Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Γενετικό αποτύπωμα του παλαιολιθικού που ανιχνεύθηκε στους πληθυσμούς της Βορείου Αφρικής


Αντιπροσώπευση των δειγμάτων της Βορείου Αφρικής που
χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη αυτή 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έκανε για πρώτη φορά μια ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος του πληθυσμού της Βόρειας Αφρικής. Έχουν εντοπίσει ένα μικρό γενετικό αποτύπωμα των κατοίκων της περιοχής κατά τους παλαιολιθικούς χρόνους, αποκλείοντας έτσι τη θεωρία ότι οι πρόσφατες μετακινήσεις από άλλες περιοχές διέγραψαν εντελώς τα γενετικά ίχνη των αρχαίων Βορειοαφρικανών. Η μελέτη διεξήχθη από τον David Comas, κύριο ερευνητή στην UPF και στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας (IBE: CSIC-UPF) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology .


Το πεδίο της γονιδιωματικής έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η αλληλουχία του DNA είναι όλο και πιο προσιτή και υπάρχουν μεγάλα έργα που μελετούν γονιδιώματα σε επίπεδο πληθυσμού. Ωστόσο, ορισμένοι ανθρώπινοι πληθυσμοί, όπως αυτοί της Βόρειας Αφρικής, αγνοούνται συστηματικά. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη γονιδιώματος για να περιγράψει την περιοχή σε όλο τον κόσμο.

Η προέλευση και η ιστορία του πληθυσμού της Βόρειας Αφρικής είναι διαφορετική από την υπόλοιπη ήπειρο και μοιάζουν περισσότερο με τη δημογραφική ιστορία περιοχών εκτός Αφρικής: της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης ή της Ασίας. Υπάρχουν παλαιοντολογικά υπολείμματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ανθρώπων στην περιοχή πριν από 300.000 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, οι προηγούμενες γενετικές μελέτες έδειξαν ότι οι σημερινοί πληθυσμοί της Βόρειας Αφρικής προήλθαν από μια διαδικασία Back to Africa, δηλαδή πρόσφατες μεταναστεύσεις από τη Μέση Ανατολή που κατοικούσαν στη βόρεια Αφρική.


Ως εκ τούτου, η συζήτηση που γεννάται είναι μια συνέχεια της συνέχειας έναντι της αντικατάστασης. Από τη μία πλευρά, η υπόθεση συνέχειας υποδηλώνει ότι οι σημερινοί πληθυσμοί της Β. Αφρικής κατεβαίνουν από τις παλαιολιθικές ομάδες, δηλαδή ότι οι αρχαίοι αυτοί άνθρωποι είναι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπινων πληθυσμών. Εν τω μεταξύ, άλλες υποθέσεις υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί που υπήρχαν στην παλαιολιθική εποχή αντικαταστάθηκαν και ότι οι άνθρωποι που σήμερα κατοικούν στη Βόρεια Αφρική είναι το αποτέλεσμα των πρόσφατων μεταναστεύσεων που έφτασαν εκεί από τη νεολιθική εποχή.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τα γενετικά δεδομένα από τα σημερινά άτομα της Βόρειας Αφρικής με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο DNA των ορυκτών αποθεμάτων που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες στο Μαρόκο. "Βλέπουμε ότι οι σημερινοί πληθυσμοί της Βόρειας Αφρικής είναι το αποτέλεσμα αυτής της αντικατάστασης, αλλά ανιχνεύουμε μικρά ίχνη αυτής της συνέχειας από τους παλαιολιθικούς χρόνους, δηλαδή, η πλήρης αντικατάσταση δεν έγινε στους πληθυσμούς της Βόρειας Αφρικής", αποκαλύπτει ο David Comas, της Βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Πειραματικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας (DCEXS) στην UPF. «Δεν γνωρίζουμε αν οι πρώτοι άποικοι πριν 300.000 χρόνια είναι οι πρόγονοί τους, αλλά ανιχνεύουμε αποτυπώματα αυτής της συνέχειας τουλάχιστον από την εποχή των παλαιολιθικών χρόνων, από 15.000 χρόνια πριν ή και περισσότερο», προσθέτει.

"Έχουμε δει ότι το γενετικό αποτύπωμα των παλαιολιθικών πληθυσμών της Βόρειας Αφρικής είναι μοναδικό για τους σημερινούς πληθυσμούς της Βορείου Αφρικής και κατανέμεται φθίνουσα από τα δυτικά προς τα ανατολικά στην περιοχή, αντιστρόφως αναλογικά προς τη νεολιθική συνιστώσα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, η οποία είχε μεγαλύτερη επίδραση στην ανατολική περιοχή, η οποία είναι γεωγραφικά πιο κοντά », λέει ο Gerard Serra-Vidal, πρώτος συγγραφέας του άρθρου.


"Συνεπώς, τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι οι μεταναστεύσεις από άλλες περιοχές όπως η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η υποσαχάρια Αφρική σε αυτή την περιοχή δεν έκαψαν εντελώς τα γενετικά ίχνη των αρχαίων Βορειοαφρικανών», εξηγεί ο David Comas, επικεφαλής της Διαφορετικότητας του Ανθρώπινου Γονιδιώματος ερευνητική ομάδα του IBE.

Αυτά τα αποτελέσματα των πληθυσμών της Βόρειας Αφρικής είναι σε αντίθεση με ό, τι είναι γνωστό για την ευρωπαϊκή ήπειρο, στην οποία οι σημερινοί πληθυσμοί έχουν ένα ισχυρό παλαιολιθικό συστατικό, δηλαδή περισσότερη συνέχεια και λιγότερη αντικατάσταση από ό, τι στη Βόρεια Αφρική.

Πολλά γονιδιωματικά δεδομένα εξακολουθούν να λείπουν, τόσο από τους σημερινούς πληθυσμούς όσο και από τα ορυκτά υπολείμματα, ώστε να είναι σε θέση να καθορίσουν το ιστορικό πληθυσμού του ανθρώπινου είδους. "Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε πληθυσμούς όπως εκείνοι της Βόρειας Αφρικής για τους οποίους έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς στον κόσμο. Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της ποικιλομορφίας του ανθρώπινου γονιδιώματος πρέπει να κάνουμε μια σημαντική έρευνα" , Συμπέρανε ο David Comas.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra - Βαρκελώνη

Read more at https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/11/genetic-imprint-of-palaeolithic.html#X5vucrPsTH4U6W5U.99


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only