Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Τα τετράδια

Η διαδικασία εκσκαφής ενός αρχαιολογικού χώρου είναι ουσιαστικά καταστροφική, αλλά τα αμετάκλητα χαρακτηριστικά διατηρούνται σε ένα σημειωματάριο. Ο εκσκαφέας καταγράφει τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις του και χρησιμοποιεί σχέδια και φωτογραφίες για να συμπληρώσει το κείμενο. Μετά από μια ανασκαφή, οι μελετητές βασίζονται στο φορητό υπολογιστή για να μελετήσουν την ανασκαφή και μέσω των φορητών υπολογιστών μπορούμε να ανακατασκευάσουμε τις αρχικές ημέρες εργασίας στην Αθηναϊκή Αγορά.

Οι δύο πρώτες σελίδες του Nb. Ε Ι, με ημερομηνία 20 Απριλίου 1931. Στην πρώτη σελίδα είναι επικολλημένες εκτυπώσεις των εικόνων του πρώτου κτιρίου που θα κατεδαφιστούν πριν αρχίσει η ανασκαφή της περιοχής. Ένα σημείωμα εισόδου, "Ανάδοχος ξεκίνησε την κατεδάφιση του House 21, Block 631 (Τμήμα Ε) σήμερα το πρωί. Στους τοίχους βρέθηκε ένα κομμάτι χονδροειδούς χύτευσης: πεντελικό μάρμαρο. "
E 3.1.tif
Το πρώτο κτίριο που θα κατεδαφιστεί, House 21, Block 631 (Τμήμα Ε). Δείτε το βόρειο τμήμα της οδού Πατούσας.
E 5.tif
Σπίτι 21 στο τέλος της πρώτης ημέρας της κατεδάφισης
Pano E 19,20.1.tif
Μια όψη που βλέπει ανατολικά από το Ηφαίστειο στις 27 Απριλίου 1931. Η συνοδευτική σημειωμένη σημειωτική επιστολή αναφέρει: «Τα τείχη του ανώτερου ορόφου του σπιτιού 20 πέφτουν θύματα των εργοδοτών των εργολάβων» (Ελ. Ε 1, σ. 18.)
Στο τείχη των κτιρίων που κατεδαφίστηκαν βρέθηκαν θραύσματα πολλών γλυπτών και αρχιτεκτονικών έργων. Τα πρώτα καταγεγραμμένα κομμάτια της σειράς Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής ανακτήθηκαν κατά την κατεδάφιση του Σώμα 21. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η σύγχρονη πόλη χτίστηκε πάνω από την αρχαία και οι αρχαιότητες ήταν εύκολα διαθέσιμες πηγές οικοδομικών υλικών.
Σημείωση EI p.tif
"Μέχρι το τέλος της ημέρας οι περισσότεροι τοίχοι πάνω από τον πρώτο όροφο του σπιτιού 21 είχαν καταστραφεί. Από τους τοίχους: ο μηρός ενός αγάλματος από πεντελικό μάρμαρο, μάλλον παχύρρευστο. Ίσως μια μικρή ασχολία πάνω από το μέγεθος της ζωής " (Nb E I, σ. 4, 21 Απριλίου 1931)

Τετράδια

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αθηναϊκή Αγορά σημειώνονται σε μια σειρά τεσσάρων ξεχωριστών σημειωματάριων: τα σημειωματάρια πεδίου, τα σημειωματάρια αγγείων, τα σημειωματάρια εύρεσης και τα σημειωματάρια νομισμάτων.
Ένα σημειωματάριο πεδίου περιέχει ένα ημερήσιο ημερολόγιο που καταγράφει τα αποτελέσματα της ανασκαφής. Αυτό το σημειωματάριο περιέχει μια περιγραφή κειμένου της διαδικασίας εκσκαφής, χωρίζοντας μια περιοχή σε Πλαίσια (ανεξάρτητα αρχαιολογικά πλαίσια όπως στρώματα, τοίχοι, δωμάτια κ.λπ.). Αυτός ο φορητός υπολογιστής περιέχει επίσης φωτογραφίες, σχέδια και σχέδια και αναφορές σε αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή.
Ερευνα Ερευνα
Φορητοί υπολογιστές.
Ένα σημειωματάριο αγγειοπλαστικής περιέχει μια λίστα με τα περιεχόμενα υλικού από κάθε αρχαιολογικό πλαίσιο. Αυτό το σημειωματάριο οργανώνει τα αρχαιολογικά πλαίσια σε χρονολογικές και ιεραρχικές δομές. Καταγράφει την αγγειοπλαστική και άλλα αντικείμενα που δεν έχουν απογραφεί, χρησιμοποιώντας αυτά τα αντικείμενα για να καθορίσουν μια ημερομηνία για κάθε περιβάλλον.
Ερευνα
Κεραμικό σημειωματάριο.
Τα σημειωματάρια εύρεσης και κέρματος περιέχουν λεπτομερέστερες πληροφορίες για τα μεμονωμένα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή (όπως τίτλος, περιγραφή, ημερομηνία, διαστάσεις κ.λπ.). Για κάθε εύρεση δημιουργείται μια κάρτα καταλόγου βάσει αυτών των αρχικών περιγραφών.
Ερευνα
Βρείτε Notebook.

Ενότητες

Η Αθηναϊκή Αγορά έχει ανασκαφεί σε τμήματα. Καθώς η γη αποκτάται για εκσκαφές, κάθε νέα ενότητα προσδιορίζεται με μια σειρά ελληνικών γραμμάτων (Α-Ω). Ορισμένα από αυτά τα τμήματα έχουν υποδιαιρεθεί μετά την έναρξη της εργασίας και διακρίνονται με την προσθήκη ενός προνομίου μετά τα ελληνικά γράμματα (Δ '). Σε άλλα τμήματα έχουν δοθεί συνδυασμοί γραμμάτων που υποδηλώνουν αρχικά ή συντομογραφίες των ονομάτων των πραγματικών περιοχών ή κτιρίων (ΔΕ = Ανασκαφές Δόρpφελντ, ΜΣ = Μέση Στοά, ΠΑ = Παναθηναϊκός Δρόμος κλπ.).
Ερευνα
Τμήματα Αγοράς. Ένα σχέδιο που δείχνει τις περιοχές διαφόρων τμημάτων με ελληνικά γράμματα (εδώ πράσινο): ΒΓ ', ΒΛ, Α, ΒΓ, Η', ΚΚ, ΟΕ και Ε.
Κάθε τμήμα περιέχει τη δική της σειρά πεδίων, αγγειοπλαστικής και να βρει σημειωματάρια. Σε κάθε αντικείμενο που έχει απογραφεί, δίνεται επίσης αρχικά ένας αριθμός τμήματος (εσωτερικός αριθμός καταδίωξης) που αποτελείται από το τμήμα στο οποίο βρέθηκε και από έναν σειριακό αριθμό λειτουργίας (ΣΑ 2414).

Ο Κατάλογος των καρτών

Εκτός από τα σημειωματάρια εύρεσης, από την αρχή των ανασκαφών χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα καταλόγου καρτών για την καταγραφή των σημαντικών πληροφοριών που σχετίζονται με απογραφόμενα αντικείμενα.
Ερευνα Ερευνα
Κάρτα καταλόγου για το αντικείμενο P 24113: "Κόκκινο σχήμα Kylix υπογεγραμμένο από τον Γόργο ως Πότερ."
Όταν τα αντικείμενα καταγράφονται, ταξινομούνται και δίδονται ένας αριθμός αποθέματος (π.χ. P 24113) που βασίζεται κυρίως στη λειτουργία (π.χ. αρχιτεκτονική, επιγραφές, γλυπτική, αγγειοπλαστική κλπ.). Οι κλάσεις έχουν ως εξής, με το γράμμα κλάσης να προηγείται πάντα του αριθμού καταλόγου του αντικειμένου:
ΕΝΑΑρχιτεκτονική
σιΜπρούντζος
BIΟστών και Ελεφαντοστού
σολΠοτήρι
ΕγώΕπιγραφές
ILΣίδηρος και Μόλυβδος
JΚοσμήματα και πολύτιμους λίθους
μεγάλοΛάμπες
MCΔιάφορα αντικείμενα από πηλό
ΝΝομίσματα
ΠΚεραμικά
μικρόΓλυπτική
SSΣφραγίδες και σφραγίδες
STΠέτρινα αντικείμενα
ΤΤερακότα Αντικείμενα
WΞύλινα αντικείμενα

Πλαίσια

Για ιστορικούς λόγους, έχουν δοθεί συγκεκριμένα ονόματα σε διάφορα είδη αρχαιολογικών πλαισίων.
Το καλάθι είναι η μικρότερη μονάδα εκσκαφής που καταγράφεται στους επιτραπέζιους φορητούς υπολογιστές (ένα στρώμα δαπέδου, ένα στρώμα σε πηγάδι, ένας τοίχος κλπ.). Όλα τα αγγεία και αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε ένα καλάθι αρχικά κρατούνται χωριστά για ανάλυση.
Ερευνα
Η εγγραφή στο πεδίο πραγματοποιείται επί του παρόντος σε υπολογιστές χειρός.
Εδώ υπάρχει μια οθόνη που δείχνει ένα καλάθι από το δωμάτιο M.
Τα μέρη αποτελούνται από ένα ή περισσότερα καλάθια και αντιπροσωπεύουν ένα μόνο αρχαιολογικό πλαίσιο. Τα μέρη είναι η μικρότερη μονάδα αποθήκευσης στην Αγορά. Το σύνολο του υλικού από κάθε παρτίδα αποθηκεύεται ξεχωριστά και μπορεί να αναλυθεί αργότερα εάν είναι απαραίτητο. Οι παρτίδες ορίζονται από το τμήμα και έναν αύξοντα αριθμό (π.χ. παρτίδα ΠΘ 145).
Ερευνα
Βάζα και θραύσματα από ένα καλά τοποθετημένο σε παρτίδες για διαλογή και επιδιόρθωση.
Οι καταθέσεις είναι πλαίσια (μία ή περισσότερες παρτίδες) που αναφέρονται σε οποιαδήποτε κλειστή φυσική μονάδα (φρεάτιο, δεξαμενή, τάφος, κοιλότητα, κλπ.) Στην οποία τα ανακτηθέντα ευρήματα παρουσιάζουν επαρκή ομοιογένεια για να έχουν αξία στη μελέτη του τύπου, του στυλ και / ή χρονολογία.
Ερευνα
Ένα σχέδιο που δείχνει διάφορες καταθέσεις γύρω από τον ναό του Ηφαιστού.
Οι καταθέσεις προσδιορίζονται από μια θέση δικτύου (τετράγωνο 20 μέτρων) και έναν αριθμό ομάδας μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο τετράγωνο (π.χ. C 10: 2).
Η γενική λέξη " Πλαίσιο " χρησιμοποιείται εδώ για να ορίσει οποιοδήποτε από αυτά τα ονομαζόμενα αρχαιολογικά πλαίσια, είτε πρόκειται για ένα καλάθι, ένα πολύ, μια κατάθεση, ένα δωμάτιο, ένα κτίριο, ή ακόμα και μια ολόκληρη εκσκαφή τάφρος.

Φωτογραφίες

Τα φωτογραφικά αρνητικά στην Αγορά έχουν δοθεί παραδοσιακά αριθμοί πρόσβασης. Όλες οι ψηφιακές εικόνες που παρουσιάζονται εδώ (ανεξάρτητα από το αν είναι σαρωμένα αρνητικά ή νέες ψηφιακές φωτογραφίες) φέρουν έναν αριθμό αρχείου εικόνας που αποτελείται από τρία στοιχεία: το έτος ψηφιοποίησης, έναν αριθμό ομάδας και έναν αύξοντα αριθμό (π.χ. 2003.02.0001).
Ερευνα
Φλυτζάνι κόκκινου χρώματος υπογεγραμμένο από τον Γιώργο. Άποψη του εσωτερικού.
Αριθμός Αρχείου: 2000.02.0172
Ερευνα
Αεροφωτογραφία του λουτρού του Ύστερου ρωμαϊκού συμπλέγματος.
Αρχείο Αλληλογραφίας: 2000.03.0014

Σχέδια και Σχέδια

Τα σχέδια εξωτερικού χώρου και τα σχέδια αντικειμένων δίδονται ο καθένας με μοναδικούς αριθμούς σειράς και έκδοσης (π.χ. PD 1190-23d). Τα τρισδιάστατα δεδομένα καταγράφονται στο πεδίο χρησιμοποιώντας τους σταθμούς Leica Total Stations. Τα μοντέρνα περιβάλλοντα και τα αντικείμενα μπορούν να σχεδιαστούν χρησιμοποιώντας την προβολή χάρτη.

Ερευνα
PD 1190-23d: Σχέδιο ενός μπολ με διακόσμηση λούστρου.
Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 
 .

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only