Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Αρχαίο μετρητή βροχόπτωσης: Νέες ενδείξεις συνδέουν τα υπόγεια ύδατα, τις κλιματικές αλλαγές στο βαθύ χρόνο

ίτρινη και καστανή ταινία στον μεταλλικό σφαλερίτη προκαλούνται από τις αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τα υπόγεια ύδατα.
Οι επιστήμονες του Penn State βρήκαν μοτίβα στο κίνημα του αγώνα
ταινιών στην τροχιά της Γης που επηρέασε το κλίμα στο βαθύ παρελθόν [Credit: Mingsong Li]
Οι μεταβολές στα εκατομμύρια των υπόγειων υδάτων πριν από χρόνια δημιούργησαν εναλλασσόμενα στρώματα ζωντανών κίτρινων και καφέ στα ορυκτά σφαιρίδια και αυτές οι παραλλαγές ευθυγραμμίζονται με τις κινήσεις στην τροχιά της Γης που επηρέασαν το κλίμα στο βαθύ παρελθόν, βρήκαν οι επιστήμονες του Penn State.
Τα ευρήματα προσφέρουν νέα στοιχεία για το πώς οι κλιματικές αλλαγές επηρέασαν τις βροχοπτώσεις και τα υπόγεια ύδατα του πλανήτη, μια διαδικασία που οι επιστήμονες δεν έχουν τεκμηριώσει καλά, ανέφεραν οι ερευνητές.

"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ταινία σφαιρίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δακτυλικό αποτύπωμα υπογείων υδάτων στο γεωλογικό παρελθόν", δήλωσε ο Mingsong Li, βοηθός καθηγητής γεωεπιστημών στο Penn State. "Τα υπόγεια ύδατα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της παγκόσμιας αλλαγής της στάθμης της θάλασσας, της χημικής αντοχής και της εξέλιξης του τοπίου και αυτή η μελέτη παρουσιάζει μια νέα ιδέα που βοηθά να διακρίνουμε το ρόλο των υπόγειων υδάτων στο σύστημα της Γης".

Η αυξημένη κατακρήμνιση επηρέασε την έγχρωμη ταινία σε δείγματα σφαιρίνης από την κοιλάδα των ορυκτών κοιλάδων της Άνω Μισισιπής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις οδηγούν σε πλούσια σε οξυγόνο υπόγεια ύδατα που ρέουν σε βάθη όπου σχηματίστηκε το ορυκτό και η αυξημένη οξείδωση οδήγησε σε ελαφρύτερες κίτρινες ζώνες. Οι χρόνοι του στεγνωτήρα έφεραν πιο σκούρα καφέ χρώματα

Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία χρονολόγησης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτά τα πρότυπα εναπόθεσης αντιστοιχούσαν σε αλλαγές στην τροχιά της Γης για δεκάδες χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, γνωστά ως αστρονομικοί κύκλοι Milankovitch.

Αυτοί οι κύκλοι αναφέρονται σε αλλαγές στο σχήμα της τροχιάς της Γης και μεταβολές στην κλίση της περιστροφής της που μπορεί να έχουν οδηγήσει σε θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες για περιόδους από 299 εκατομμύρια έως 252 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν σχηματίστηκε ο σφαιρίτης.

"Αυτό που κάνουμε είναι να παντρευτούμε γεωχημικές έρευνες για μεταλλεύματα με αυτό που γνωρίζουμε για αστρονομικούς κύκλους από πολύ διαφορετικές έρευνες", δήλωσε ο Hubert Barnes, διακεκριμένος επίτροπος στο Penn State. "Κανείς δεν έχει κάνει ποτέ μια τέτοια προσπάθεια πριν.

Η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες που δείχνουν υδροθερμικά υγρά που δημιούργησαν κοιτάσματα ορυκτών στη σύγχρονη εποχή της Αϊόβα, το Ιλλινόις και το Ουισκόνσιν ξεκίνησαν ως υπόγεια ύδατα στα βουνά της Απαλαχίας. Το νερό θερμαίνεται με γεωθερμικές διεργασίες και συλλέγει μέταλλα και διαλυμένες ουσίες κατά μήκος του ταξιδιού.

Αλλά σε περιόδους υψηλών βροχοπτώσεων, νέες πηγές υπογείων υδάτων έπεφταν σε περίπου 3.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια που φέρουν υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου και αναμίχθηκαν με τα υδροθερμικά υγρά για να δημιουργήσουν διαφορετικές έγχρωμες ταινίες στον σφαιρίτη.

Οι ερευνητές ψηφιοποίησαν ένα προφίλ σε κλίμακα του γκρι του σφαιρίνη από το Wisconsin και ανέλυσαν τις ζώνες χρησιμοποιώντας νέο λογισμικό υπολογιστή που μπορεί να ανιχνεύσει περιοδικά σήματα στα δείγματα. Βρήκαν ξεχωριστές κορυφές συχνότητας στη ζώνη που συσχετίζονται με τους κύκλους του Milankovitch


Τα αποτελέσματα - που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Geochemical Perspective Letters - θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγηθούν οι αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Γης, όταν ο πλανήτης ήταν πολύ ζεστός για πάγο, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι αλλαγές στα υπόγεια ύδατα μπορούν να έχουν πραγματικές επιπτώσεις στο επίπεδο της θάλασσας. Αν όλα τα υπόγεια ύδατα στραγγιστούν σε ωκεανούς σήμερα, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε πάνω από 180 πόδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ωστόσο, οι προβολές της μακροπρόθεσμης παγκόσμιας μέσης στάθμης της θάλασσας σε κλίμακες χρόνων εκατοντάδων έως χιλιάδων ετών συχνά δεν περιλαμβάνουν τις συνεισφορές αποθήκευσης υδάτινων πόρων, ανέφεραν οι επιστήμονες. Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος, για παράδειγμα, θεωρεί ότι η αποθεματοποίηση του νερού στη συνεισφορά της γης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι μικρή.

"Αυτή η έρευνα ανοίγει έναν νέο τρόπο για να αξιολογήσει τον έλεγχο του κλίματος στις δραστηριότητες των υπόγειων υδάτων που συνδέονται με τους παγκόσμιους κύκλους ύδρευσης", δήλωσε ο Λι. "Αυτό είναι το πρώτο άμεσο στοιχείο που δείχνει τις δραστηριότητες υπόγειων υδάτων στο βαθύ παρελθόν."

Συντάκτης: Matthew Carroll | Πηγή: Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας




Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only