Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Το Νεκροτομείο Αθηνών στην οδό Μασσαλίας και ο κατοχικός λοιμός

Την περίοδο της Κατοχής στην οδό Μασσαλίας, δίπλα στο κτίριο της Νομικής Σχολής, βρισκόταν το κτίριο του Νεκροτομείου Αθηνών. Εδώ έφταναν τα φορτηγά του Δήμου μεταφέροντας πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942. Περίπου 40.000 Αθηναίοι πέθαναν από ασιτία, καθιστώντας την πείνα πρώτη αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Τα λαϊκά στρώματα, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και η «νεόπτωχοι» της Κατοχής, υπήρξαν τα κύρια θύματα του λιμού. Στην κορύφωση του λιμού πέθαιναν στην Αθήνα περίπου 700 άτομα ημερησίως. Ένας Αθηναίος θυμάται ότι «τη φριχτή εκείνη εποχή είδαν παιδιά να τρώνε τα εμέσματα των Ιταλών και Γερμανών αξιωματικών έξω από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες».

Πολλές οικογένειες, για να μην παραδώσουν το δελτίο σίτισης του νεκρού στις αρχές, εγκατέλειπαν τα πτώματα στο δρόμο ή έξω από νεκροταφεία. Οι νεκροί θάβονταν σε ομαδικούς ανώνυμους τάφους. Το συλλογικό τραύμα του λιμού ήταν τόσο βαθύ που για δεκαετίες μετά η μνήμη της πείνας στοίχειωνε τις σκέψεις των Αθηναίων.


'Την βαρυχειμωνιά του 1941-1942, την πείνα, που είχε μεταλλάξει τον κόσμο σε σκελετωμένα φαντάσματα. Τις ιστορικές λαχανίδες που
τις τρώγαμε αλάδιαστες, τα παιδάκια που είχαν μείνει πετσί και κόκκαλο. Ή όταν περπατούσαμε στο δρόμο και βλέπαμε να πέφτει κάτω ο διπλανός μας από την πείνα και την εξάντληση και δεν σταματούσαμε να του πούμε ένα λόγο παρηγοριάς, να του δώσουμε λίγο θάρρος, λίγο κουράγιο. Βλέπαμε κάθε μέρα να φορτώνουν στ' αυτοκίνητα του Δήμου από το Νεκροτομείο της οδού Μασσαλίας δεκάδες πτώματα ανθρώπων που πέθαιναν απ' την πείνα και να τους πηγαίνουν στα νεκροταφεία όπου είχαν ανοιγμένους μεγάλους λάκκους και μέσα κει να τους αδειάζουν έτσι όπως αδειάζουν τα μπάζα. Ήταν ένα θέαμα από τα πιο φριχτά. Να βλέπει κανείς ανακατεμένα χέρια, πόδια, κεφάλια, κορμιά, άλλα σκεπασμένα με κουρέλια, άλλα τελείως γυμνά να στοιβάζονται μέσα στους λάκκους, άψαλτοι και άκλαυτοι και να σκεπάζονται βιαστικά-βιαστικά με χώμα τόσο όσο που να μη φαίνονται.'




Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only