Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Κύπρος :Το αρχαιολογικό έργο στο Ακρωτήριο 2019


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της υποβρύχιας αρχαιολογικής αποστολής του 2019 στο αρχαίο λιμάνι του Ακρωτηρίου, στην επαρχία Λεμεσού.

Η έρευνα έγινε από το προσωπικό του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, Κέντρο Θαλάσσιου Αρχαιολογικού Κέντρου, ως μέρος του έργου του Αρχαίου Ακρωτηρίου, ένα συνεχιζόμενο συνεργατικό ερευνητικό έργο στη χερσόνησο που διεξάγεται από το 2015 και με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Leicester.

  • Η σεζόν του 2019 επικεντρώθηκε σε τρία κύρια καθήκοντα: περαιτέρω διερεύνηση του αρχαίου κυματοθραύστη. ολοκλήρωση της έρευνας του Bayer's Dreamer, των προσεγγίσεών του και της περιοχής των ανοιγμάτων των κτιρίων που ανασκάφτηκαν από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Leicester στην ακτή στα δυτικά του κόλπου 

Από τις 8 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη σεζόν υποβρύχιων ερευνών στο Dreamer's Bay στις νότιες ακτές της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, στην Κύπρο. Μια ομάδα επαγγελματιών ναυτικών αρχαιολόγων, μαθητών της ναυτικής αρχαιολογίας, δύτες, επιθεωρητές, φωτογράφοι και αρχαιολόγοι κυρίως από την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, διερεύνησε περαιτέρω τον αρχαίο κυματοθραύστη και τον περιβάλλοντα θαλάσσιο όροφο στον κόλπο του Dreamer.


Σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος που τεκμηριώνει τα υπολείμματα του αρχαίου κυματοθραύστη που βυθίστηκαν περίπου 1-4 μέτρα κάτω από το νερό, ο κύριος στόχος της σεζόν του 2019 ήταν να ολοκληρωθεί μια ευρύτερη έρευνα του όλου κόλπου και των υπεράκτιων προσεγγίσεων και ειδικότερα να διερευνηθεί μια περιοχή στα ανατολικά του κυματοθραύστη όπου είχε τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα αγγειοπλαστικής στην προηγούμενη σεζόν. Η ομάδα υποψιάστηκε ότι αυτή η διασκορπισμένη και σκυροδετημένη συγκέντρωση ομοιογενών αμφορέων, ήταν κατάλοιπα ενός ναυαγίου.
  • Η σεζόν του 2019 επικεντρώθηκε σε τρία κύρια καθήκοντα: περαιτέρω διερεύνηση του αρχαίου κυματοθραύστη. ολοκλήρωση της έρευνας του Bayer's Dreamer, των προσεγγίσεών του και της περιοχής των ανοικτών ακτών των κτιρίων που ανασκάφηκαν από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Leicester στην ακτή στα δυτικά του κόλπου. και περαιτέρω ανάλυση της κεραμικής συγκέντρωσης στα ανατολικά του κυματοθραύστη για τον προσδιορισμό της φύσης του.
  • Η έρευνα που διεξήγαγαν οι δύτες που χρησιμοποιούν υποβρύχια σκούτερ επέτρεψε την ευρύτερη κάλυψη των υπεράκτιων προσεγγίσεων, προσδιόρισε νέα ευρήματα που περιλάμβαναν πολυάριθμες πέτρινες άγκυρες και αυτά που φαίνονται να είναι τα ερείπια ενός κεραμιδιού που φέρει οροφή

Ο κυματοθραύστης εξετάστηκε εκτενώς το 2018 τόσο οπτικά όσο και φωτογραμμετρικά. Το επίκεντρο του 2019 ήταν να υπολογιστεί ο όγκος των ερειπίων που είχαν πέσει από τον κυματοθραύστη σε μεγάλο βαθμό προς τα ανατολικά της δομής, προκειμένου να διαπιστωθεί το αρχικό ύψος και κλίμακα. Η περιοχή γύρω από τον κυματοθραύστη διερευνήθηκε επίσης διεξοδικότερα και ένα κανάλι με βάθος περίπου 5-6 μέτρων χαρτογραφήθηκε σαφώς στα ανατολικά του κυματοθραύστη σημειώνοντας μια είσοδο στο πιο προστατευμένο νερό στο δάσος της δομής, μια περιοχή αγκυροβόλησης.

Η έρευνα που διεξήγαγαν οι δύτες που χρησιμοποιούν υποβρύχια σκούτερ επέτρεψε την ευρύτερη κάλυψη των υπεράκτιων προσεγγίσεων, προσδιόρισε νέα ευρήματα που περιλάμβαναν πολυάριθμες πέτρινες άγκυρες και αυτό που φαίνεται να είναι τα ερείπια ενός πλακόστρωτου κεραμιδιού, που εξακολουθεί να είναι αβέβαιης ημερομηνίας.

 Στα δυτικά του κυματοθραύστη σημειώθηκαν επίσης και άλλες συγκεντρώσεις κεραμικών, ωστόσο, έρευνα περαιτέρω offshore προς τα δυτικά μπροστά από τα ακτογραμμικά κτίσματα που ανασκάφηκαν από την ομάδα Leicester, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν οποιαδήποτε αρχαιολογικά ευρήματα, καθιστώντας τη θεωρία ότι αυτή ήταν μια περιοχή που χρησιμοποιείται ως οδόστρωμα, λιγότερο εφικτή.
  • Όλα τα ευρήματα σημειώθηκαν, περιγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν υποβρύχια και καταγράφηκε η θέση τους χρησιμοποιώντας GPS. Τα επιλεγμένα ευρήματα ανακλήθηκαν μόνο όταν είτε κινδυνεύουν να εκτοπιστούν στο θαλασσινό νερό είτε ήταν χρήσιμοι χρονολογικοί δείκτες.


  • Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της σεζόν του 2019 ήταν η επιβεβαίωση ότι η συγκέντρωση των ανατολικών ομοιογενών κεραμικών σε ανυψωμένη, βραχώδη εξέδρα στα ανατολικά του κυματοθραύστη και το προστατευμένο κανάλι ήταν πράγματι ένα ναυάγιο 

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της σεζόν του 2019 ήταν η επιβεβαίωση ότι η ανατολική συγκέντρωση ομοιογενών κεραμικών σε ανατολική πλευρά του κυματοθραύστη και του προστατευόμενου καναλιού ήταν πράγματι ένα ναυάγιο.
Χρονολογώντας στα τέλη του 6ου ή του 7ου αιώνα μ.Χ., όπως επιβεβαιώθηκε από τον ειδικό της κεραμικής Δρ Στέλλα Δεμέστιχα του Πανεπιστημίου Κύπρου, εντοπίστηκαν εκτεταμένα ερείπια σπασμένων αμφορέων διάσπαρτα σε μια έκταση περίπου 130.000 τ.μ., σκυροδετημένη στους βράχους και πιασμένη σε χαντάκια. Στη μέση του ναυαγίου βρίσκεται μια στήλη από γρανίτη του Ασσουάν που πιστεύεται επίσης ότι ανήκει στο σκάφος.
Η περιοχή ερευνήθηκε εκτενώς και ο αριθμός των ώμων και των ζωνών του αμφορέα υπολογίστηκε ισοδυναμεί με σχεδόν 800 συνολικά, αντανακλώντας ένα αρκετά σημαντικό σκάφος για την περίοδο. Παραδείγματα των αμφορέων έχουν αρθεί για περαιτέρω ανάλυση, η οποία εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη.
Στη μέση του ναυαγίου βρίσκεται μια στήλη από γρανίτη του Ασσουάν, η οποία επίσης πιστεύεται ότι ανήκει στο πλοίο

Το έργο διεξήχθη με την έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διοίκησης των Κυβερνητικών Περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου και επωφελήθηκε από την άμεση συμμετοχή του προσωπικού της RAF που βοήθησε στην προετοιμασία και προσέφερε τον χρόνο, εποχή του αγρού.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, MARELab, προσέφερε υποστήριξη με τη μορφή ενός εξαιρετικού σκάφους κατάδυσης, καθώς και εμπειρογνωμοσύνη, ιδιαίτερα όσον αφορά την κεραμική ταυτοποίηση. Η CP Marine Explorations που εδρεύει στη Λευκωσία παρείχε τις υπηρεσίες logistics κατάδυσης, σκούτερ με ασφάλεια και υποβρύχια έρευνα και το Kembali Divers με τις δεξαμενές και τον αέρα. Περαιτέρω υποστήριξη δόθηκε από τον Οργανισμό Υποδομής της Άμυνας και την Αρχαιολογική Εταιρεία του Δυτικού Κυρίαρχου Χώρου.
Αυτή τη σεζόν μας τιμήσαμε να καλωσορίσουμε για μια μέρα τον διοικητή του Σταθμού Βάσης ως επισκέπτη δύτη. Το έργο χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα από το Ίδρυμα Honor Frost του Ηνωμένου Βασιλείου και υποστηρίχθηκε από μια σκληρή ομάδα νέων ναυτικών αρχαιολόγων.

Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κυπριακή Δημοκρατία

ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only