Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

σε βυθισμένη πόλη της Αιγύπτου Ανακάλυψη ελληνικού ναού


ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Αιγύπτιοι και Ευρωπαίοι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε δύο αρχαίους βυθισμένους οικισμούς, τον Κανόπους και το Ηράκλειο, το οποίο ανακαλύφθηκε 10 μέτρα κάτω από τον κόλπο του Αμπού Κιρ, κοντά στην Αλεξάνδρεια, το 2000. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου, η οποία επεκτάθηκε μέχρι τους τελευταίους δύο μήνες, η κοινή αιγυπτιο-ευρωπαϊκή αποστολή, με επικεφαλής τον Frank Goddio, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (Institut Européen d'Archéologie Sous-Marine), κατάφερε να ανακαλύψει τα ερείπια ενός μεγάλου οικισμού, έναν ναό, ναυάγια και θησαυρούς νομισμάτων και κοσμημάτων.
Έχοντας περιπλανηθεί για δύο μήνες μέσα στα ερείπια του Ηρακλείου κοντά στις όχθες του Δέλτα του Νείλου, οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω στα ερείπια ενός ναού και αρκετών σκαφών γεμάτων με νομίσματα και κοσμήματα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σημειώνοντας ότι μια εξελιγμένη συσκευή σάρωσης είχε χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει νέα τμήματα των μοναδικών ιστορικών οικισμών που βρίσκονται βαθιά κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Η χαμένη πόλη Ηράκλειο της Αιγύπτου εγκαταλείφθηκε πριν από 1200 περίπου χρόνια.

Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Ηρακλείου. Την πόλη διέσχιζαν κανάλια που επέτρεπαν στα σκάφη να συλλέγουν αγαθά στον δρόμο προς και από τον Νείλο (φωτ. FRANCK GODDIO/HILTI FOUNDATION, GRAPHIC: YANN BERNARD).

Μεταξύ των πρόσφατων ευρημάτων βρίσκονται τμήματα ενός μικρότερου ελληνικού ναού, αγγείων και κίονες που χρονολογούνται από τον 3ο και 4ο αι. π.Χ., καθώς και χάλκινα νομίσματα από την εποχή του βασιλιά Πτολεμαίου Β' , η βασιλεία του οποίου διήρκεσε σχεδόν 40 χρόνια (από το 283 έως 246 π.Χ.).

Θησαυρός από κοσμήματα ανακαλύφθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή όπου υπήρχε κάποτε η αρχαία αιγυπτιακή πόλη (φωτ.: CHRISTOPH GERIGK/FRANKGODDIO/HILTI FOUNDATION).

Χάλκινο νόμισμα της πτολεμαϊκής περιόδου, που βρέθηκε στο Ηράκλειο (φωτ. CHRISTOPH GERIGK/FRANKGODDIO/HILTI FOUNDATION).

Θησαυρός από χάλκινα νομίσματα βρέθηκε επίσης στον ίδιο χώρο. Στην εικόνα χάλκινο βυζαντινό νόμισμα (φωτ.: CHRISTOPH GERIGK/FRANKGODDIO/HILTI FOUNDATION).

Η ομάδα όχι μόνο ανακάλυψε ένα δίκτυο νέων λιμένων που θα προστεθεί στον ήδη γνωστό χάρτη της πόλης, αλλά έφερε στο φως και την Κανόπους, ένα άλλο βυθισμένο λιμάνι στην περιοχή κοντά στο Ηράκλειο, το οποίο όπως βρέθηκε, φιλοξενούσε μια σημαντική συλλογή πολύτιμων αντικειμένων, όπως δαχτυλίδια και σκουλαρίκια.

Οι επιστήμονες εξετάζουν ένα βυθισμένο κτήριο στο Ηράκλειο (φωτ.: CHRISTOPH GERIGK/FRANKGODDIO/HILTI FOUNDATION).

Σε άλλο τομέα της έρευνας τους, οι αρχαιολόγοι εστίασαν τις προσπάθειές τους σε βυθισμένα σκάφη και μάλιστα κατάφεραν να ανασκάψουν ένα πλήρως, βρίσκοντας αντικείμενα όπως σκεύη, νομίσματα και κοσμήματα που βρίσκονταν μέσα στο ναυάγιο του 4ου αι. π.Χ.

Ανέλκυση αρχαίου αγάλματος από τον βυθό του Ηρακλείου (φωτ.: FRANCK GODDIO / HILTI FOUNDATION).

Η βυθισμένη πόλη του Ηρακλείου, γνωστή με το αιγυπτιακό όνομά της ως Θόνις, είχε παραμείνει ανέπαφη για χιλιάδες χρόνια κάτω από τον κόλπο του Αμπού Κιρ κοντά στο στόμιο του Νείλου, περίπου 32 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας. Καταγράφηκε μόλις το 2000 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αποστολές στο χώρο για να αποκαλύψουν τα μυστικά της πόλης.

Η επιστημονική ομάδα ερευνά την περιοχή εδώ και 15 χρόνια (φωτ.: FRANCK GODDIO / HILTI FOUNDATION).

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανέφερε με περηφάνια αρκετές ανακαλύψεις την τελευταία περίοδο, συμπεριλαμβανομένης εκείνης ενός αρχαίου τάφου που στεγάζει πάνω από 30 μούμιες και ένα τάφο 3.500 ετών που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Λούξορ. Σε μια άλλη αρχαιολογική επιχείρηση, Πολωνοί επιστήμονες ανακάλυψαν την άνω των 2.000 ετών πόλη - λιμένα της Μαρέα, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας.
Πηγή: sputniknews.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only