Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων Άρτεμις και Απόλλων: Οι θεοί της Απτέρας


Η θεά Άρτεμις και ο θεός Απόλλων, δύο μοναδικά γλυπτά μικρού μεγέθους, που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (φωτ. ΥΠΠΟΑ / ΕΦΑ Χανίων).


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ - Η θεά Άρτεμις και ο θεός Απόλλων, δύο μοναδικά γλυπτά μικρού μεγέθους, που έφερε στο φως το 2016 η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Απτέρα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
Όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου, «πρόκειται για σύνταγμα γλυπτών, μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του αδελφού της Απόλλωνος, τα οποία εδράζονται σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο και βρέθηκαν στο πλαίσιο συστηματικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων που διεξάγεται σε ρωμαϊκή οικία της αρχαίας Απτέρας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Βάννας Νινιού-Κινδελή και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης».

Η θεά Άρτεμις. Λεπτομέρεια (φωτ.: ΥΠΠΟΑ / ΕΦΑ Χανίων).

Ο θεός Απόλλων. Λεπτομέρεια (φωτ.: ΥΠΠΟΑ / ΕΦΑ Χανίων).

Τα αγαλματίδια βρέθηκαν μέσα σε χώμα με σημαντικές αλλοιώσεις και έντονη οξείδωση, συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και, όπως είπε κατά την παρουσίαση τους η αρχαιολόγος Βάννα Νινιού - Κινδελή, «η Άρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο δίδυμος αδελφός της Απόλλων, από μάρμαρο».
Η ίδια, περιγράφοντας τη στιγμή της ανακάλυψης των αγαλματιδίων, έκανε λόγο για συναισθήματα που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα νιώθει κάνεις μόνο εκείνες τις στιγμές και είναι ανεπανάληπτα».   Τα δύο αγαλματίδια -που εκτίθενται για πρώτη φορά στον τόπο τους, θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Έκθεση των δύο αγαλματιδίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (φωτ.: ΥΠΠΟΑ / ΕΦΑ Χανίων).

Είχαν πιθανότατα εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν. Η καταρχήν χρονολόγησή τους μπορεί να προσδιοριστεί στο β΄ μισό του 1ου με αρχές 2ου αι. μ.Χ.  Τα αγαλματίδια θα παρουσιασθούν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου Ρωμαϊκής γλυπτικής.
Πηγή: naftemporiki.gr

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only