Η Αγορά βρίσκεται σε βυθισμένο έδαφος βορειοδυτικά της Ακρόπολης, κάτω και ανατολικά του εξαιρετικά καλά διατηρημένου Δωρικού ναού του Ηφαιστού, γνωστού γνωστού ως "Θησείο" ( α ). Οι μαρμάρινες γίγαντες ( βκαι κατωτέρω), επαναχρησιμοποιήθηκαν ως η πρόσοψη ενός ύστερου ρωμαϊκού συμπλέγματος, ήταν πάντοτε ορατά, όπως και το βόρειο άκρο της Στοάς του Αττάλου, διατηρημένο σε όλο το ύψος του. Τα άλλα αρχαία ερείπια δεν ήταν τόσο καλά διατηρημένα, όμως, και τα ερείπια τους απέμεναν 8 μέτρα κάτω από τη σύγχρονη επιφάνεια, καλύπτονταν από τον 10ο αιώνα από μια εκτεταμένη γειτονιά ιδιωτικών κατοικιών. Τα σπίτια ανοικοδομήθηκαν επανειλημμένα, μετά από διαδοχικές εισβολές από τους Φράγκους, τους Οθωμανούς και τους Βενετούς. Η τελευταία καταστροφή έγινε το 1826, αποτέλεσμα της πολιορκίας της Ακρόπολης κατά τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Για άλλη μια φορά η γειτονιά ανακατασκευάστηκε πλήρως και ήταν δυνατή μόνο περιορισμένη αρχαιολογική ανασκαφή.
Η Στοά του Αττάλου ( γ ) καθαρίστηκε από τα συντρίμμια της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1859/1862 και 1898/1902, η επέκταση του σιδηρόδρομου Αθηνών / Πειραιώς ( δ ) έσχισε το βόρειο τμήμα του χώρου το 1890/1 και Άλλες περιοχές (π.χ., ε ) ανοίχτηκαν από Γερμανούς και Έλληνες αρχαιολόγους το 1896/7 και το 1907/8. Εκτός από αυτές τις διάσπαρτες και περιορισμένες προσπάθειες, τα λείψανα του κέντρου της αρχαίας Αθήνας βυθίζονται βαθιά, δυσπρόσιτα και σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένα.
Οι προκλήσεις της ανασκαφής ήταν σημαντικές. Ο χώρος έχει καταληφθεί σχεδόν συνεχώς για περίπου 5.000 χρόνια, οπότε η στρωματογραφία διαταράσσεται και είναι πολύπλοκη. Επιπλέον, καθώς μοιράζονται όλα τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης που είναι εγγενή σε οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας αστική ανασκαφή, ο χώρος της Αγοράς πρέπει να είναι ένας από τους λίγους όπου ένας δρόμος και ένας σιδηρόδρομος χωρίζουν την περιοχή των ανασκαφών.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.