Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Γενική άποψη της Αθήνας στα 1805, πιθανότατα από τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι


Πιθανότατα η πλατεία της Δεξαμενής στο Κολωνάκι.

Χρονολογία
Γύρω στα 1805

Πηγή
Η εικόνα προέρχεται από το βιβλίο «Views in Greece» με τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και χαρακτικά του ιρλανδού κλασικιστή και ζωγράφου Έντουαρντ Ντόντγουελ (Edward Dodwell) και του ιταλού ζωγράφου Σιμόνε Πομάρντι (Simone Pomardi). Ο πρώτος επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1801 και ξανά το 1805-1806, συνοδευόμενος αυτήν τη φορά από τον Πομάρντι.

Περιγραφή
«Η παρούσα άποψη έχει σχεδιαστεί από μια μαρμάρινη κολώνα που στέκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Αγχεσμού.» Το απόσπασμα αυτό από το κείμενο που συνοδεύει τη συγκεκριμένη εικόνα στο λεύκωμα του Ντόντγουελ, μας βοηθά ίσως να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το σημείο από το οποίο σχεδιάστηκε: Μια προσφιλής μέθοδος των κατοίκων της τουρκοκρατούμενης Αθήνας να ξορκίζουν το κακό ήταν να «φυτεύουν» τμήματα από αρχαίες κολώνες, στα οποία απέδιδαν μαγικές ιδιότητες. Μια τέτοια δίμετρη κολώνα βρισκόταν στην πλατεία της Δεξαμενής μέχρι το 1938, οπότε και μεταφέρθηκε στην πλατεία του Κολωνακίου, όπου θα τη βρείτε και σήμερα.  (Αυτή είναι και το «κολωνάκι» που έχει δώσει το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή…) Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε το γεγονός ότι μέχρι το 1832 το όνομα «Αγχεσμός» συνδεόταν με το Λυκαβηττό (σήμερα αποδίδεται στα Τουρκοβούνια), μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η εικόνα μάς δίνει μια γενική άποψη της πόλης από την περιοχή της Δεξαμενής.

Ένα από τα πιο ευκρινή χαρακτηριστικά της εικόνας είναι το τείχος του Χασεκή που περιέβαλε την πόλη μέχρι το 1835. Αξίζει να προσέξουμε τις ορατές πύλες του: Στο αριστερό τμήμα της εικόνας και λίγο πιο δεξιά από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, ξεχωρίζουμε την ενσωματωμένη στο τείχος Πύλη του Αδριανού που τότε ήταν γνωστή ως «Καμαρόπορτα» ή «Πόρτα της Βασιλοπούλας». Πιο αριστερά, διακρίνεται καθαρά η τριγωνική κορυφή της «Πόρτας της Μπουμπουνίστρας», στη σημερινή συμβολή Όθωνος και Αμαλίας. Ένας ιππέας και τρεις πεζοί κατευθύνονται προς αυτήν, ακολουθώντας τη στράτα που ερχόταν από τα Μεσόγεια. Τέλος, στη δεξί άκρο της εικόνας διακρίνεται και η «Μενιδιάτικη Πόρτα», που βρισκόταν στη σημερινή συμβολή Αιόλου και Σοφοκλέους. Ανάμεσα σε αυτές τις πύλες διακρίνονται και ορισμένοι από τους πύργους του τείχους.

Στο δεξί, επίσης, τμήμα της εικόνας, βλέπουμε και τον περίφημο Ελαιώνα να απλώνεται ανάμεσα στην πόλη και τον όγκο του Αιγάλεω…



ΠΗΓΗ          athensopenmuseum




Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only