Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Νέα δομή που βρέθηκε στις ανασκαφές στη Μητρόπολη


Οι ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη της Μητρόπολης στην περιοχή Torbalı της Σμύρνης, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Sabancı, συνεχίζουν να ρίχνουν φως στα μυστικά της ιστορίας.


Με επικεφαλής τον καθηγητή αρχαιολογίας Manisa Celal Bayar του Πανεπιστημίου Bayar, Serdar Aybek, πραγματοποιήθηκαν έργα με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τουρκικά και ξένα πανεπιστήμια. Η ομάδα ανακάλυψε μια άγνωστη δομή φέτος.

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα δομή παρείχε πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία αρχιτεκτονική και τη μηχανική. Χτισμένο σε έκταση περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων, το κτίριο φέρει τα ίχνη μιας ένδοξης ζωής στη Μητρόπολη κατά τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Το κτίριο είναι καλά διατηρημένο και αποδεικνύει ότι οι βιοτέχνες που ζούσαν στην πόλη είχαν προηγμένες γνώσεις αρχιτεκτονικής και μηχανικής.

Τα γεωμετρικά διακοσμημένα μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν κάτω από τις μαρμάρινες πλάκες της μεγάλης αυλής, όπου βρίσκεται η είσοδος, αποκαλύπτουν ότι το κτίριο χτίστηκε σε άλλη κατασκευή που υπέστη ζημιά από καταστροφικό σεισμό.

Στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο, σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα συγκροτήματα λουτρών στη Μητρόπολη, ανακαλύφθηκε ένα μικρό ιδιωτικό λουτρό αποκαλούμενο "Balneum".


Νέα δομή που βρέθηκε στις ανασκαφές στη Μητρόπολη
Πίστωση: ΑΑ
Με τα μικρά χωράφια και την ικανότητα να εξυπηρετεί μόνο μία οικογένεια, η Metropolis Balneum, που χτίστηκε κάποτε στον τέταρτο έως πέμπτο αιώνα, θεωρείται ιδιοκτησία ενός πλούσιου κατοίκου της Μητρόπολης ή ενός ηγεμόνα που ζει στη Μητρόπολη

Δίπλα στην μαρμάρινη αυλή της Balneum υπάρχει μια πισίνα για μέχρι τρία έως τέσσερα άτομα. Από αυτή την πισίνα υπάρχει πρόσβαση στο μπροστινό δωμάτιο με μια άλλη πισίνα καλυμμένη με χρωματιστά μάρμαρα. Αυτό το δωμάτιο παρέχει πρόσβαση σε ένα ζεστό δωμάτιο μέσα από μια στενή πόρτα. Αυτό οδηγεί στο θερμότερο χώρο του Balneum, του κεντρικού τμήματος κολύμβησης, με δύο ή τρεις μπανιέρες. Αυτό το δωμάτιο θεωρείται ότι είναι ένα δωμάτιο ιδρώτα συγκρίσιμο με τις σημερινές σάουνες.

Η ομάδα ανασκαφών εντόπισε ένα μοναδικό σύστημα μηχανικής θαύματος που έδειξε ότι ο χώρος θερμάνθηκε από το δάπεδο και τον τοίχο περίπου πριν από 1.500 χρόνια.

"Το προηγμένο σύστημα θέρμανσης που ανακαλύψαμε στο Balneum αποκαλύπτει σημαντικές ενδείξεις για τη ζωή της πόλης και του λαού της εκείνη την εποχή", ανέφερε ο Aybek. "Η ιδιωτική δομή λουτρών, η οποία πιστεύουμε ότι ανήκε σε έναν από τους κορυφαίους της πόλης, δείχνει ότι είχαν ένα σύστημα θέρμανσης το οποίο μπορούμε να το θεωρήσουμε πολύ προηγμένο ακόμα και σήμερα και ότι διεξήχθη μια μελέτη μηχανικής για να διασφαλιστεί ότι το καθαρό και βρώμικο νερό περνά χωρίς να έρχεται σε επαφή μεταξύ τους ».

Πηγή: Hurriyet Daily News


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only