Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Γιατί Οι Λέξεις Κάνουν Τη Γλώσσα

Τρόποι επικοινωνίας

Από τα ιερογλυφικά έως τα emojis, και τα μάσκες σε χειρονομίες, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει πάντα πολλαπλές λειτουργίες για να επικοινωνούν, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας.

Εάν έχετε στείλει ποτέ ένα κείμενο χρησιμοποιώντας το emojis, το οποίο ο παραλήπτης έλαβε και καταλάβαινε, τότε επικοινωνήσατε με έναν νέο κωδικό γλώσσας. Οι κώδικες επικοινωνίας υπήρξαν μαζί μας από τότε που αναπτύχθηκαν οι προγόνες μας στις πρώτες γλώσσες -Αραμαϊκή, Σανσκριτική, Ταμίλ- η τελευταία εμφανίστηκε το 300 π.Χ. και θεωρούσε την παλαιότερη γλώσσα του κόσμου.

Ο Δρ. Gilles Baro, κοινωνιογλωσσολόγος στο Wits, λέει ότι αυτό που θεωρούμε τις γλώσσες σήμερα είναι "οργανωμένοι, συστηματοποιημένοι οδηγοί επικοινωνίας". "Οι άνθρωποι έχουν πάντα επικοινωνήσει χρησιμοποιώντας πολλαπλές λειτουργίες, όπως χειρονομίες, ήχους, λέξεις, σενάρια και εικόνες.Οι γλώσσες είναι ένας από τους τρόπους αυτούς και δεν είναι« εφευρέσεις », αλλά οι άνθρωποι, συνήθως η ελίτ, αποφασίζουν για ένα πρότυπο επικοινωνίας, και αυτό θεωρούμε σήμερα ως «γλώσσα». "



Με την πάροδο του χρόνου, ο κώδικας αυτός εξελίσσεται, λέει ο Maxwell Kadenge, Αναπληρωτής Καθηγητής και Προϊστάμενος του Τμήματος Γλωσσολογίας στη Σχολή Λογοτεχνίας, Γλώσσας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Wits. Και όπου αυτός ο κώδικας θα είναι στο μέλλον είναι καθένας υποθέτω.




"Οι γλώσσες εξελίσσονται φυσικά ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης ανθρώπων, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν σε επαφή οι γλώσσες μεταξύ τους. Σκεφτείτε την αφρικανική γλώσσα, την οποία αρχικά μίλησαν οι Ολλανδοί, αλλά άρχισαν να αναπτύσσουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά ως αποτέλεσμα της επαφής της και δανεισμό από τις γλώσσες της Νοτίου Αφρικής, ειδικά τις γλώσσες Khoe και San. "

Ομοίως, λέει ο Kadenge, νοτιοαφρικανικές προφορικές γλώσσες που εξελίχθηκαν λόγω των επαφών μεταξύ των υπαρχουσών γλωσσών περιλαμβάνουν το Fanagalo και το Tsotsitaal. "Και οι δυο έχουν δάνεια από τις γλώσσες Bantu όπως Zulu, Xhosa, Αγγλικά και Afrikaans. Η Chilapalapa ανέπτυξε στη Ζιμπάμπουε [στη συνέχεια τη Ροδεσία] από την επαφή μεταξύ αγγλικών, ποικιλιών Shona και γλωσσών της Ζάμπιας", λέει.

Θαρραλέα νέα λέξη

Ο Μπαρό λέει ότι μαζί με τη μετανάστευση, νέα περιβάλλοντα και τεχνολογία επηρεάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η γλώσσα. Το Emojis και η γλώσσα κειμένου είναι ένα παράδειγμα του πώς η ομιλούμενη γλώσσα έχει συγχωνευθεί με την ψηφιακή επικοινωνία.

"Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη το Διαδίκτυο, η γλώσσα είναι πιο ανοιχτή και κατά κάποιο τρόπο πιο ευάλωτη ώστε να αλλάξει ή να επηρεαστεί. Εκφράζουμε τις περισσότερες παραλλαγές από ό, τι στο παρελθόν, για παράδειγμα, μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν έδειξε η αυξανόμενη χρήση της λέξης «όπως» ως σωματιδίου ποσοστώσεων, αντιστάθμισης ή ομιλίας από τους νέους νοτιοαφρικανούς επηρεάστηκε από την έκθεσή τους στο βόρειο αμερικανικό λαϊκό πολιτισμό, μέσω ταινιών και τραγουδιών. Συχνά η έμφαση και το λεξιλόγιο μιας κοντινής κοινότητας θα επηρεάσει μια γλώσσα επίσης, μέσω του δανεισμού λέξεων. "

Μια ποσοστωτική είναι μια γραμματική συσκευή που χαρακτηρίζει τον αναφερόμενο λόγο - ουσιαστικά "προφορικά εισαγωγικά" - ενώ τα σωματίδια αντιστάθμισης και λόγου καθιστούν την ομιλία λιγότερο άμεση και διαχειρίζονται τη ροή του διαλόγου.

Βαθμοί κατανόησης

"Η λέξη« γλώσσα »είναι ευρεία και ρευστή, καθώς έχει τόσο γλωσσικές όσο και πολιτικές συνειρμούς. Με απλά λόγια, μια γλώσσα είναι ένα κοινόχρηστο μέσο επικοινωνίας που μεταφέρεται από τη μία γενιά στην άλλη μέσω της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης ", λέει ο Kadenge.




Ο λόγος που έχουμε διαφορές στις γλώσσες και τις διαλέκτους είναι ουσιαστικά να κατανοούμε ο ένας τον άλλον σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. "Ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να εξετάσουμε ποικιλίες όπως διαλέκτους της ίδιας γλώσσας ή διαφορετικές γλώσσες είναι η αμοιβαία κατανόηση. Αυτό αναφέρεται απλώς στον βαθμό στον οποίο οι ομιλητές διαφορετικών γλωσσών κατανοούν ο ένας τον άλλον στην ίδια συζήτηση" λέει.

Ο Kadenge εξηγεί: «Κανονικά, οι ποικιλίες που είναι αμοιβαία κατανοητές θεωρούνται διαλέκτοι της ίδιας γλώσσας. Για παράδειγμα, η γλώσσα της Ζιμπάμπουε-Shona- αποτελείται από τέσσερις κύριες διαλέκτους, δηλαδή Karanga, Zezuru, Korekore και Manyika, Οι σκανδιναβικές γλώσσες - δανέζικες, νορβηγικές και σουηδικές - είναι αμοιβαία κατανοητές, όπως και οι διαλέκτοι Shona, αλλά θεωρούνται διαφορετικές γλώσσες, πιθανώς επειδή μιλάνε σε διάφορες χώρες. το ερώτημα σχετικά με το τι κάνει μια γλώσσα μια γλώσσα δεν είναι εύκολο να οριστεί. "

ΕΓΓΥΗΣΗ

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η γλώσσα είναι γεμάτη από την ταυτότητά μας και μπορεί να χωρίσει τις κοινότητες. Ο Μπαρό λέει ότι οι παραλλαγές στη γλώσσα είναι επίσης ενδείξεις για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ταυτότητας. "Έτσι, όταν ακούει κάποιον να χρησιμοποιεί τη γλώσσα, μπορούμε να μαντέψουμε το φύλο ή το φύλο, τη φυλή, την τάξη κ.λπ."

Η γλώσσα, που είναι μια κοινωνική πτυχή της ζωής, έχει τη δύναμη να διαιρεί όσο και να φέρνει τους ανθρώπους μαζί. Ειδικά στη Νότια Αφρική, είναι αμφισβητήσιμο όταν οι δημόσιες συζητήσεις διεξάγονται σε μια γλώσσα την οποία μόνο ορισμένοι μπορούν να καταλάβουν. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μιλούν τη γλώσσα αναμφίβολα θα αισθάνονται αποκλεισμένοι από την ομάδα.

"Οι γλώσσες σημαίνουν την ταυτότητα και το αντάξιο, κυρίως επειδή οι άνθρωποι που μιλούν την ίδια γλώσσα κατανοούν ο ένας τον άλλον, οι γλώσσες περιέχουν λέξεις που καταλαβαίνουν όλα τα μέλη μιας κοινότητας", λέει ο Kadenge.

"Στη Νότιο Αφρική, λόγω της εσωτερικής αποικιοκρατίας, μερικές μεγάλες και πολιτικά ισχυρές ομάδες τείνουν να καταπνίγουν τις μικρότερες ομάδες, κάτι που είναι εμφανές στις γλωσσικές πολιτικές και πρακτικές." Γιατί ο εθνικός ύμνος έχει αγγλικές, αφρικανικές, μηγκούνιες και σοτζο γλώσσες; να συμπεριλάβετε τις γλώσσες Venda και Tsonga; Ο εθνικός ύμνος είναι ένα από τα κύρια εθνικά σύμβολα, η ιεραποστολική κληρονομιά και το σημείο συσκότισης της χώρας, που σας λέει ποιος είναι στην εξουσία και ποιος δεν είναι. γλωσσικό τοπίο, όπως ένας εθνικός ύμνος, αποδυναμώνετε τους ομιλητές. "

Φορέας μεταφορών

Αλλά η γλώσσα μας επιτρέπει επίσης να περάσουμε τις πολιτιστικές αξίες και τις ευαισθησίες μας από τη μια γενιά στην άλλη, λέει ο Kadenge. "Ως εκ τούτου, συνήθως λέμε ότι η γλώσσα είναι φορέας πολιτισμού, είναι ο τρόπος με τον οποίο μοιραζόμαστε τις αξίες μας και κοινωνικοποιούμε τα παιδιά μας".




Ταυτόχρονα, η γλώσσα μας επιτρέπει επίσης την πρόσβαση σε άλλους πολιτισμούς. "Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα πρόσβαση στον κινεζικό πολιτισμό επειδή η κινεζική γλώσσα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο μέσω της ίδρυσης ινστιτούτων Κομφούκιος και της διδασκαλίας της γλώσσας σε όλο τον κόσμο. Η αγγλική γλώσσα θεωρείται πλέον παγκόσμια γλώσσα και τώρα η Νότια Αφρική ενισχύει τους δεσμούς της με την Ανατολική Αφρική, εισάγοντας τη διδασκαλία του Σουαχίλι στο εκπαιδευτικό της σύστημα και γι 'αυτό και το Σουαχίλι διδάσκεται για λίγο στο Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε.

Σκεφτείτε δυνατά

Ενώ ο αριθμός των ομιλούμενων γλωσσών λέγεται ότι μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κώδικας γλώσσας αναπτύσσεται με άλλους τρόπους. Τα αγγλικά χειρίζονται, μορφοποιούνται και αναδιαρθρώνονται με τη χρήση της ψυχογλωσσολογίας ή της ψυχολογίας της γλώσσας, η οποία θεωρεί τον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται και κατανοείται.

Ο κ. Baro προσθέτει: "Ο οργανισμός είναι σημαντικός, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι κάνουν χρήση των διαφορετικών παραλλαγών της γλώσσας προκειμένου να επιτελούν πτυχές της ταυτότητας, τυπικότητα έναντι ανεπάρκειας, χιούμορ ή που θέλουν να ακούγονται σοβαρά, για παράδειγμα".

"Λόγω του ότι η υπηρεσία μας χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως μια μορφή επικοινωνίας, μπορούμε να εκφράσουμε τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που βασίζεται στο πώς αντιλαμβάνεται η γλώσσα και οι διάφορες μορφές ή παραλλαγές της στην κοινωνία. Κάποιος θα χρησιμοποιήσει διαφορετικές μορφές γλώσσας εάν θέλει να εμφανιστεί φιλικά Για παράδειγμα, η γλώσσα θεωρείται σύστημα, επειδή κάθε λέξη, ήχος, έμφαση, παραλλαγή, δείχνει ένα συγκεκριμένο νόημα ", λέει ο Μπαρό.

Συγγραφέας: Shanthini Naidoo | Πηγή: Wits University



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    











Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only