Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Παλιά σαρκοφάγος δεινόσαυρος βρέθηκε στη νότια Βραζιλία


Ένας εκπληκτικά καλά διατηρημένος σκελετός από τους παλαιότερους γνωστούς δεινόσαυρους του κόσμου έχει ανακαλυφθεί στο νότο της Βραζιλίας.

Ο θηρευτής που ονομάστηκε «Gnathovorax cabreirai» έζησε πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Νότια Αμερική εξακολουθούσε να είναι μέρος της υπερποντίωσης που ονομάζεται Pangea.

Ο σκελετός είναι ουσιαστικά άθικτος - και περιλαμβάνει ξυράφι και δόντια που θα τον έκαναν άγριο δολοφόνο. Το όνομα του γένους σημαίνει «κοφτερά σαγόνια».

Οι ειδικοί μπόρεσαν ακόμη να ανακατασκευάσουν τον εγκέφαλο των δεινοσαύρων - δείχνοντας ότι θα είχαν καλή όραση και συντονισμό


Αυτό θα το έκανε ένα «αρπακτικό κορυφαίο» το οποίο καθόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, δήλωσε ο βιολόγος Rodrigo Muller από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία της Βραζιλίας.

Η αξιοσημείωτη ανακάλυψη μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη του T Rex, ενός από τους μακρινούς προγόνους του Gnathovorax.

Στη ζωή, ο Gnathovorax θα είχε μήκος περίπου 3 μέτρα και πιθανό να ζυγίζει μέχρι και μισό τόνο.


Παλιά σαρκοφάγος δεινόσαυρος βρέθηκε στη νότια Βραζιλία
Το μπλοκ βράχου με τα απολιθώματα ανακαλύφθηκε το 2014 στο Sao Joao do Polesine από τον παλαιοντολόγο Sergio 
Furtado Cabreira [Credit: Universidade Federal de Santa Maria, Rodrigo Temp Muller]
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο παλαιότερος-γνωστός σαρκοφάγος δεινόσαυρος περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια.

Οι δεινόσαυροι κυβέρνησαν τη Γη για το μεγαλύτερο μέρος της επονομαζόμενης Μεσοζωικής Εποχής - περίπου 250-65 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ωστόσο, οι περισσότεροι σούπερ θηρευτές όπως ο Tyrannosaurus rex και ο Allosaurus έζησαν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια αργότερα από το Gnathovorax, κατά τη διάρκεια των Jurassic και Cretaceous Periods

«Οι παλαιότεροι θηρευτικοί δεινοσαύροι - που έζησαν κατά τη διάρκεια του Triassic περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια πριν από το παρόν - εξακολουθούν να είναι σπάνια ευρήματα», δήλωσε ο Δρ Muller.

«Το Gnathovorax cabreirai αντιπροσωπεύεται από έναν σχεδόν πλήρη σκελετό που ανασκάφηκε στη νότια Βραζιλία».

«Το θηρίο μετράται περίπου τρία μέτρα και είναι ένας από τους παλαιότερους δεινόσαυρους στον κόσμο».


Παλιά σαρκοφάγος δεινόσαυρος βρέθηκε στη νότια Βραζιλία
Εικονογράφηση του Gnathovorax cabreirai στη ζωή, μαζί με φαντασάους, σε μια γραφική αναψυχή από τον παλαιοχριστιανικό 
Μάρσιο Κάστρο [Credit: Universidade Federal de Santa Maria]
«Επιπλέον, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα της περιοχής του πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια - πολύ πριν από τους μεγαλύτερους ξαδέλφους του από τον Jurassic και το Cretaceous».

Οι μόνοι άλλοι γνωστοί δεινόσαυροι μέχρι σήμερα σε αυτή τη χρονική περίοδο ήταν λιγότερο από το διπλάσιο του μεγέθους του Gnathovorax - ελάχιστα φτάνοντας τα πέντε πόδια (1,5 μέτρα) σε μήκος

Αυτά περιλαμβάνουν ένα φυτό-τρώγοντας sauropod - που ονομάζεται Buriolestes schultz - το οποίο αποκαλύφθηκε από μια κοντινή περιοχή απολιθώματα πριν από τρία χρόνια.

Το Gnathovorax ήταν ένας από τους αρχικούς δεινοσαύρους θηραμάτων (theropod) που τελικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν το T Rex.

«Ο εξαιρετικός σκελετός διαθέτει αιχμηρά δόντια και νύχια, τα οποία μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί από το Gnathovorax για να συλλάβουν τη λεία του», δήλωσε ο Δρ Muller.


Παλιά σαρκοφάγος δεινόσαυρος βρέθηκε στη νότια Βραζιλία
(A) Δεξιά πλάγια όψη. (Β) Τρισδιάστατη απόδοση του κρανίου στην δεξιά πλευρική όψη. (Γ) Τρισδιάστατη απόδοση 
του κρανίου στην αριστερή / ραχιαία πλευρική όψη. (D) Σχηματική σχεδίαση στην δεξιά πλευρική όψη. ένα, γωνιακό? anf, φτέρνα της σπονδυλικής στήλης. 
d, οδοντικό? emf, εξωτερικό mandibular fenestra. en, εξωτερικό naris; j, jugal; l, δακρυϊκό? m, maxilla; n, ρινική; του  οβάλ
 φαινόστρα? p, parietal; pm, premaxilla; prf, prefrontal; pt, pterygoid; q, τετραγωνίδιο. qj, quadratojugal; sa, παράπλευρο.
 snf, subnarial foramen; sq, squamosal; stf, supratemporal fenestra [Πίστωση: Cristian Pacheco et al. 2019]
«Επιπλέον, ο εξαιρετικά διατηρημένος σκελετός μας επέτρεψε να αναδημιουργήσουμε το σχήμα του εγκεφάλου του ζώου».

Χρησιμοποιώντας ένα CT scanner - όπως και εκείνοι που βρέθηκαν στα νοσοκομεία - οι ερευνητές ήταν σε θέση να εξετάσουν το εσωτερικό του κρανίου, ρίχνοντας φως στις ικανότητες του Gnathovorax.

«Η προσπάθεια αποκάλυψε χαρακτηριστικά που μοιράζονται με άλλους αρπακτικούς, συμπεριλαμβανομένων καλά ανεπτυγμένων περιοχών που σχετίζονται με οπτικό συντονισμό και ισορροπία», πρόσθεσε ο Δρ Muller


«Αυτός ο συνδυασμός περιουσιακών στοιχείων υποδεικνύει ότι ο νέος δεινόσαυρος ήταν ενεργός θηρευτής της εποχής του».

Οι ερευνητές έχουν αναφερθεί σε αυτό στην ονοματοδοσία τους για το νέο είδος, με το «Gnathovorax» να σημαίνει «οργισμένες σιαγόνες».

Εν τω μεταξύ, το όνομα του είδους - «cabreirai» - «τιμά τον παλαιοντολόγο Δρ Sergio Furtado Cabreira που έκανε την ανακάλυψη ενώ ανασκάπτεται κοντά στην πόλη της Σάντα Μαρία στην πολιτεία Rio Grande do Sul», εξήγησε ο Δρ Muller.

image: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsr2rhPN-pXqbFaZ5FYOagEWUoVIlJbPnJtiJK2hqO-vGE-hBbvwTVIt5_WDCk14Larh03we0lF_i5Vw0JPFNwhlvDACpwwCIPLThTEmTGMNsBsGPCoLdplJTyYsvKkY-UEKNJffC7EMNu/s640/Brasil-dino-06.jpg
Παλιά σαρκοφάγος δεινόσαυρος βρέθηκε στη νότια Βραζιλία
(A) Strict consensus tree που απεικονίζει τη φυλογενετική θέση του Gnathovorax cabreirai (οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν
τιμές στήριξης Bremer  υψηλότερες από 1). (B) Διάγραμμα διμερών που παρουσιάζει το αποτέλεσμα της ανάλυσης μορφολογικής ανισότητας. Το πράσινο
 κυρτό κύτος αντιστοιχεί στη μορφοσφαίριση των σαυροποδαμιών, το κυανό κυρτό κύτος αντιστοιχεί στη μορφοσπάση 
των ορνιθίων, το κίτρινο κυρτό κύτος αντιστοιχεί στη μορφοσπάση των θερόποδων, το κυανό κυρτό κέλυφος αντιστοιχεί
 στη μορφοσπάση των χερερασαυρίδων και το «Χ» είναι άλλοι αρχαιολόγοι. (Γ) Γεωχρονολογική κατανομή των 
herrerasaurids, sauropodomorphs και theropods. Σημείωση: Οι σιλουέτες είναι σύνθετα υλικά
 από διαφορετικές πηγές  [Πίστωση: Cristian Pacheco et al. 2019]
«Η ανάλυση μας τοποθετεί το νέο δεινόσαυρο στενά συνδεδεμένο με την Herrerasauridae, μια ομάδα αρπακτικών δεινοσαύρων γνωστών από την Αργεντινή και τη Βραζιλία», δήλωσε ο Δρ Muller.

Αυτοί οι πρώτοι θηλυκοί δεινόσαυροι περιπλανημένοι για πρώτη φορά στη Γη περίπου 233 εκατομμύρια χρόνια πριν - και πέθαναν περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

«Ο νέος σκελετός είναι, ωστόσο, το πιο πλήρες άτομο που ανακαλύφθηκε ποτέ για την ομάδα»

Ο μοναδικός άλλος γνωστός από τη Βραζιλία - γνωστός ως "Staurikosaurus pricei" - αντιπροσωπεύεται μόνο από έναν ελλιπή σκελετό που ανακτήθηκε το 1936, περισσότερο από οκτώ δεκαετίες πριν.

«Πολλές πληροφορίες έχουν ήδη συγκεντρωθεί για τους μεγαλύτερους αρπακτικούς δεινοσαύρους από τις εποχές του Ιουρασικού και της Κρητιδικής περιόδου», πρόσθεσε ο συγγραφέας και ο παλαιοντολόγος Cristian Pereira Pacheco, επίσης από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Santa Maria.


Ωστόσο, πρόσθεσε, «η αρχική εξελικτική ιστορία τους εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητή, δεδομένης της ανεπάρκειας των απολιθωμάτων».

«Εδώ, περιγράφουμε το Gnathovorax cabreirai, ένα νέο herrerasaurid που βασίζεται σε ένα εξαίσιο δείγμα που βρίσκεται στη νότια Βραζιλία».

«Δεδομένης της εξαιρετικής κατάστασης της διατήρησης και της πληρότητας, το νέο δείγμα ρίχνει φως σε κακώς κατανοητές πτυχές της ανατομής της ερησαυρίδας - συμπεριλαμβανομένων των μαλακών ιστών».

Τα πλήρη ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PeerJ .

Συντάκτης: Ian Randall | Πηγή: Daily Mail Online



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only