Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Καφενεία στο Βατραχονήσι και γεφύρια στον Ιλισσό κάπου μεταξύ 1850-1870


Η περιοχή του Ολυμπιείου, φωτογραφημένη από τους πρόποδες του Αρδηττού.

Ημερομηνία
1850 – 1870

Περιγραφή
Το Ολυμπιείον, η Πύλη του Αδριανού (στο κέντρο), η νοτιοανατολική πλευρά της Ακρόπολης και της Πλάκας, φωτογραφημένα από κάποιο σχετικά ψηλό σημείο του λόφου του Αρδηττού, πολύ κοντά στη σημερινή συμβολή της οδού Αρδηττού με τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας. Η τελευταία είναι ο φαρδύς χωματόδρομος που απλώνεται στο δεξί μέρος της φωτογραφίας.

Σε πρώτο πλάνο ο Ιλισσός –χωρίς καθόλου νερό- και οι δυο μικρές γεφυρούλες που για δεκαετίες ένωναν την πλευρά του Ζαππείου με αυτήν του Βατραχονησιού, ενός είδους «νησίδας» που δημιουργείτο από τη ροή του Ιλισσού μετά το Παναθηναϊκό Στάδιο, στο χώρο όπου σήμερα απλώνεται ο στίβος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. (Μπορείτε εύκολα να βρείτε τόσο το Βατραχονήσι όσο και τις δυο γέφυρες στους Χάρτες του Κάουπερτ.)

Το Βατραχονήσι είχε πάρει το όνομά του από τα πάμπολλα βατράχια που ζούσαν εκεί και ζωντάνευαν την περιοχή με τις «συναυλίες» τους. Αν και ήταν σχετικά κοντά στην πόλη, είχε ειδυλλιακό χαρακτήρα. Γι’ αυτόν το λόγο, ήδη από τα χρόνια του Όθωνα, τόσο αυτό όσο και η γύρω περιοχή συγκέντρωναν στην αρχή καφενεία, αργότερα –γύρω στα 1870- ανοικτά καφωδεία (καφέ-σαντάν), που φιλοξενούσαν ξένες καλλιτέχνιδες του καν-καν και άλλα παρόμοια θεάματα, και στη συνέχεια κοσμικά κέντρα που προορίζονταν για τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, όπως η μπυραρία «Μετς», δημιούργημα του ζυθοποιού Κάρολου Φιξ, που κτίστηκε το 1883 στην πλαγιά του Αρδηττού και έδωσε το όνομά της στην ευρύτερη περιοχή. Τα κτίσματα που βλέπουμε στο Βατραχονήσι, στο κάτω αριστερό τμήμα της φωτογραφίας, πρέπει να είναι τέτοια καφενεία, καθώς με λίγη προσοχή μπορούμε να διακρίνουμε τραπέζια και καθίσματα στις αυλές τους… (Για αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει ίσως να επισημάνουμε ότι αργότερα η ονομασία «Βατραχονήσι» είχε δοθεί και στην περιοχή που απλώνεται βορειοανατολικά του Παναθηναϊκού Σταδίου, προς το Παγκράτι.)

Φωτογράφος
Άγνωστος

Άλλα στοιχεία
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Library of Congress


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only