Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ο βωμός του Δία

Οι ανασκαφές της Αγοράς ξεκίνησαν με σκοπό την αποκάλυψη των μνημείων και της ιστορίας της αρχαίας Αγοράς. Φυσικά, κάθε τεχνούργημα ή χαρακτηριστικό γνώρισμα που εκτέθηκε είχε μεγάλη σημασία, αλλά όταν αποκαλύφθηκε κάτι εξαιρετικό, η ανακάλυψή του δημιούργησε μεγάλη ενθουσιασμό.

Άποψη του μπλοκ ορθοστασίου (Α 404) του Βωμού του Δία Αγοραίου
E 3 pg 303.tif
Nb. Ε III, σελ. 503-504; 23 Ιουλίου 1931.
Στις 23 Ιουλίου, το 1931, ο εκσκαφέας συμπληρώθηκε πέντε σελίδες του φορητού υπολογιστή του, περιγράφοντας μια σημαντική ανακάλυψη της πρώτης ανασκαφικής περιόδου: «Μια μεγάλη δομή που καλύπτει μια φορά ένα μεγάλο μέρος της [την] περιοχή, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι μια Αγία Τράπεζα.» Μερικές σελίδες αργότερα πρόσθεσε μια άλλη καταχώρηση που περιγράφει ένα " Block of Altar: το μεγάλο μπλοκ λευκού μαρμάρου με χύτευση πάνω και κάτω" που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες σελ. 507 " (Nb E III, σελ. 503-507) Το βωμό αναγνωρίστηκε αργότερα ως το βωμό του Δία Αγοραίου, ένα σημαντικό αρχαίο μνημείο που πιστεύεται ότι ανεγέρθηκε πρώτα στην Πνύκα τον 4ο αιώνα π.Χ. και αργότερα αποσυναρμολογήθηκε και ανεγέρθηκε στη στροφή της χιλιετίας στη σημερινή του θέση.
1-21.tif
Δείτε το βορειοανατολικό τμήμα του τμήματος Ε στο τέλος της σεζόν του 1931. Ορατό στο προσκήνιο είναι μια βάση στήλης και μπλοκ θεμελίων του Metroon. προς τα αριστερά το άγαλμα του αυτοκράτορα Αδριανού βρέθηκε να βρίσκεται στη Μεγάλη Στρατή. Στο επίκεντρο του κτιρίου βρίσκονται τα βήματα του Βωμού του Δία Αγοραίου και του μεγάλου βωμού του. Ορατά στο μεσαίο προσκήνιο είναι τα θεμέλια για το μνημείο των Επώνυμων Ηρώων. Η εκκλησία της Παναγίας Βλασσάρου είναι ορατή στην πάνω δεξιά γωνία.

Το άγαλμα του Αδριανού

Αναπόφευκτα κάτι βρίσκεται στο τέλος της ανασκαφικής περιόδου που πρέπει να μείνει για την επόμενη σεζόν για να εξερευνήσετε πλήρως. Μόλις λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη του Βωμού του Δία Αγοραίου, η εξερεύνηση της Μεγάλης Αποχέτευσης προχώρησε στη δυτική πλευρά του Τμήματος Ε όταν ο εκσκαφέας σημείωσε ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα: «Το σκάψιμο της γης ανάμεσα στην πλάκα κάλυψης και αυτό το μπλοκ βρέθηκε Άγαλμα του Ρωμαίος αυτοκράτορας, διατηρούμενος από λίγο κάτω από το χιτώνα μέχρι τους ώμους, που βρίσκεται σε ένα κεκλιμένο, κάτω τμήμα που στηρίζεται στο χαμηλό άκρο της πεσμένης καμπύλης πλάκας και το σώμα που κλίνει προς τα κάτω και προς τα έξω στο Ε. "
Ε 379.tif
Το άγαλμα του Αδριανού που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγάλη εκροή, 5 Φεβρουαρίου 1932
Η δυσκολία της πληρέστερης περιγραφής και της λήψης φωτογραφιών είναι φανερή σε ένα μεταγενέστερο σχόλιο: "Η στέγη της γης πρέπει να στηρίζεται και να σπάσει και να αφαιρεθεί το μεγάλο τεμάχιο πριν μπορέσει να βγει το άγαλμα" (Ελ. Ε III, σελ. 518). Το άγαλμα θα παραμείνει στο έδαφος μέχρι να μπορέσει να ανασκαφεί και να απομακρυνθεί κατάλληλα στην αρχή της επόμενης σεζόν.
2-49.tif
Ανυψώνοντας το άγαλμα σε όρθια θέση
E 394.tif
Καθαρισμός και προετοιμασία για τη φωτογραφία του αγάλματος

2-69.tif
Το πρώτο επίσημο φωτογραφικό πορτραίτο του αγάλματος του Αδριανού



Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only