γεν. 1/6/1815)

1908: Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

1922: Η Συρία υπάγεται στη Γαλλία με διάταγμα της Κοινωνίας των Εθνών.

1933: Στη Γερμανία, ψηφίζεται νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα υποβάλλονται σε στείρωση άτομα που πάσχουν από βαριές ή κληρονομικές σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

1945: Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πόντσδαμ, κατά την οποία ο Χάρι Τρούμαν, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Χιάνγκ Κάι Σεκ, καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους συμμάχους. Η Ιαπωνία, αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης.

1952: Βαρύ πένθος στην Αργεντινή για το θάνατο της Εβίτα Περόν, σε ηλικία 33 ετών από λευχαιμία. Η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν (1895-1974) και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952, λίγο πριν το θάνατό της στην ηλικία των τριαντατριών ετών, έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.

1953: Πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός από τα Άγραφα, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945-1950, 1951-1952). (Γεν. 4/11/1883)



1953: Αρχίζει επαναάσταση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Ο Φιντέλ Κάστρο μαζί με τους αντάρτες του επιτίθενται σε στρατώνα της Μονκάδα.

1956: Στην Αίγυπτο, ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ εθνικοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ, γεγονός που προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

1974: Οι Τούρκοι, παρά την ανακωχή που υπογράφηκε, συνεχίζουν την ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Κύπρο, μέσω του λιμένα της Κερύνειας.

1996: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στην κατηγορία των 83 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 180 κιλά στο αρασέ, 212.5 στο ζετέ και 392.5 στο σύνολο.



ΠΗΓΗ  armynow.net



Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube. https://www.youtube.com/channel/UClTha-_dzVhSPMB831VKRFA
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only