Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Σημαντικό λιμάνι στα βάθη των αιώνων η αρχαία Φειά στο Κατάκολο Διαβάστε περισσότερα Ανασκαφή: Σημαντικό λιμάνι στα βάθη των αιώνων η αρχαία Φειά στο Κατάκολο

Τη σαφή εικόνα μιας λιμενικής εγκατάστασης στην περιοχη της αρχαίας Φειάς όπως παρουσίασε αποκλειστικά σε ρεπορτάζ του το ilialive.gr, επιβεβαίωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Ίρις Κόλλια.

Βέβαια έσπευσε να επισημάνει πως μια αυτοψία από τους αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων μπορεί να δώσει με βεβαιότητα απαντήσεις για αυτά που βρίσκονται κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή του Μαντζάκουρα στον Αγ. Ανδρέα Κατακόλου.

Η κα Κόλλια μιλώντας στο ilialive.gr ανέφερε πως “φαίνεται ότι απο τις εικόνες που είδαμε εκεί υπάρχει μια λιμενική εγκατάσταση. Έχουμε προτείνει να γίνει μια αυτοψία στην περιοχή καθώς φαίνεται πως σώζεται τμήμα αρχαίου λιμένα. Η περιοχή δεν είναι άγνωστη αρχαιολογικά. Ειναι γνωστή, έχει ερευνηθεί στην δεκαετία του 1950 από τον αρχαιολόγο Νίκο Γιαλούρη, όπου έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα, πολλά απο τα οποία φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πύργου” δήλωσε η κα Κόλλια.

Η αρχαία Φειά στον Αγ. Ανδρεά Κατακόλου, είναι γνωστή ως το σπουδαίο λιμάνι της Ηλείας στην αρχαιότητα που πιθανότατα βυθίστηκε από ισχυρό σεισμό. Μετά την ανάτυξη της Γλαρέντζας στην Κυλλήνη στα χρόνια της φραγκοκρατίας πέρασε σε δεύτερο ρόλο, όμως είχαν άμεση σχέση λόγω των δύο κάστρων της εποχής, του Χλεμουτσίου και του Ποντικόκαστρου.

Σημαντικό λιμάνι στα βάθη των αιώνων η αρχαία Φειά στο Κατάκολο

Σημαντικό λιμάνι στα βάθη των αιώνων η αρχαία Φειά στο Κατάκολο

Σημαντικό λιμάνι στα βάθη των αιώνων η αρχαία Φειά στο Κατάκολο

Παρά τις ανασκαφές που έγιναν πριν από δεκαετίες απο τον σπουδαίο αρχαιολόγο Νίκο Γιαλούρη με τη συνδρομή ερασιτεχνών δυτών εκείνης της εποχής από την περιοχή και την τότε αποτύπωση και τα ευρήματα που υπήρξαν τίποτα νεότερο δεν έχει δει το φως τη δημοσιότητας ούτε σε επιστημονικό επίπεδο.

Μια πτήση με το drone της Up & High Media και του ilialive.gr, αποτύπωσε όμως εικόνες που κρύβονται κάτω από το νερό και που δεν είναι εύκολα αντιληπτές απο τον λουόμενο που επισκέπτεται την περιοχή.Είναι γνωστό απο τις καταγραφές του πως υπάρχουν αρχαία και ρωμαϊκά ευρήματα στην περιοχή αλλά και τάφοι τους οποίους έχουν ερευνήσει οι αρχαιολόγοι.

Στις αναφορές του για την περιοχή του Μαντζάκουρα τονίζει το εξής: “Μάκρος τοίχος πλάτους 0.70μ. και μήκους 80μ., εκτισμένος εκ καλώς κατειργασμένων ογκολίθων, κείται κατά μήκος του δεξιού βραχίονος του κόλπου (ακτή Μαντζάκουρα) και εις βάθος μόλις 0.20μ. από της επιφανείας της θαλάσσης”…


Αυτός ο τοίχος από ψηλά, όπως αποτυπώνεται στις εικόνες, φαίνεται πως αποτελεί κάποια λιμενική εγκατάσταση της εποχής, με μικρό προβλήτα και τουλάχιστον δύο θέσεις πρόσδεσης πλοίων.

Βρίσκεται στη νησίδα δίπλα στην ακτή και φαίνεται πως στους αρχαίους χρόνους, αποτελούσε ένα εξαιρετικό απάγκιο για τα πλοία, στον κόλπο - φυσικό λιμάνι του Αγ. Ανδρέα.

Ως προς τη σημαντικότητα της περιοχής επισήμανε πως η αρχαία Φειά αποτέλεσε το επίνειο της αρχαίας Ολυμπίας, έχοντας ήδη σπουδαίο ρόλο από τα προϊστορικά και αρχαϊκά χρόνια. Μια νέα έρευνα στην περιοχή μπορεί να την αναδείξει και να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον.


Πηγή: Ηλεία Live 1, Ηλεία LiveΣας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube. https://www.youtube.com/channel/UClTha-_dzVhSPMB831VKRFA
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only